6.2 C
Uzice
октобар 22, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Tarabići iz Kremana: porodica koja je predvidela istoriju Srbije

Da će pasti turska carevina, nastati dinastija Karađorđevića i Obrenovića a telegraf, telefon i televizija stići u Srbiju, samo su neki od događaja koje su predvideli najpoznatiji srpski proroci – porodica Tarabić.
Između gustih, zelenih obronaka dve planinske lepotice, Zlatibora i Tare, nalazi se mistična kotlina magične lepote i neobjašnjive energije. U 19. veku, baš na ovo tlo, doselila se porodica o čijim se predviđanjima i mudrim mislima i danas polemiše. Spasoje Tarabić i njegova četiri sina, Miloš, Sava, Lazar i Milan, prorekli su brojne događaje od kojih su se neki obestinili, dok se na nečiji epilog još uvek čeka.

O čudesnoj moći predviđanja po kojoj su Tarabići postali naširoko poznati, postoji nekoliko objašnjenja. Najrasprostranjenije je zasnovano na Kremanskom kamenu ili Kosmičkoj kugli. Naime, veruje se da su nekada davno ovo malo selo zasuli milioni kamenja iz svemira, koji su zračili energijom koja izaziva vidovitost. Jedna glatka kamena lopta je sačuvana i nalazi se u Domu proroka u blizini sela.

Možda važnije od toga kako i zašto su Tarabići bili vidoviti, jeste šta su sve prorekli i koliko su njihove misli uticale na živote budućih generacija. Prema narodnim predanjima, ova porodica je oduvek uživala poštovanje meštana Kremana i obližnjih mesta. Jedni su se Tarabićima obraćali za savete, drugi su pitali za tumačenje određenih događaja, dok su treći voleli da slušaju mudre misli kremanskih vidovnjaka.

Najpoznatiji članovi porodice bili su Miloš i Mitar. Neki izvori svedoče da su u ovom selu živeli i drugi proroci čija su predviđanja bila isto tako tačna i verodostojna. Ipak, Tarabići su postali i ostali najpoznatiji i najprihvaćeniji. Njihova opšteprihvaćenost ogleda se u velikom broju tačnih predviđanja, ali i u mudrim mislima prostog srpskog seljaka, koja su na jednostavan i slikovit način prikazivala stvarnost.

Upravo je to ono što ove proroke čini jedinstvenim. Oni su jezikom koje svako može dešifrovati i razumeti, predvideli i objasnili neke od ključnih događaja u 19. veku i 20. veku. Počevši od tada nezamislive propasti srpske kraljevske dinastije Obrenovića, do predskazanja da će na presto ponovo doći Karađorđevići. Predviđanja su se, naprosto, počela jedno za drugim ostvarivati i tada je za Tarabiće čuo ceo Balkan.

„Posle ubistva kralja i kraljice Obrenović na srpski presto će ponovo doći Karađorđevići. Tada ćemo opet započeti rat sa Turcima. Četiri hrišćanske države će napasti Tursku i naša će se granica postaviti na reci Limu. Tada ćemo konačno biti u stanju da povratimo i osvetimo naše Kosovo“.

Propechy of Kremna

Tarabići su predvideli i dolazak telegrafa, telefona i televizije u Srbiju, u doba kada je to još uvek bilo nezamislivo. Još jedno za ono vreme neobično proračanstvo, vezuje se za izgradnju kremanske železnice. Tri decenije pre no što će “Ćira” krenuti Šarganskom osmicom, Mitar Tarabić, predvideo je da će “kroz Cigansko padalište proći gvozdeni put sa gvozdenim, ognjenim kolima koja će uvek sama zastajati na mjestu de su sad evo ciganske čerge”.

Poznata su i proročanstva o Balkanskom, Prvom i Drugom svetskom ratu. Do detalja i veoma verodostojno opisani su događaji koji su usledili za vreme drugog Velikog rata: „… Pojaviće se ljudi sa zvijezdom na čelu. I vladaće Užicem i ovijem krajevima ravno 73 dana, te će pošlje, pred dušmanskom silom, otići preko Drine, Uvca i Lima. Kade se to budne zbilo pojaviće se velika glad i zlo pa će Srbi ratovati, klati se i ubijati jedni druge. Osvajačka vojska će gledati na našu mržnju i smijati nam se. Čovjek, sa očima plavim, na belom konju će se pojaviti među ljudima. Zvezda će sijati na njegovom čelu. Neprijatelj će ga hvatati širom zemlje. On će okupiti moćnu vojsku i osloboditi Beograd. Istjeraće neprijatelja i naše kraljevstvo će biti veće nego ikad. Rusija će sklopiti pakt sa drugim prekomorskim zemljama, spaliće kukasti krst i osloboditi porobljene narode Evrope …“.

Zapisana su i predviđanja o dolasku Josipa Broza Tita na vlast, formiranju mnogobrojnih savremenih organizacija i drugim ključnim događajima koji su obeležili 20. vek. Ipak, pojedina proročanstva Tarabića nisu se obestinila do dana današnjeg. Na primer, Kruševac još uvek nije postao srpska prestonica a nije otvoren ni rudnik soli kod Bajine Bašte čijim pokretanjem bi, prema Tarabičima, Srbiji trebalo biti bolje.

Predviđanja Tarabića zapisivao je njihov kum Zaharije Zaharić. Prema verovanju, originalni zapisi stavljeni su flašu i zazidani u temelj jedne kuće u Užicu.

Tarabići za većinu svojih predskazanja nisu imali tačne datume, već su govorili „Kad bude, biće“, „Uskoro će“ ili slično. Zbog toga se na neka proročanstva još uvek čeka, a za neka nada da se nikada neće obestiniti. U svakom slučaju, ukoliko se nađete na putu između Zlatibora i Tare, svratite do sela Kremna. Osim veličanstvene prirode, naićićete i na kuću starih proroka a možda i na neko tajno proročanstvo kojih u ovom malom selu ima u izobilju.

Izvor: www.volimsrbiju.com

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Nastavak „miholjskog leta“: U utorak jutro sveže, tokom dana toplo, a evo kada nas očekuje preokret

Oglasna Tabla

Svaki drugi lek kupljen preko interneta je lažan

Oglasna Tabla

Guslarsko veče 27. oktobra u Užicu

Oglasna Tabla

Rok i bluz festival „In wires“

Oglasna Tabla

Etno samit „TradicijaNova“

Oglasna Tabla

Požega: Ima da nas ima!

Oglasna Tabla

Osam medalja za karate klub „Uniline Sevojno“ u Čačku

Oglasna Tabla

“Krasnaja” Milica Ješić diplomirala u Sankt Peterburgu, pa se vratila u Srbiju da radi (VIDEO)

Oglasna Tabla

Jednostavan i sočan: Kolač sa jabukama i pudingom kakav još niste jeli!

Oglasna Tabla