16.6 C
Uzice
октобар 16, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

TALENTOVANU VIOLINISTKINJU JEDNA PREPREKA DELI OD ODLASKA NA PRESTIŽNU AKADEMIJU U OSLU

CECA
Larisa svira violinu od devete godine. Htela je da muzičku karijeru izgradi u svojoj zemlji i da u njoj ostane. U dvadesetoj je shvatila da se od škripe krivih gudala u Srbiji ne čuje pitki poj njene violine. Prelomila je – želi da ode tamo gde je uvažavaju i žele.

– Ako neko ima puno pravo da kaže da ovde ništa ne valja, to smo mi, mladi kojima je kultura profesija. Hoću da odem iz Srbije – priča za „Blic“ Larisa Tereščenko iz Užica, studentkinja druge godine Fakulteta muzičke umetnosti iz Beograda, sa prosekom 9,11.

 Ceneći njen talenat, Larisi je dalje školovanje ponudila Kraljevska muzička akademija iz Osla. Tamo je, na predlog uglednog profesora Terjea Moea Hansena, polagala prijemni ispit za treću godinu.

– Mejlom sam obaveštena da sam položila. Sa kojim prosekom – ne znam. Tamo prosek nije bitan, važno je kako violina prija ušima ocenjivača – prenosi umetnica.

Akademija joj je otvorila vrata, ali država Norveška ne još. Studije su besplatne, ali ključ boravka u skandinavskoj državi košta 12.370 evra, koje Larisa nema.

– Za školsku godinu, koja traje 10 meseci, i boravak u zemlji Norveška traži depozit od 12.210 evra. Pride, treba mi još 1.500 za smeštaj u studentskom domu – priča Larisa. Za porodicu Tereščenko, koja je u kreditima do guše, to je ogroman novac. Podržavaju ćerku da iz srpske neizvesnosti ode tamo gde svoje znanje može uhlebiti, ali „karta“ za odlazak u Norvešku je preskupa.

"Ako mi se šansa ukazala, želim da je iskoristim"

Foto: privatna arhiva / Privatna arhiva„Ako mi se šansa ukazala, želim da je iskoristim“

– Studiram u Beogradu, sanjam Norvešku, jurim novac da odem. Pomaže mi rodbina, ali sve su to zasada sitne pare. Sa drugovima muzičarima nameravam da održim nekoliko koncerata i od prodatih ulaznica sakupim novac za odlazak. U Oslu su uslovi školovanja neuporedivo bolji, diploma Kraljevske muzičke akademije se daleko više ceni u svetu, profesor Hansen je umetnik sa kojim je privilegija raditi… Ako mi se već šansa ukazala, želim da je iskoristim – kaže ona.

Larisa, jedan u dugom nizu srpskih bisera kojim će se kititi druga država, kad već ne želi njena, polaznik je kurseva „Berklee Clinics“ u Beogradu, radionice prestižne škole za modernu muziku iz Bostona, tri puta je svirala na master klasu Nemanje Radulovića „Academie des Nuits Romantiques“ u francuskom Šamberiju. Svirala je u Norveškoj, Nemačkoj, Italiji, Francuskoj, Mađarskoj, Austriji, Sloveniji i Hrvatskoj. Osvajala brojne nagrade u Srbiji i inostranstvu…

Strance uči preko Skajpa

Larisa želi da se školuje kod profesora Hansena u Norveškoj, ali i stranci žele nju za profesorku.

– Imam pet učenika kojima držim časove violine preko Skajpa. Među njima su dvojica stranaca, jedan je iz Indije, drugi iz Nepala. Samouki su violinisti – priča Larisa.

Izvor:blic.rs/Vladimir Lojanica

cest

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Sloboda sa gimnazijalcima u revijalnom meču

Oglasna Tabla

Od 1.730 škola Osnovna škola “Stari grad” iz Užica pobedila u akciju “2000 lopti za buduće asove”

Oglasna Tabla

Jesenje promocije Zlatibora

Oglasna Tabla

Najjači prirodni lek: Popravlja pamćenje, topi masnoće, poboljšava vid i sluh

Oglasna Tabla

Krenuo iz Užica za Beograd, javio se sa stanice, a kada su ga sledeći put pozvali na mobilni pretrnuli su od straha!

Oglasna Tabla

Bibliotekarke OŠ „Dušan Jerković“ predstavljaju Srbiju na Svetskom kongresu školskih bibliotekara

Oglasna Tabla

Kineskim turistima zapadna Srbija idealna za odmor

Oglasna Tabla

5. revija predstava za decu Oktobarske čarolije – „Mačak u čizmama“

Oglasna Tabla

Etno samit „TradicijaNova“ u Užicu od 22. do 27. oktobra – Po prvi put van Beograda

Oglasna Tabla