OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

TAČNO PRE 60 GODINA: Na današnji dan, 7. avgusta 1960 godine otvorena je užička plaža

Na današnji dan, 7 avgusta 1960 godine, pre podne, u 10 časova, posle 18 meseci izgradnje, pod pokroviteljstvom Valjaonice bakra, pred 3000 Užičana. Program je bio interesantan – defile plivača, masovno plivanje, plivački kros, plivački dvoboj i vaterpolo duel “Partizana” i “Crvene zvezde”. To je bila prva vaterpolo utakmica koja je odigrana pred Užičnima. Užičani su spontanim aplauzom pozdravili Voja Bojovića, najzaslužnijeg za tako efikasnu i brzu izradu plaže. Iskopano je 1200 i nasuto 12.000 kubika zemlje, ugrađeno 530 kubika betona, 40.000 tona gvožđa, 3000 kubnih metara kamena. Dan posle otvaranja, plaža je uzela i prvu žrtvu. Bio je to šesnestogodišnji Petar Milinković, koji je skočio sa mosta na brani. Očevici su pomislili da je preronio i pridružio s drugovima u čamcu. Tek je predveče otkriveno da se udavio.

Radovi na užičkoj plaži počeli su 1959. godine, a osnovni objekti su završeni 1960. godine, po idejnom konceptu ižinjera Miladina Pećinara. Bili su to obimni radovi, kojima je rukovodio jedan od cenjenih užičkih revolucionara, Vojo Bojović. Prvo je urađena brana. Užičanima je ostalo u sećanju da se Vojo, dok je građena brana, često prihvatao i fizičkih poslova i pomago majstorima. Žena Mica mu je svakodnevno donosila ručak na gradilište. Pričala mi je jednom prilikom da bi nekad ispod slapa brane izašao u kretkim pantalonama sa budakom u rukama. Zloćkasti Užičani bi se smeškali, ali čika Vojo nije obraćao pažnju.

 

Od davnina užičani su pokazali interesovanje za kupanjem i sportovima na void, tako je između dva rat nastalo kupalište na Đetinji “Jadran”. Nalažilo se na strani ispod hidrocentrale i tada kamenog železničkog mosta, bila je napravljena od drveta, imala kabine, trambuline… Međutim, nakon Drugog svetskog rata nije mogla da opstane, iako je često obnavljana usled čestih poplava i rušunja zbog vodenih bujica.

Pored plaže “Jadran”, užičani su se brčkali na Fikarovoj plaži, zatimkupalište kod debele vrbe, Jazova na Dragovoj plaži na Međaju. Pedesetih godina prošlog veka počelo je sa razmišljanjem da se nađe trajnije rešenje za kupalište u Užicu.

Ideja o Gradskoj plaži je krenula defitivno u realizaciju krajem pedesetih godina prošlog veka, kada je Vojimir Vojo Bojović uzeo posao oko plaže u svoje ruke. Njemu se mogu pripisati najveće zasluge što užičani danas imaju jednu od najlepših plaža u Srbiji.

Vojo Bojović je angažovao arhitektu koji je bez dinara odradio projekat. Izgrađena je brana koja je ukrotila divlju reku i time se napravila velika površina za kupanje, a sa njom ogromni potencijali. Uređene su obale plaže sa potpornim zidovima, napravljen plivački deo na kome su se održavala sportska takmičenja na vodi, skakaonica. Plaža je puštena na korišćenje 1960. godine, a ono što je zanimljivo da je plaža napravljena za 18 meseci uz pomoć volovskih i konjskih kola.

Izvor:uzicanstveno.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Novinaru i voditelju Nemanji Kovačeviću uručena nagrada „Zlatna značka“

Oglasna Tabla

Novi skener i za Zdravstveni centar Užice

Oglasna Tabla

Svečano otvaranje izložbe slika „Daleko koliko me noge nose-Trka za slobodu“

Oglasna Tabla

Dvadeset osam odsto više noćenja domaćih gostiju u avgustu

Oglasna Tabla

Goran Đukić novi trener GFK “Sloboda”

Oglasna Tabla

Turističke agencije u Srbiji od danas ne prodaju aranžmane

Oglasna Tabla

Danas i sutra potpuna obustava saobraćaja ka Zlatiboru, alternativni pravac preko Mačkata

Oglasna Tabla

Od 1. oktobra obavezna prijava gostiju preko e-turista

Oglasna Tabla

U užičkoj bolnici dve osobe u teskom stanju

Oglasna Tabla