ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА СРБИЈА

Svim penzionerima 22. septembra po 50 evra – Mali otkrio datume kad leže nova pomoć od države i kad će minimalac biti mnogo veći

Ministar finansija SIniša Mali otkrio je jutros da će država svim penzionerima uplatiti po 50 evra 22. septembra. On je za Televiziju Prva govorio i o minimalcu koji u Srbiji prima oko 350.000 radnika.

– Juče smo imali sastanak sa sindikatima i poslodavcima, a brojke pokazuju da idemo napred. Izašli smo s predlogom da minimalna zarada od januara bude 35.012 dinara. Minimalna zarada raste tri puta brže nego što raste BDP – poručio je Mali.

Minimalna potrošačka korpa porasla je 10 odsto, dodao je.

– Ubrzano nam raste minimalna cena rada i ta pokrivenost potrošačke korpe. Do kraja 2023. godine minimalna potrošačka korpa i minimalna zarada treba da budu izjednačene – najavio je ministar.

Ministar je otkrio i kada će penzionerima leći nove prve pare od države. Prema njegovim rečima, 22. septembra biće isplaćeno 50 evra pomoći države penzionerima. Za ovu vrstu pomoći, podsetimo, nije potrebna prijava naših najstarijih građana.

Mali se osvrnuo i na gradnju puteva u Srbiji i na kretanje ekonomije Srbije.

– Trenutno se u Srbiji gradi sedam auto-puteva, nikada se više nije gradilo, nikada veće nisu bile plate i penzije – ocenio je on.

Dodaje da će stopa rasta BDP-a ove godine biti, minimum, 6,5 odsto.

– Osim što idemo sa povećanjem minimalne zarade, idemo i sa rasterećenjem opterećenja na zarade. Povećaćemo neoporezivi deo zarada na 19.300 dinara, umesto dosadašnjih 18.300 dinara – podsetio je.

Kako je pojasnio, pomenuta minimalna zarada je glavni pokretač i utiče na prosečnu zaradu u Srbiji.

Druga uplata za penzionere u novembru
Kada govorimo o penzionerima, ono što je sigurno jeste da će svi oni, 1,7 miliona, moći da računaju na ukupno 5 povećanja.

Penzioneri do kraja godine tako treba da očekuju uplatu od 100 evra. Kako je rečeno, 22. septembra biće im isplaćemo po 50 evra pomoći.

Drugu uplatu od 30 evra treba da očekuju u novembru kada će ovaj iznos dobiti i ostali punoletni građani. Treća i poslednja uplata u ovoj godini, od 20 evra, penzionerima sleduje u decembru.

Osim ove uplate u decembru, nova je informacija, i o pomoći penzionerima koja će ići početkom naredne godine. Njima će krajem februara 2022. najkasnije do početka marta biti isplaćeno po 20.000 dinara (oko 170 evra).

Penzionere će istovremeno sledovati i godišnje povećanje primanja koje će stupiti na snagu početkom naredne godine i koje će iznositi pet odsto na svaku penziju.

Praktično primanja svih 1,7 miliona penzionera biće za toliko uvećana od januara 2022.

To bi na prosečnu penziju od oko 29.300 dinara iznosilo 1.465. dinara.

Izvor: blic.rs

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

„Рефест Златибор 2024“

Радови на пешачкој стази на Главици при крају

Драма код Косјерића: Аутобус пун туриста из Кине слетео са пута, сви су одмах евакуисани а надлежни извлаче возило

Младић из Ужица пешачи ка Острогу да би помогао једној сиромашној породици: „Сазнао сам да Маринковићи по два-три дана немају ни хлеба да једу“

Данас су Летње задушнице

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за суботу – 22. јун

Нове цене горива

Данас исплата редовне и привремене новчане накнаде за мај

Отворена летња туристичка сезона на Торнику