ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Svim fakultetski obrazovanim kadrovima u školama plata od 96000 dinara, zahtev je USPRS

Između 10 i 30 posto nastavnika u svim školama u Srbiji je trenutno van sistema zbog zaražavanja, izolacije ili samoizolacije, navodi se u saopštenju Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije. Procenat varira od škole do škole.

“Ovom prilikom obaveštavamo javnost da je u školama skoro nemoguće naći stručne zamene. Jedan od razloga za to jeste i zarada zaposlenih, koja je ponovo ispod republičkog proseka za procentualno najobrazovaniju struku u našoj zemlji.” – navodi se u saopštenju koje potpisuje Jasna Janković, predsednica Unije.

Ona dodaje da zapošljavanje u osnovnim i srednjim školama mladima nije privlačno i da, pored kadrova koji već dugo nedostaju, poput matematičara, informatičara, fizičara, nastavnika stranih jezika, trenutno postoji i manjak predavača za maternji jezik, a nedostaju i učitelji.

“Ovo bi trebalo da bude jasan signal pred usvajanje budžeta za prosvetu koji je i dalje na dnu evropske lestvice. Podsećamo, Unija SPRS se zalaže za odnos zarada u odnosu 1:3, gde su minimalne plate za pomoćne radnike i tetkice (oko 32000 dinara, u zavisnosti od broja radnih sati u mesecu), dva bi bili naši administrativni radnici (oko 64000 dinara), a koeficijent 3, bi nosili svi fakultetski obrazovani u školama (oko 96000 dinara).” – kažu iz Unije i napominju da, ukoliko Vlada Srbije nastavi da ignoriše zaposlene u školama i vrtićima, nedostatak kadrova će trajno urušiti i kvalitet nastave i njeno nesmetano odvijanje.

foto:ilustracija

Izvor:zelenaucionica.com

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Вруће и спарно, могући пљускови са грмљавином

Дачић: Убица полицајца ликвидиран у околини Лознице, поново пуцао на полицију

“YUGOTON” поново у Градском културном центру

Постигнут договор између Владе и пољопривредника

Нове цене горива

Све је спремно за највећи карневал на води: На сплаварење Дрином од Перућца до Рогачице стижу гости из свих крајева Србије и Европе

Заплењено више од осам килограма кокаина, новац, аутомобили…

Отворена изложба “Димитрије Туцовић-раднички витез”

Обезбеђена средства за још 400.000 паметних бројила