OGLASNA TABLA
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Svim fakultetski obrazovanim kadrovima u školama plata od 96000 dinara, zahtev je USPRS

Između 10 i 30 posto nastavnika u svim školama u Srbiji je trenutno van sistema zbog zaražavanja, izolacije ili samoizolacije, navodi se u saopštenju Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije. Procenat varira od škole do škole.

“Ovom prilikom obaveštavamo javnost da je u školama skoro nemoguće naći stručne zamene. Jedan od razloga za to jeste i zarada zaposlenih, koja je ponovo ispod republičkog proseka za procentualno najobrazovaniju struku u našoj zemlji.” – navodi se u saopštenju koje potpisuje Jasna Janković, predsednica Unije.

Ona dodaje da zapošljavanje u osnovnim i srednjim školama mladima nije privlačno i da, pored kadrova koji već dugo nedostaju, poput matematičara, informatičara, fizičara, nastavnika stranih jezika, trenutno postoji i manjak predavača za maternji jezik, a nedostaju i učitelji.

“Ovo bi trebalo da bude jasan signal pred usvajanje budžeta za prosvetu koji je i dalje na dnu evropske lestvice. Podsećamo, Unija SPRS se zalaže za odnos zarada u odnosu 1:3, gde su minimalne plate za pomoćne radnike i tetkice (oko 32000 dinara, u zavisnosti od broja radnih sati u mesecu), dva bi bili naši administrativni radnici (oko 64000 dinara), a koeficijent 3, bi nosili svi fakultetski obrazovani u školama (oko 96000 dinara).” – kažu iz Unije i napominju da, ukoliko Vlada Srbije nastavi da ignoriše zaposlene u školama i vrtićima, nedostatak kadrova će trajno urušiti i kvalitet nastave i njeno nesmetano odvijanje.

foto:ilustracija

Izvor:zelenaucionica.com

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Radovi vredni više od 50 miliona dinara

Oglasna Tabla

Radikali u Užicu besplatno delili Šešeljeve knjige (VIDEO)

Oglasna Tabla

Međunarodni turnir „Revija Gracija KUP – 2021.“

Oglasna Tabla

“Trka za zdravlje” u subotu na Gradskoj plaži

Oglasna Tabla

Kako je oktobar ujedinio žene širom sveta

Oglasna Tabla

Za vikend počinje zimsko računanje vremena, vratiti časovnike sat unazad

Oglasna Tabla

Ovakav džin još nije viđen u Srbiji: Težak 246 kilograma, dobio ime po Aleksandru Velikom

Oglasna Tabla

Dr Kon o sinoćnjem incidentu i kovid propusnicama: Tražićemo ŽESTOKE MERE

Oglasna Tabla

Данас је Света Петка, светитељка-заштитница жена

Oglasna Tabla