14.8 C
Uzice
октобар 18, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

SVI RODITELJI NOVOROĐENIH BEBA DOBIJAJU PRAVO NA NADOKNADU

Predstavljajući predlog izmena Zakona o PDV-u, koji predviđa ukidanje prava na refundaciju PDV-a za kupovinu hrane i opreme za bebe, ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Ana Brnabić istakla je da će svi roditelji novorođenih beba imati pravo na nadoknadu.

“To je jako osetljivo pitanje i ne bi trebalo da bude otvoreno za političke manipulacije. Tu niko ne ukida roditeljima mogućnost da dobijaju novac od poreza za kupovinu hrane i opreme za bebe, već se ovo prebacuje u socijalnu kategoriju”, rekla je Brnabićeva novinarima u parlamentu.
Cilj te izmene je ravnopravan i pravičan tretman svih roditelja koji će na ovaj način ostvariti nadoknadu.

Zahvaljujući tim izmenama, više roditelja će ostvariti pravo na ovu nadoknadu, jer će svi roditelji koji imaju pravo na roditeljski dodatak dobiti uvećanje.

Prednost ove izmene je što roditelji neće morati da prolaze kroz dugotrajnu proceduru prikupljanja fiskalnih računa, njihovu verifikaciju i odobrenje od Poreske uprave, već će im novac odmah biti uplaćen jednokratno na račun.

Takođe, na novac se neće čekati kao što je to do sada bila procedura, već će roditelji dobiti novac odmah prilikom uplate roditeljskog dodatka.

“To će biti dostupno roditeljima svih novorođenih beba, dok je sada to dostupno samo jednom broju porodica koja imaju vremena ili znanja da popune ove procedure koje nisu nimalo jednostavne”, naglasila je Brnabić.

Ističe da “porez ne treba da rešava socijalna pitanja” zbog čega se zajedno sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja radi na izradi Zakon o finanisijskoj podršci poridica sa decom.

“Tako da će ovim zakonom biti ustanovljena jednokratna isplata novčanih sredstava na ime kupovine opreme za bebe, pa će roditelji novorođenih beba biti automatski prijavljeni”, naglasila je Brnabić.

Objasnila je da će to biti sprovedeno u okviru druge faze projekta e-Beba.

“Kada prijavite svoje novorođeno dete, imaćete odmah i prijavu za isplatu ove jednokratne pomoći, koja će biti određena u odnosu na prosek koji su do sada roditelji dobijali kao povraćaj PDV-a za hranu i opremu za bebe”, navela je ministarka.

Prema njenim rečima, tako će tom izmenom biti prvo oslobođena Poreska uprava koja ne treba da se bavi socijalnom politikom, a drugo to će biti stavljeno pod socijalnu politiku.

“Treće, uvešćemo to kao elektronski servis i time olakšati i vremenski i svakako drugačije administrativno roditeljima da se prijavljuju za ovu nadknadu”, navela je ministarka.

Napominje da se ništa ne ukida već da samo proces postaje brži i jednostavniji, kao i dostupniji svima koji dobijaju bebe.

“Ova odredba ukidanja prava na refundaciju PDV-a stupiće na snagu tek u trenutku kada se usvoji zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom, tako da ni u jednom trenutku nijedan roditelj neće ostati bez ove novčane nadoknade”, zaključila je Brnabićeva.

Izvor:Tanjug

output_bkzdes

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Poslednja faza građevinskih radova na zlatiborskoj gondoli (VIDEO)

Oglasna Tabla

Recept za “srpski kavijar”: Napravite izvrstan namaz od sira, oraha i belog luka

Oglasna Tabla

Predstavljeni „Ukusi Zlatibora“ – gastronomija kao kulturno nasleđe (VIDEO)

Oglasna Tabla

Promocija knjige Milojka Pantića večeras u Užicu

Oglasna Tabla

Proizvodi kompanije Bogutovo iz Arilja od ove godine i u Velikoj Britaniji

Oglasna Tabla

Privedeni migranti u Požegi

Oglasna Tabla

Novi repertoar bioskopa Art

Oglasna Tabla

5. revija predstava za decu Oktobarske čarolije – „Pinokio kakvog još niste videli“

Oglasna Tabla

Osnovna škola Dušan Jerković najbolja na Olimpijskom treningu (VIDEO)

Oglasna Tabla