ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Сви који буду радили за празнике добиће дупле дневнице

Новогодишњи и божићни празници сваке године се празнују нерадно, али ипак, постоје и они који и током празника морају да раде. Оно што је лепа вест, јесте да св који раде за време празника могу да очекују дупле дневнице.

Нерадни дани ове године су 1. и 2. јануар, а затим 7. јануар, када се празнује Божић. Сви они који буду радили током ова три дана имаће право на дуплу дневницу. Оно што је битно знати је да сви који раде за време државних празника имају право на најмање 110 основице за рад на дан празника, који је нерадан дан. И ово је дефинисано Законом о раду, члан 108.

Према Закону се додаје и да, ако су се истовремено стекли услови по више основа (рад ноћу, прековремени рад…) утврђених у ставу 1. поменутог члана, проценат увећане зараде не може бити нижи од збира процената по сваком од основа увећања.

Шта ако морате да радите на државни празник?
Запослени има право да одсуствује на дан празника за који је законом прописано да се не ради и за то време остварује право на накнаду зараде, односно ако ради на дан празника остварује право на увећану зараду за рад на дан празника само за онолико дана колико је Законом прописано да се тај празник празнује.

С обзиром да је Законом прописано да се државни празник Дан примирјау Првом светском рату празнује један дан и право на накнаду зараде, односно на увећану зараду за рад на овај дан државног празника запослени може да оствари само за један дан.

Додатно, послодавци вам могу понудити и „заменски“ слободан дан, уколико ваше радно време не може другачије да се организује. Све је наравно, ствар договора са вашим послодавцем, али му укажите уколико мислите да ваша законска права нису испоштована.

Према Закону о раду, запослени који ради на дан празника који је по закону нерадан дан има право на увећану зараду у висини утврђеној општим актом и уговором о раду, а најмање 110% од основице.

Основицу за обрачун увећане зараде чини основна зарада утврђена у складу са законом, општим актом и уговором о раду.

Увећање од 110% примењује се на уговорену сатницу, те запослени прима 100% редовне зараде (дневнице) + 110% редовне зараде (дневнице).

Извор: Блиц

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Србији недостаје ових 20.000 радника: Плате веће од оних које примају професори и лекари, а не треба факултет

Градоначелница на Другој националној конференцији „Србија – наша породица“

До сада 583 мајке уз подршку државе обезбедиле дом својим породицама

Данас се обележава Дан борбе против гојазности

Меморијално поетско вече

Успешан викенд за каратисте КК „Ужице“

У среду без воде потрошачи који се снабдевају са Живковића врела

Тијана се из Београда вратила у село и обновила чукундедину воденицу

Стижу нова правила о возачким дозволама