5.3 C
Uzice
новембар 19, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Svetski dan zaštite životne sredine

Svakog 5. juna u svetu se obeležava Dan zaštite životne sredine. Različite manifestacije i kampanje u sklopu ovog praznika imaju cilj da skrenu pažnju javnosti na brojne ekološke probleme i neophodnost očuvanja životne sredine.

Datum je odredila Generalna skupština Ujedinjenih nacija zato što je upravo 5. juna 1972. godine u Stokholmu bila otvorena Konferencija o zaštiti životne sredine. Događaju je prisustvovalo 113 zemalja, koje su priredile zajedničku izjavu o potrebi međunarodne saradnje u svrhu zaštite životne sredine. Program zaštite je nazvan UNEP (United Nations Environment Programme) – Program zaštite životne sredine Ujedinjenih nacija.

Širom naše planete se na ovaj praznik pokreću brojne aktivnosti u koje je uključena javnost, a koje propagiraju odgovorni odnos prema životnoj sredini.

Svake godine se za uporišno mesto proslave Svetskog dana zaštite životne sredine bira druga zemlja ili grad.

U saradnji sa UNEP-om, vlada domaćinske zemlje ili lokalne gradske vlasti određuju centralnu temu događaja. Osim teme, biraju se i slogan i logo koji će biti fokus svih informativnih materijala i promotivnih aktivnosti u vezi sa ovim danom.

Ovogodišnje obeležavanje Dana zaštite životne sredine proteći će s fokusom na zagađenje vazduha. Čak 92 odsto čovečanstva ne udiše čist vazduh, a njegov loš kvalitet na godišnjem nivou izazove 7 miliona prevremenih smrti.

S obzirom na to da vazduh predstavlja jednu od naših osnovnih potreba, Kina kao domaćin 2019, zajedno sa svim ostalim učesnicima, pozvaće vlade, industrije, zajednice i pojedince da učine zaokret ka obnovljivoj energiji i da upotrebom naprednih „zelenih“ tehnologijama pročiste vazduh i svoja pluća.

Izvor:energetskiportal.rs/foto:Miloš Karaklić

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Danas oblačno sa sunčanim intervalima, uveče kiša, temperatura do 19 stepeni

Oglasna Tabla

Pobeda Užičana nakon tri i po sata igre

Oglasna Tabla

Ekskluzivna vožnja Titovim vozom do Užica, 29. novembra

Oglasna Tabla

Za Prijepolje, Priboj i Novu Varoš 926 miliona iz državne kase

Oglasna Tabla

Gotovo 60 kg marihuane zaplenjeno u Užicu

Oglasna Tabla

Počinje rekonstrukcija trga u Bajinoj Bašti

Oglasna Tabla

Zlakusa – drugo najbolje selo u Srbiji

Oglasna Tabla

Za odeljenje neonatologije Opšte bolnice Užice od lokalnih bendova

Oglasna Tabla

Komunalna milicija će legitimisati bez uniforme, zaustavljati vozila i oduzimati ih

Oglasna Tabla