16.9 C
Uzice
септембар 22, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Svetski dan zaštite životne sredine

Svakog 5. juna u svetu se obeležava Dan zaštite životne sredine. Različite manifestacije i kampanje u sklopu ovog praznika imaju cilj da skrenu pažnju javnosti na brojne ekološke probleme i neophodnost očuvanja životne sredine.

Datum je odredila Generalna skupština Ujedinjenih nacija zato što je upravo 5. juna 1972. godine u Stokholmu bila otvorena Konferencija o zaštiti životne sredine. Događaju je prisustvovalo 113 zemalja, koje su priredile zajedničku izjavu o potrebi međunarodne saradnje u svrhu zaštite životne sredine. Program zaštite je nazvan UNEP (United Nations Environment Programme) – Program zaštite životne sredine Ujedinjenih nacija.

Širom naše planete se na ovaj praznik pokreću brojne aktivnosti u koje je uključena javnost, a koje propagiraju odgovorni odnos prema životnoj sredini.

Svake godine se za uporišno mesto proslave Svetskog dana zaštite životne sredine bira druga zemlja ili grad.

U saradnji sa UNEP-om, vlada domaćinske zemlje ili lokalne gradske vlasti određuju centralnu temu događaja. Osim teme, biraju se i slogan i logo koji će biti fokus svih informativnih materijala i promotivnih aktivnosti u vezi sa ovim danom.

Ovogodišnje obeležavanje Dana zaštite životne sredine proteći će s fokusom na zagađenje vazduha. Čak 92 odsto čovečanstva ne udiše čist vazduh, a njegov loš kvalitet na godišnjem nivou izazove 7 miliona prevremenih smrti.

S obzirom na to da vazduh predstavlja jednu od naših osnovnih potreba, Kina kao domaćin 2019, zajedno sa svim ostalim učesnicima, pozvaće vlade, industrije, zajednice i pojedince da učine zaokret ka obnovljivoj energiji i da upotrebom naprednih „zelenih“ tehnologijama pročiste vazduh i svoja pluća.

Izvor:energetskiportal.rs/foto:Miloš Karaklić

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Salata sa pečenim paprikama (video)

Oglasna Tabla

Vreme kestenja, opalog lišća i ajvara: Jesen nam i zvanično stiže sutra

Oglasna Tabla

Marijana (12) napisala sastav koji cela zemlja čita ne trepćući! Navešće vas dobro da razmislite o svom životu

Oglasna Tabla

Održan četvrti “Užički biciklistički karavan” (VIDEO)

Oglasna Tabla

MATIS proizvodi najkvalitetnije kuhinje u Srbiji, kompanija među 100 najvećih u zemlji !

Oglasna Tabla

Danas sunčano do 27 stepeni, posle podne naoblačenje

Oglasna Tabla

Leposava Majstorović, najvoljenija medicinska sestra Užica, bila i ostala (VIDEO)

Oglasna Tabla

U nedelju šeste Pesničke vatre zlatiborske

Oglasna Tabla

Topli kolač s makom za hladne jesenske dane

Oglasna Tabla