ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Светски дан срца – 29. септембар

Светски дан срца је манифестација од општедруштвеног значаја која се од 2000. године обележава са циљем да информише људе широм света да су болести срца и крвних судова водећи узрок смрти код 17,5 милиона људи сваке године. Процењује се да ће до 2030. године тај број порасти на 23 милиона.

Ове године Светски дан срца, 29. септембар 2023. године, обележава се под слоганом: „Срцем упознај срце”.

Светски Дан срца је прилика да сви размисле како да најбоље допринесу развоју човечанства, очувању природе и свог менталног здравља.
Када размишљамо срцем, емотивнији смо и саосећајнији. Због тога помажемо другима, хуманији смо и храбрије доносимо одлуке.

„Завод за јавно здравље Врање заједно са мрежом у сарадњи свих завода у Републици Србији, Инститтом Милан Јовановић Батут под покровитељством Министраства здравља организује кампању „Светски Дан срца – 29. септембра“ ове године, а уједно и „Међународни Дан старих“, који је 1. октобра 2023.године.

Циљ ове кампање јесте мобилизација становништва, мобилизација јавности да се покрене маса и да се препознају фактори ризика, као и здрави стилови живота који су неопходни за унапређење, заштиту и промоцију здравља.

Промоција здравља јесте унапређивање здравих животних стилова и препознавање ризика од фактора“ – истакла је др мед.сцин Пим Ержика Антић.

Свим срцем укључује употребу речи „свим” и пребацује фокус са акција на кориснике акција, омогућавајући ширу примену кампање.

Светска федерација за срце упозорава да најмање 80% превремених смртних исхода може да се спречи контролом главних фактора ризика (пушење, неправилна исхрана и физичка неактивност).

Заблуда је да од болести срца и крвних судова оболевају само старије особе, особе мушког пола и економски развијенији делови становништва. Данас, ниједан становник наше планете није поштеђен болести срца и крвних судова, без обзира на пол, узраст и социјално-економски статус.

У Србији, просечно дневно 47 особа доживи инфаркт, а 15 га не преживи. Подаци показују и да сваки пети пацијент са инфарктом умре током првих пет година од настанка болести.

Помозите да Светски дан срца 2023. године постане утицајнији него икад – да постане моћна платформа за позитивне промене и да помогнемо људима да живе дуже, боље и здравије.

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Негујмо ћирилицу: Одржана конференција “Значај очувања ћирилице у дигиталној ери”

ОГЛАСНА ТАБЛА

Програм емоционалне подршке трудницама у Ужицу

ОГЛАСНА ТАБЛА

ЈП „Рзав”: Због велике количине лишћа и грања смањен захват из реке

ОГЛАСНА ТАБЛА

Обележена годишњица Битке на Кадињачи – Историја памти, а Ужице се са поносом сећа хероја Кадињаче

ОГЛАСНА ТАБЛА

Због јаког снега одмах забрањен пролаз теретним возилима док се наноси не очисте, критично било и преко Кадињаче и Мокре Горе

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ер Србија наредне четири године лети ка 10 дестинација са аеродрома у Краљеву и Нишу

ОГЛАСНА ТАБЛА

ПОСНИ РОЛАТ ОД СПАНАЋА: Фантастичног изгледа и још бољег укуса, а и лако се прави (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Сутра почиње исплата државне помоћи пензионерима

ОГЛАСНА ТАБЛА

Конзерванси и адитиви на које морамо обратити посебну пажњу

ОГЛАСНА ТАБЛА