Огласна табла
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

,,Светосавље српске науке – Никола Тесла и Михајло Пупин“ Угледни час који је спојио науку и веру – Севојно

У петак, 25. 2. 2022. године, у ОШ ,,Алекса Дејовић“ у Севојну, г-ђа Милица Глукчевић вероучитељица и г-ђа Јована Божовић, наставница технике и технологије, спојиле су веру и науку у један угледни час ,,Светосавље српске науке – Никола Тесла и Михајло Пупин.’’

Овом часу претходиле су вишемесечне припреме у виду прикупљања доказа као и присуства на online предавањима у организацији СПЦ у Чикагу, које је држала председница Образовно – истраживачког друштва Михајло Пупин и мултикултурални амбасадор Унеско клуба Универзитета Сорбона, Александра Нинковић Ташић.

Циљ овог часа био је да се деца упознају са два српска великана, Николом Теслом и Михајлом Пупином, али кроз другачије чињенице. Иако су живели и радили у Америци, успели су да савладају највеће изазове и да сачувају традицију, али и веру у Светосавље, која им је помогла да постану људи, којима се дивио цео свет. Главни мотиви њиховог стваралаштва леже управо у Светосављу јер су стално истицали да њихови научни радови морају бити за добробит српског рода али и целог човечанства.

,,Ја сам, као што видите и чујете, остао Србин и преко мора, где се испитивањима бавим. То исто треба да будете и ви и да својим знањем и радом подижете славу Српства у свету’’. Ово нам је Никола Тесла оставио у аманет и обавезао сваку нову генерацију нашег народа да држи до своје вере и националног идентитета, ма где био и шта радио.

,,По плодовима њиховим познаћете их’’ рекао је Исус Христос (Мт 7,16). Плодови Николе Тесле и Михајла Пупина били су светлоносни, како у буквалном тако и у духовном смислу. С једне стране, они су свет увели у ново доба цивилизације. С друге стране, они су били прави Светосавци . На оба нивоа су нам учинили непроцењиво добро.

Након што су наставнице уз помоћ презентације, слика и књига одржале предавање, други део часа организован је тако што су деца појединачно радила мапе ума о овим научницима. Након тога, деца су сама презентовала своје мапе тј. шта су запамтили. Пред крај часа ђаци су евалуирали час. Часу су присуствовали педагог, наставник физике и професор разредне наставе.

Вероучитељ Милица Глукчевић

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Наставник математике давио ученика јер није знао да уради задатак?!

ОГЛАСНА ТАБЛА

Градоначелница поздравила учеснике шесте конференције ТО регије Западна Србија

ОГЛАСНА ТАБЛА

Златибор и ове године најпосећенија планина са око 400 хиљада посетилаца

ОГЛАСНА ТАБЛА

Саопштење Грађанске читаонице “Либерграф” поводом континуираног загађивања реке Ђетиње „непознатом материјом“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Хуманитарна свирка Марије Маре Лазић за помоћ суграђанину Владимиру Илићу

ОГЛАСНА ТАБЛА

Оригинални рецепт за руску салату: Ни налик на оно што ми правимо

ОГЛАСНА ТАБЛА

Све више породица са кучићима – љубав или помодарство? (видео)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Предлог закона да се ограниче цене кирија: Колико би требало максимално да кошта закуп

ОГЛАСНА ТАБЛА

Од пољопривреде може да се живи … кад се мора!

ОГЛАСНА ТАБЛА