ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА УЖИЧКЕ ВЕСТИ

,,Светосавље српске науке – Никола Тесла и Михајло Пупин“ Угледни час који је спојио науку и веру – Севојно

У петак, 25. 2. 2022. године, у ОШ ,,Алекса Дејовић“ у Севојну, г-ђа Милица Глукчевић вероучитељица и г-ђа Јована Божовић, наставница технике и технологије, спојиле су веру и науку у један угледни час ,,Светосавље српске науке – Никола Тесла и Михајло Пупин.’’

Овом часу претходиле су вишемесечне припреме у виду прикупљања доказа као и присуства на online предавањима у организацији СПЦ у Чикагу, које је држала председница Образовно – истраживачког друштва Михајло Пупин и мултикултурални амбасадор Унеско клуба Универзитета Сорбона, Александра Нинковић Ташић.

Циљ овог часа био је да се деца упознају са два српска великана, Николом Теслом и Михајлом Пупином, али кроз другачије чињенице. Иако су живели и радили у Америци, успели су да савладају највеће изазове и да сачувају традицију, али и веру у Светосавље, која им је помогла да постану људи, којима се дивио цео свет. Главни мотиви њиховог стваралаштва леже управо у Светосављу јер су стално истицали да њихови научни радови морају бити за добробит српског рода али и целог човечанства.

,,Ја сам, као што видите и чујете, остао Србин и преко мора, где се испитивањима бавим. То исто треба да будете и ви и да својим знањем и радом подижете славу Српства у свету’’. Ово нам је Никола Тесла оставио у аманет и обавезао сваку нову генерацију нашег народа да држи до своје вере и националног идентитета, ма где био и шта радио.

,,По плодовима њиховим познаћете их’’ рекао је Исус Христос (Мт 7,16). Плодови Николе Тесле и Михајла Пупина били су светлоносни, како у буквалном тако и у духовном смислу. С једне стране, они су свет увели у ново доба цивилизације. С друге стране, они су били прави Светосавци . На оба нивоа су нам учинили непроцењиво добро.

Након што су наставнице уз помоћ презентације, слика и књига одржале предавање, други део часа организован је тако што су деца појединачно радила мапе ума о овим научницима. Након тога, деца су сама презентовала своје мапе тј. шта су запамтили. Пред крај часа ђаци су евалуирали час. Часу су присуствовали педагог, наставник физике и професор разредне наставе.

Вероучитељ Милица Глукчевић

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Туристичка понуда Златибора на 4. Међународном сајму туризма „Бања Лука 2024“

НОВА: Телеком Србија подигла цене, корисници немају право на жалбу

Деца преступници – жртве или насилници којима треба судити као одраслима

ОГЛАСНА ТАБЛА

Да ли је Србија спремна за месо из лабораторије

Временска прогноза за недељу – 3. март

Лепа Брена проџект

Малинари траже од хладњачара да до 5. марта саопште откупну цену малине

Златибор центар припрема спортских екипа

Мраз и даље прети воћу, род је под знаком питања – јака одбрана ипак постоји