12.5 C
Uzice
октобар 19, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

SVETI TRIFUN U UŽICU

Užički kraj dobro je poznat po kajmaku, siru, komplet-lepinji, pršuti, rakiji, ali se po vinu još nije proslavio. Ipak, ta slika se polako menja: već pet godina vinari iz tog kraja slave Svetog Trifuna a odlučili su i da osnuju Udruženje. Kad može u brdovitoj Sloveniji, zašto ne bi bilo vinograda i u užičkim krajevima, smatra Vaso Terzić, vlasnik jedinog, malog vinograda u Zlakusi.

„Pozivao sam neke ljude iz tih župskih predela da nešto i pokažu“, kaže Terzić. „I može, sigurno da može, i to mnogo lepog grožđa bude.“ To je ipak nedovoljno, pa grožđe kupuje u Aleksandrovcu. Iako vino ne pravi za prodaju, ipak je kaže na dobitku: „Održavaš stara prijateljstva, stvaraš nova prijateljstva i ništa mi nije lepše nije, nego kad eto prvi put neko proba moje vino i onda bude mu lepo.“

U užičkim krajevima sve više je onih koji sami prave vino, ali od grožđa iz župskih krajeva. Među njima je i dr Aleksandar Selaković, vinar iz Užica: „Možete da birate odakle ćete uzimati grožđe, a sve ostalo zavisi od vas. Sa koliko ljubavi, sa koliko pažnje pristupite tom poslu, takvo ćete vino i dobiti.“ Iskusni podgorički vinar uverio se da Užičani umeju da naprave dobro vino, ne jako kao iz crnogorskog krša, ali ipak ima ukus i za izvoz.

„Rusija“, tvrdi Rajko Vuković, vinar iz Podgorice, „voli blaža vina, jača su tržišta.“ Užički vinari ne razmišljaju o izvozu već o formiranju udruženja, jer je sve više onih koji se interesuju za vinogradarstvo, i to ne samo iz hobija.

Izvor:rts / Predrag Stojković

cest

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Poziv stvaraocima za učešće na XXI Smotri likovnog amaterskog stvaralaštva Zlatiborskog okruga

Oglasna Tabla

Ivanjica – Neočekivano iznenađenje za Uča i njegovu đačku četu (VIDEO)

Oglasna Tabla

Vesovićima izgrađena nova kuća

Oglasna Tabla

Konkurs za sufinansiranje programa za omladinu otvoren je do 28. oktobra

Oglasna Tabla

Hiljade kilometara zbog jedne kućice: Evo zašto su Kinezi zaljubljeni u Bajinu Baštu

Oglasna Tabla

DAN ODLUKE! Derbi u Užicu odlučiće ko će na lidersku poziciju

Oglasna Tabla

Срећна слава – Данас се слави Томиндан

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za vikend: Maglovita, sveža jutra i „letnji“ dani

Oglasna Tabla

Poslednja faza građevinskih radova na zlatiborskoj gondoli (VIDEO)

Oglasna Tabla