10.8 C
Uzice
новембар 19, 2019
FOTO RAZGLEDNICA VESTI IZ OKRUGA

SVET U POŽEGI

Mladi filmski stvaraoci iz 21 zemlje na dva umetnička kampa. Učesnici „Interakcije“ i „Interdoka“ u Užicu, Čačku i Ivanjici.

POŽEGA je domaćin tradicionalnog, 12. međunarodnog studentskog filmskog kampa nazvanog „Interakcija“ i Sedmog internacionalnog masterklasa dokumentarnog filma pod imenom „Interdok“, na kojima će do 27. avgusta učestvovati 35 mladih stvaralaca iz 21 zemlje sa svih meridijana.

Ovogodišnja „Interakcija“ započela je otvaranjem izložbe radova Dragane Žarevac i Anice Vučetić u beogradskoj galeriji „Remont“, veče uoči dolaska učesnika kampa u Srbiju. A, okupljanje mladih filmskih stvaralaca i ove godine organizovao je nezavisni filmski centar „Filmart“ iz Požege, uz podršku Ministarstva kulture, Filmskog centra Srbije, Grada Čačka i brojnih partnera iz javnog, nezavisnog i biznis sektora.

– Podeljeni u tri grupe, 15 studenata režije, kamere, dizajna zvuka, montaže i produkcije će boraviti na prostoru Užica, Ivanjice i Čačka, gde će snimiti tri dokumentarna filma na temu „Mali grad – veliki ljudi“. Posle će u Požegi montirati materijal, a pridružiće im se i 20 polaznika masterklasa „Interdok“, pa će zajedno prisustvovati predavanjima iz oblasti kreativnog dokumentarnog kratkometražnog filma – kaže filmski režiser, idejni tvorac kampa i njegov izvršni direktor Dejan Petrović, naglašavajući i to da će sa mladima raditi afirmisani stvaraoci Dragan Elčić i Mladen Matičević.

U večernjim satima, u OŠ „Emilija Ostojić“ će biti prikazivani studentski, ali i filmovi afirmisanih autora. Nadalje – u saradnji sa „Medija deskom Srbija“ – biće održane radionice namenjene učesnicima kampa i predstavnicima audovizuelnog sektora, te kompanijama, nevladinim organizacijama, organizatorima kulturnih manifestacija i profesionalnim mrežama.

Premijera filmova nastalih na ovogodišnjem kampu zakazana je za 26. avgust, u dvorani Kulturnog centra u Beogradu.

REZULTATI

TOKOM boravka u zapadnoj Srbiji, studenti će posetiti Drvengrad Emira Kusturice, manastire u Ovčarsko-kablarskoj klisuri i ostale znamenitosti.

Inače, kamp u Požegi je do sada okupio 204 učesnika iz 50 zemalja, dok je masterklasu „Interdok“ prisustvovalo 78 mladih stvaralaca iz 30 zemalja. Snimljen je ukupno 41 film i osvojeno 13 nagrada na filmskim festivalima širom sveta.

Izvor:novosti.rs/V.N.

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Terzić: Prioritet budžeta za poljoprivredu je nabavka protivgradnih raketa

Oglasna Tabla

Hoće li marketi u Srbiji ukinuti rad nedeljom

Oglasna Tabla

Potrebno izgraditi 359 sistema za prečišćavanje voda

Oglasna Tabla

Koncert: Samostalni referenti

Oglasna Tabla

Akcija SZS „Uzbuni se“ (VIDEO)

Oglasna Tabla

Slana torta od pečenih paprika: Najbolje predjelo svih vremena i prava kalorična bomba

Oglasna Tabla

Kamere na autoputu neće meriti brzinu

Oglasna Tabla

U planu redizajn male mature, testiranje na dve godine

Oglasna Tabla

Danas oblačno sa sunčanim intervalima, uveče kiša, temperatura do 19 stepeni

Oglasna Tabla