7.1 C
Uzice
октобар 20, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

SVET SLAVI DAN ZALJUBLJENIH, SRBIJA ZAŠTITNIKA VINARA

Širom sveta 14. februara se obeležava Dan zaljubljenih, odnosno praznik Svetog Valentina. U pravoslavlju takođe postoji dan posvećen ovom svecu, a to je 13. avgust. Sutra pravoslavni vernici u Srbiji obeležavaju Svetog Trifuna, zaštnika vinograda i vinara.

Dan zaljubljenih – praznik Svetog Valentina

Prema predanju, Valentin je bio hrišćanski episkop i mučenik, koji je pogubljen u 3. veku naše ere. U 15. veku je dan njegove smrti počeo da se proslavlja kao Dan zaljubljenih.

Najpoznatije objašnjenje zašto je on postao svetac, odnosno mučenik, jeste da je pogubljen zato što je tajno venčavao vojnike. Tadašnji imperator Klaudije II je smatrao da su oženjeni ljudi „loši“, pa je zabranjivao venčavanje vojnika. Valentin je i pored zabrane to činio, pa je bio uhvaćen, mučen i posečen mačem.

Statistika Dana zaljubljenih

– razmeni se oko 180 miliona čestitki

– proizvede se skoro 200 miliona ruža

– potroši se više od 13 milijardi dolara

– najviše se kupuju čestitke, slatkiši i ruže

Prema nekim drugim mitovima, Valentin kada je zatočen zaljubio se u ćerku upravnika zatvora. On joj je na dan svog pogubljenja napisao pismo koje se završava sa „tvoj Valentin“. I danas je običaj da se šalju ljubavne poruke koje nisu potpisane, odnosno kao pošiljalac se navodi „your valentine“ (tvoj Valentin).

Pravoslavna crkva takođe obeležava dan Svetog Valentina, ali 13. avgusta. U pravoslavlju malo je drugačije objašnjeno zašto je on ubijen.

U Ohridskom prologu vladike Nikolaja Velimirovića se navodi da je Sveti Valentin bio episkop u italijanskom gradu Interamni.

„Kad se razboli sin poznatog filosofa Kratona, Herimon, to po savetovanju Frontonovom pozva Kraton episkopa Valentina u Rim. Herimon beše sav zgrčen, tako da mu glava beše savijena među kolena. Valentin se zatvori u sobu sa bolesnikom, i svu noć provede u molitvi. Sutradan izvede Herimona potpuno zdrava i predade ocu. Tada se krsti Kraton sa celim domom svojim i sa tri učenika svoja. Herimon ostavi dom očev i ode sa Valentinom. U tom se krsti i sin eparha rimskog, Avundije. Razjaren zbog ovoga eparh uhvati Valentina, i posle mučenja poseče mačem. Posečeni behu tada i ona tri učenika Kratonova: Prokul, Eviv i Apolonije“, navodi Velimirović.

Dan vinara – praznik Svetog Trifuna

Prema verovanju pravoslavne crkve, 14. februara se slavi Sveti Trifun, zaštitnik vinara i vinograda.  To je dan njegove smrti, kada je ubijen kao mučenik. Sveti Trifun je rođen u Frigiji, a prema legendi mogao je da isceljuje bolesne. Kada je ćerka Gordijana III duševno obolela, „zli duh“ iz nje je rekao da samo Trifun može da je izleči.

Dovedeni su svi Trifuni iz carstva, i jedan od njih je pomogao. Po dolasku cara Trajana, mučen je da bi se odrekao vere, i na kraju su ga posekli mačem.

Prema narodnom običaju, Trifun je zaštitnik vinograda i vinove loze, pa ga vinogradari slave kao svom patrona.

Na ovaj dan je običaj da se odlazi u vinograde, orezuje loza i zaliva vinom. Prema narodnom verovanju, ako sutra padne sneg, godina će biti kišna i rodna. Ako je vedro, godina će biti sušna.

Izvor: http://rs.n1info.com/ foto:Shutterstock

 

cest

 

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Данас је Срђевдан

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za nedelju – 20. oktobar

Oglasna Tabla

Poziv stvaraocima za učešće na XXI Smotri likovnog amaterskog stvaralaštva Zlatiborskog okruga

Oglasna Tabla

Ivanjica – Neočekivano iznenađenje za Uča i njegovu đačku četu (VIDEO)

Oglasna Tabla

Vesovićima izgrađena nova kuća

Oglasna Tabla

Konkurs za sufinansiranje programa za omladinu otvoren je do 28. oktobra

Oglasna Tabla

Hiljade kilometara zbog jedne kućice: Evo zašto su Kinezi zaljubljeni u Bajinu Baštu

Oglasna Tabla

DAN ODLUKE! Derbi u Užicu odlučiće ko će na lidersku poziciju

Oglasna Tabla

Срећна слава – Данас се слави Томиндан

Oglasna Tabla