17.6 C
Uzice
април 26, 2019
FOTO RAZGLEDNICA NAJAVE I DOGAĐAJI

„SVEDOBRO“ STEVANA VRANEŠA PRVI PUT NA POZORIŠNOJ SCENI: „BOLESNI SMO OD SREĆNOG ŽIVOTA“

Narodno pozorište iz Užica otvara sezonu večeras (20) premijerom melodramske predstave „Svedobro“ po tekstu Stevana Vraneša, u režiji Nemanje Rankovića.

Tanja Jovanović i Biljana Zdravković u predstavi "Svedobro"
Tanja Jovanović i Biljana Zdravković u predstavi „Svedobro“

Komad naslovljen po imenu sela je povrtanička i pokajnička drama Stevana Vraneša, kaže Nemanja Ranković za „Blic“.

– Tekst je nastao kao potreba autora da se suoči sa sopstvenim demonima i talentom za pisanjem koji se kroz ovu dramu pokazao da postoji. Radnja je bazirana na tri ženska lika, dve vršnjakinje u srednjim godinama i dosta mlađu Niku, starletu koja se zbog otpužbe za prostituciju iz Beograda vraća u rodno selo Svedobro. Tamo postaje žrtva ljubomorne, ponižene supruge moćnika čija je bila ljubavnica i sa kim je upoznala dno života – uvodi nas u predstavu Nemanja Ranković, inače umetnički direktor užičkog teatra.

„Svedobro“ je praizvedba Vranešovog teksta koji do sada nijedno pozorište nije postavilo na scenu. Predstava nema glavnog glumca a u njoj igraju Biljana Zdravković, čiji nastup Ranković najavljuje kao briljantan, Tanja Jovanović, Tijana Karajičić, Igor Borojević i Branislav Ljubičić. Muziku je komponovala Ana Ćurčin, scenograf je Marijana Zorzić Petrović a kostime je izradila Snežana Kovačević.

– Osnovne teme komada su društveno licemerje, strah od promene, neostvarena ljubav, materinstvo i ženstvenost, patriotizam i rodoljublje, moralnost i karijerizam, imati i nemati, biti i ne biti svoj. Predstava je bazirana na svođenje životnog balansa sredovečnih ljudi i pokušaj traženja razloga da nastave dalje – kaže reditelj.

Biljana Zdravković u predstavi "Svedobro"
Biljana Zdravković u predstavi „Svedobro“

Biljana Zdravković koja u „Svedobru“ nosi ulogu Jovane, uspešne žene, kaže da u predstavi nema mnogo glume, već će biti izvedena prihorealistično, lako prijemčivo publici.

– Vraneš je tekst sačinio po istinitoj priči koje su prošle njegove dve prijateljice. Sve se dešava u jednoj seoskoj kući. Jovana je izgubila sebe, ali tvrdi: „Bolesna sam od srećnog života“. Nezadovoljstvo je iznutra tera na neke pogrešne poteze, ona traga za identiteom i suočava se sa prošlošću. Muče je pitanja: šta kad deca odrastu, šta kad nema ljubavi u braku i što ostaješ u braku – kaže Biljana Zdravković.

„Svedobro“ je 539. premijera Narodog pozorišta iz Užica.

Izvor:blic.rs/Vladimir Lojanica/Foto: Narodno pozorište Užice / Promo

 

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Danas je Veliki petak, najtužniji hrišćanski praznik

Oglasna Tabla

Sve je spremno za 7. Turnir šampiona Užice 2019 (VIDEO)

Oglasna Tabla

Православна правила уочи Васкрса: Овако треба да фарбате јаја ако хоћете да испоштујете традицију

Oglasna Tabla