30.9 C
Uzice
август 21, 2019
FOTO RAZGLEDNICA NAJAVE I DOGAĐAJI

„SVEDOBRO“ STEVANA VRANEŠA PRVI PUT NA POZORIŠNOJ SCENI: „BOLESNI SMO OD SREĆNOG ŽIVOTA“

Narodno pozorište iz Užica otvara sezonu večeras (20) premijerom melodramske predstave „Svedobro“ po tekstu Stevana Vraneša, u režiji Nemanje Rankovića.

Tanja Jovanović i Biljana Zdravković u predstavi "Svedobro"
Tanja Jovanović i Biljana Zdravković u predstavi „Svedobro“

Komad naslovljen po imenu sela je povrtanička i pokajnička drama Stevana Vraneša, kaže Nemanja Ranković za „Blic“.

– Tekst je nastao kao potreba autora da se suoči sa sopstvenim demonima i talentom za pisanjem koji se kroz ovu dramu pokazao da postoji. Radnja je bazirana na tri ženska lika, dve vršnjakinje u srednjim godinama i dosta mlađu Niku, starletu koja se zbog otpužbe za prostituciju iz Beograda vraća u rodno selo Svedobro. Tamo postaje žrtva ljubomorne, ponižene supruge moćnika čija je bila ljubavnica i sa kim je upoznala dno života – uvodi nas u predstavu Nemanja Ranković, inače umetnički direktor užičkog teatra.

„Svedobro“ je praizvedba Vranešovog teksta koji do sada nijedno pozorište nije postavilo na scenu. Predstava nema glavnog glumca a u njoj igraju Biljana Zdravković, čiji nastup Ranković najavljuje kao briljantan, Tanja Jovanović, Tijana Karajičić, Igor Borojević i Branislav Ljubičić. Muziku je komponovala Ana Ćurčin, scenograf je Marijana Zorzić Petrović a kostime je izradila Snežana Kovačević.

– Osnovne teme komada su društveno licemerje, strah od promene, neostvarena ljubav, materinstvo i ženstvenost, patriotizam i rodoljublje, moralnost i karijerizam, imati i nemati, biti i ne biti svoj. Predstava je bazirana na svođenje životnog balansa sredovečnih ljudi i pokušaj traženja razloga da nastave dalje – kaže reditelj.

Biljana Zdravković u predstavi "Svedobro"
Biljana Zdravković u predstavi „Svedobro“

Biljana Zdravković koja u „Svedobru“ nosi ulogu Jovane, uspešne žene, kaže da u predstavi nema mnogo glume, već će biti izvedena prihorealistično, lako prijemčivo publici.

– Vraneš je tekst sačinio po istinitoj priči koje su prošle njegove dve prijateljice. Sve se dešava u jednoj seoskoj kući. Jovana je izgubila sebe, ali tvrdi: „Bolesna sam od srećnog života“. Nezadovoljstvo je iznutra tera na neke pogrešne poteze, ona traga za identiteom i suočava se sa prošlošću. Muče je pitanja: šta kad deca odrastu, šta kad nema ljubavi u braku i što ostaješ u braku – kaže Biljana Zdravković.

„Svedobro“ je 539. premijera Narodog pozorišta iz Užica.

Izvor:blic.rs/Vladimir Lojanica/Foto: Narodno pozorište Užice / Promo

 

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Počeo Žestival sa „Veče Užičkih aforističara i sećanje na užičke legende“ (VIDEO)

Oglasna Tabla

Otvoren zlatiborski muzej maketa

Oglasna Tabla

Međugradski autobusi ići će auto-putem Miloš Veliki tek od oktobra 2020.

Oglasna Tabla