OГЛАСНА ТАБЛА
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Svečana sednica povodom Dana grada u znaku znamenitih Užičana

Na svečanoj sednici povodom Dana grada 9. oktobra uručena su najviša gradska priznanja zaslužnim pojedincima, udruženjima i institucijama. Povelje grada Užica za zasluge i dela koja doprinose ukupnom razvoju Grada uručene su arheologu dr Marku Popoviću, prof. dr Danici Grujičić i generalnom sekretaru predsednika Srbije Nikoli Selakoviću.

Prof. dr Marko Popović savetnik je u procesu rekonstrukcije užičkog Starog grada, naš veliki poznavalac srednjovekovnih srpskih gradova i njihove vojne arhitekture kako u Srbiji tako i u zemljama vizantijskog sveta. Prof. dr Danica Grujičić je svetski priznat neurohirurg koja, kao svoj najveći uspeh, uvek ističe formiranje i školovanje tima mladih neurohirurga osposobljenih za obavljanje najtežih operativnih zahvata i žena zahvaljujući kojoj je Srbija dobila prvi gama nož što je jedna od najvećih investicija u srpskom zdravstvu. Povelja nekadašnjem ministru pravde i sadašnjem generalnom sekretaru predsednika Srbije Nikoli Selakoviću dodeljena je za aktivno zastupanje interesa grada Užica na najvišim nivoima što je rezultiralo realizacijom najznačajnijih investicija u gradu proteklih godina.

Za rezultate ostvarene u dužem vremenskom periodu, plakete grada pripale su Milošu Poznanoviću za posvećenost muzici i folkloru, šefu orkestra sevojničkog KUD-a i predsedniku šah kluba, Osnovnoj školi za obrazovanje učenika sa smetnjama u razvoju „Miodrag V. Matić“, jedinstvenoj obrazovnoj ustanovi u Zapadanoj Srbiji za njenu misiju, Društvu srpskih domaćina, za čuvanje tekovina srpskog naroda i inicijatoru podizanja spomenika „1300 kaplara“ u Užicu, Miljki Pilčević, dugogodišnjoj predsednici Udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova „Major Kosta Todorović“, preduzeću DIVI, lideru u proizvodnji ambalaže u ovom delu Evrope i Miljku Markoviću, profesoru u penziji Ekonomske škole koji je postao deo istorije užičkog ugostiteljstva.

Za izuzetne rezultate, nagrade grada Užica uručene su Igoru Topaloviću, đaku generacije Užičke gimnazije koji je osvojio drugo mesto na Međunarodnoj olipijadi iz hemije u velikoj konkurenciji u Parizu, Dragici Ojdanić, mladoj i uspešnoj poljoprivednici iz Ravni, Ani Krivokući, molekularnom biologu-genetičaru, šefu Odseka genetičkog savetovališta za nasledni kancer u Institutu za radiologiju i onkologiju Srbije, Veljku M. Mijuškoviću, docentu Ekonomskog fakulteta u Beogradu dobitniku velikog broja međunarodnih priznanja za istraživački rad, Goranu Bojoviću, nastavniku informatike OŠ „Kralja Petra II“ za pedagoški rad koji je svoje učenike motivisao i zainteresovao za robotiku i zlatnim odbojkašicama Maji Aleksić i Slađani Mirković za ostvarene sportske uspehe.

Ovogodišnja svečana akademija održana u sali Narodnog pozorišta bila je u znaku znamenitih Užičana čija su imena u istoriji grada na Đetinji zapisana po dobrim delima na polazu grada u kome su rođeni i o čemu je govorio i kratak film prikazan na početku svečanosti.

 

Brojne goste na početku skupa pozdravio je predsednik Gradske skupštine Užica Branislav Mitrović.

Pored predstavnika Vlade Srbije, praznik Užičanima čestitali su i predstavnici gradova pobratima Užica, ruskog Kurska, slovenačkog Ljutomera i grčke Verije, gradova iz Republike Srpske Trebinja, Foče, Čajniča, Pljevalja iz Crne Gore, lokalnih samouprava iz Zlatiborskog okruga i drugih gradova i opština u Srbiji. Svojim prisustvom svečanost su uveličali donator i veliki prijatelj Užica gospođa Linda Vong iz bratskog kineskog Harbina i ruski ataše za kulturu Denis Kruglov.


Čestitajući Užičanima 690 rođendan Užica gradonačelnik Tihomir Petković je poručio da se ugledajući na znamenite Užičane koji su svojim delima u svakom vremenu menjali izgled i život grada, često osporavani plivajući uzvodno, moramo menjati. On je rekao da je Užice prepoznatljivo po onome što ima, a to su njegovi ljudi. Obeležavanje praznika u znaku je takvih ljudi, dodao je gradonačelnik i poručio da je vreme za promenu odnosa prema svom gradu:
„Budimo promena koju želimo da vidimo u svetu. Uvek je pravo vreme da učinimo nešto za svoj grad i kažemo, vredelo je.“

U ime Vlade Srbije praznik Užicu čestitao je ministar prosvete Mladen Šarčević koji je rekao da je Užice uvek bilo među prvim gradovima u Srbiji koje je pravilo ozbiljne reforme u obrazovanju, bilo da je u pitanju dualno obrazovanje, reforma Gimnazije i u kome je briga o mladim ljudima vidljiva navodeći ulaganja u razne projekte od 300 miliona dinara među kojima i za bolji učenički i studentski standard. Ministar je najavio da će Užice biti jedan od gradova u Srbiji u kome će prvi put biti primenjen model jednosmenske nastave u školi koji pruža niz mogućnosti za još kvalitetnije obrazovanje učenika.

U ime nagrađenih reči zahvalnosti uputio je generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković koji je rekao da mada već tri decenije živi u Beogradu s ponosom ističe da je Užičanin, Zlatiborac i Varošanin, da je iz ovog kraja. On je dodao da iza svih dela nagrađanih koji su na svečanosti primili visoka priznanja stoji veliki rad i žrtva.
„Povelju nam je dodelilo Užice i ono nam je naredilo da mu pomažemo, da radimo za njega, budemo čuvari erskog duha i da gde god živeli mu se ponovo vraćamo“ – rekao je Selaković podsetivši pre toga na srednjovekovnu srpsku reč povelevati koju su vladari upotrebljavali kada su donosili povelje i koja u prevodu znači naređivati.

U drugom delu svečanosti u užičkom Narodnom pozorištu koncert je održao Slavko Banjac. Ime grada na Đetinji prvi put se u Dubrovačkim spisima pominje 9. oktobra 1329. godine u jednom sudskom spisu i ovaj datum iz istorije , Užice obeležava kao svoj Dan grada.

Izvor: uzice.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Успешно завршен први Хуманитарни турнир у малом фудбалу „Ужице за Космет“ (ВИДЕО)

Oglasna Tabla

Потпуни колапс на Гостуну, формирана колона возила дугачка преко 10 километара

Oglasna Tabla

Пуњени еклери као из посластичарнице: Направите најукуснији домаћи колач са кремастим пуњењем

Oglasna Tabla

Појачана контрола брзине кретања возила

Oglasna Tabla

Завршене летње радионице на Дечјем одељењу НБУ

Oglasna Tabla

Ужичанин Виктор Лукић спасао живот Раду кога је ујео стршљен на мотору

Oglasna Tabla

Данас променљиво време, местимично с кишом

Oglasna Tabla

Клинички психолог Влајко Пановић: Ово су најважнији задаци родитеља деце до четврте године

Oglasna Tabla

Биг бенд на Градском тргу

Oglasna Tabla