Огласна табла
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Sve vrednosti kanjona reke Đetinje objedinjene internet platformom

Biciklističkom vožnjom kroz kanjon reke Đetinje obeleležena je Evropska zelena nedelja, koju Regionalna razvojna agencija Zlatibor zajedno sa 9 partnera iz 6 zemalja obeležava i u okviru projekta “Tematik” (Turizam zasnovan na inovacijskim kapacitetima).

Po rečima Miroslava Ivanovića višeg savetnika za turizam i održivi razvoj RRA Zlatibor i menadžera projekta “Tematik”, ovaj projekat se tiče kulturnog turizma i poboljšanja uslova za njegov razvoj.

“Regionalna razvoja agencija Zlatibor prepoznala je kanjon reke Đetinje kao zaštićeno područje koje obiluje kulturnim nasleđem iz raznih perioda. Pilot aktivnost koju će RRA Zlatibor realizovati kroz ovaj projekat jeste izgradnja platforme koja će u sebi sadržati celo područje koje je pod zaštitom uključujući sve njegove prirodne i kulturne vrednosti. Projekat će trajati do septembra 2022. godine što znači da imamo dovoljno vremena da zajedno sa partnerima sa lokala, Turističkim organizacijama, agencijama, udruženjima napravimo jednu platformu koja će biti dostupna celom svetu. Platforma će sadržati informacije o zaštićenom području, flori i fauni koja se može naći u kanjonu Đetinje, spisak spomeničkog nasleđa i svih prirodnih retkosti”.

Platforma čiji će vlasnik biti RRA Zlatibor biće posredstvom interneta dostupna svima, a sadržaće i poseban odeljak koji se odnosi na aktivnosti koje su dostupne turistima. Tu će dobiti informacije o sadržajima poput vožnje kajacima ili biciklima ili o organizovanom pecanju.

I biciklistička vožnja klisurom Đetinje od Stare hidrocentrale do lokaliteta Staparska banja deo je aktivnosti u okviru ovog projekta i Evropske zelene nedelje kojima se promovišu zdravi stilovi života, boravak u prirodnom zaštićenom području i smanjenje zagađenja životne sredine.

Kako su istakli učesnici vožnje staza je naročito zanimljiva za rekreativce jer je uređena 6 km do Staparske banje i njom se može izaći do Vrutaka makadamskim putem, koji je pogodan za mauntin bajk bicikle i za ljude koji vole vožnju van uređenih staza. Tu su naravno i ostali lokaliteti vredni pažnje poput Velike brane, Staparske banje, uskoro i Neolitskog naselja ali i predeli od Staparske banje ka Vrutcima.

Izvor: uzice.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Јануарска плата: Нижа него у децембру, на четвртом месту у региону

ОГЛАСНА ТАБЛА

Расписани конкурси за програме од јавног интереса у омладинском сектору

ОГЛАСНА ТАБЛА

Иновативни лек против мултипле склерозе доступан и пацијентима у Србији

ОГЛАСНА ТАБЛА

Савез пчеларских организација Србије и Министарство пољопривреде апеловали да се спречи тровање пчела

ОГЛАСНА ТАБЛА

Влада Србије смањила субвенцију за осигурање усева у пет округа

ОГЛАСНА ТАБЛА

Многима је у Србији стигла ова порука: Иза свега се крије Инстаграм превара након које можете да останете без пара

ОГЛАСНА ТАБЛА

Повређен пешак у Ужицу: аутомобил га ударио на пешачком прелазу код Нараодног музеја

ОГЛАСНА ТАБЛА

Изложба Сабахудин Мурановић

ОГЛАСНА ТАБЛА

Још 100.000 ваучера за субвенционисани одмор у Србији, у мају или јуну

ОГЛАСНА ТАБЛА