OGLASNA TABLA
FOTO RAZGLEDNICA ПРАВОСЛАВЉЕ

Све више поклоника обилази манастир Високи Дечани

Најбоље очувани храм из доба Немањића, манастир Високи Дечани сазидан је у време процвата српске средњовековне државе. Архитекте, историчари уметности, сликари и конзерватори истичу да Дечани по својој архитектури и достигнућима представљају нешто најлепше што је створила српсака рука и оставила у наслеђе. Зато све више туристи и верујућих походе овај споменик српског трајања.

Све оно што се деценијама средњег века у српским и византијским црквама стварало, у Манастиру Високи Дечани развило се до тих размера да представља аутентични споменик српске прошлости. Храм Вазнесења Господњег подигнут је комбинацијом византијских, романичких и готичких елемената и слови за илустровану Библију, јер је осликан сваки дан у години.

„Долазе нам поклоничке групе из Београда и најавили су се из Ниша, Војводине, долазе нам и страни посетиоци. Дошли су нам нови искушеници у међувремену и сада имамо 25 монаха. Углавном млађа су братија“, наводи јеромонах Петар, кустос манастира Високих Дечана.

Оснивач манастира краљ Стефан Урош Трећи, син краља Милутина и отац цара Душана 1330. године издао је и оснивачку повељу Дечана и у њој забележио земљишне поседе и друге поклоне манастиру. О историји светиње више сазнајемо и у манастирским библитечким издањима.

„Оно што је недавно изашло то је ‘Дневника дечанског монаха‘, Дионосија од 1903. до 1906. године. Још су под турском били Дечани, где је на фотографијама из истог тог периода турска стража чувала чувала овај манастир. Имамо и страних сведочења о томе“, додаје јеромонах Петар.

Древна немањићка лавра подно Проклетија у питомој Метохији јесте део историје и културе човечанства, али је и једини споменик на овом простору балканске ветрометине који обезбеђују припадници Међународних снага.

Извор:РТС

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Slava hrama Svetog Arhangela Gavrila u Staparima

Oglasna Tabla

10 dana na moru čini čuda za dušu I tijelo: evo zašto!

Oglasna Tabla

Kon: Bez vakcinacije vraćamo se u zatvaranje i karantine

Oglasna Tabla

Za svako rođeno dete 5.000 evra!?

Oglasna Tabla

Novosađanka poginula u teškoj nesreći u Sevojnu, muž i dete povređeni

Oglasna Tabla

Lovci odstrelili srndaća koji je napadao ljude u okolini Kruševca, među povređenima i dve devojčice

Oglasna Tabla

Trotineti zabranjeni na trotoarima, vozačI da polažu test? Novi zakon konačno bi trebalo da reši pitanje modernih dvotočkaša

Oglasna Tabla

Četiri medalje srpskih matematičara na olimpijadi – zlato, dva srebra i bronza

Oglasna Tabla

Pasulj sa suvim rebrima: Dodajte samo kupus salatu i hleb i uživajte u ručku

Oglasna Tabla