10.2 C
Uzice
октобар 17, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

SVE VIŠE ALERGIČNE DECE

CECA

Pojava alergija kod najmlađih u poslednjih nekoliko decenija je u porastu, a deca čiji roditelji imaju neku alergijsku reakciju imaju dva puta veći rizik da budu alergična.

Mnogobrojne studije dokazale su vezu između crevne mikroflore i alergija, ali se sve više u prevenciji i terapiji primenjuju probiotici, jer su se pokazali dobri u sprečavanju i ublažavanju simptoma alergije. Oni menjaju balans između dobrih i loših bakterija u crevima tako što zaustavljaju burnu reakciju imunog sistema na polen i druge alergene.

ANIMAL

Profesor doktor Branimir Nestorović, pulmolog i alergolog na Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj, potvrđuje efikasnost probiotika u borbi sa alergijama i navodi da je za prevenciju alergija kod dece najbolje kada buduće majke već tokom trudnoće počnu sa njihovim uzimanjem.

– Studije o prevenciji ekcema pokazale su da je za najbolji rezultat potrebno da se sa uzimanjem probiotika počne što ranije i to već u prvim mesecima života – kaže dr Nestorović. – Kasnije davanje i dalje ima dobar efekat na prevenciju nastanka alergije, ali je efekat na već nastalu alergiju mnogo slabiji. Probiotici su bolji u sprečavanju nastajanja alergije, nego u njihovom lečenju.

Probiotici deluju tako što stimulišu imune ćelije preko posebnih receptora, koje zahvaljujući ovom procesu postaju efikasnije u borbi protiv virusa i bakterija, i koje takođe uništavaju ćelije koje izazivaju neku alergijsku reakciju.

Nisu sve probiotske bakterije iste, pa tako ni svi probiotici nemaju isto dejstvo. Zato treba voditi računa o tome koje bi preparate trebalo davati deci kako bi se pojava alergije sprečila, ili njeni simptomi ublažili.

– S obzirom na to da probiotskih bakterija ima mnogo, doneta je odluka da se korisnim u terapiji smatraju samo one koje imaju dokazano dejstvo u kliničkim studijama, kao što su Lactobacillus rhamnosusom, i probiotska gljivica Sacharomyces Bulardi – kaže dr Nestorović. – Još nema podataka o sezoni primene probiotika kod alergijskih bolesti. Ali ako se radi o sezonskoj alergiji, kao što je ona na polene ambrozije, sa korišćenjem je najbolje početi bar mesec dana pre početka sezone i koristiti ih sve vreme cvetanja, od početka jula do kraja oktobra.

U KAPSULI OSAM ŠOLjA JOGURTA

– Količina probiotskih bakterija varira u mlečnim napicima, ali se smatra da jedna kapsula probiotika sadrži istu količinu probiotskih bakterija kao osam šolja jogurta – kaže profesor doktor Branimir Nestorović. – Probiotike bi trebalo uzimati u svim oblicima, iz hrane ili probiotskih suplemenata, jer nema štete od uzimanja, a koristi su mnogobrojne.

Izvor:novosti.rs/M.A.Veljković

cest

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Nikola Đuričko: Nova generacija ne zna ko je Ivo Andrić, ali zna ko je Mimi Oro

Oglasna Tabla

Sloboda sa gimnazijalcima u revijalnom meču

Oglasna Tabla

Od 1.730 škola Osnovna škola “Stari grad” iz Užica pobedila u akciju “2000 lopti za buduće asove”

Oglasna Tabla

Jesenje promocije Zlatibora

Oglasna Tabla

Najjači prirodni lek: Popravlja pamćenje, topi masnoće, poboljšava vid i sluh

Oglasna Tabla

Krenuo iz Užica za Beograd, javio se sa stanice, a kada su ga sledeći put pozvali na mobilni pretrnuli su od straha!

Oglasna Tabla

Bibliotekarke OŠ „Dušan Jerković“ predstavljaju Srbiju na Svetskom kongresu školskih bibliotekara

Oglasna Tabla

Kineskim turistima zapadna Srbija idealna za odmor

Oglasna Tabla

5. revija predstava za decu Oktobarske čarolije – „Mačak u čizmama“

Oglasna Tabla