3.7 C
Uzice
децембар 10, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

SVE VIŠE ALERGIČNE DECE

CECA

Pojava alergija kod najmlađih u poslednjih nekoliko decenija je u porastu, a deca čiji roditelji imaju neku alergijsku reakciju imaju dva puta veći rizik da budu alergična.

Mnogobrojne studije dokazale su vezu između crevne mikroflore i alergija, ali se sve više u prevenciji i terapiji primenjuju probiotici, jer su se pokazali dobri u sprečavanju i ublažavanju simptoma alergije. Oni menjaju balans između dobrih i loših bakterija u crevima tako što zaustavljaju burnu reakciju imunog sistema na polen i druge alergene.

ANIMAL

Profesor doktor Branimir Nestorović, pulmolog i alergolog na Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj, potvrđuje efikasnost probiotika u borbi sa alergijama i navodi da je za prevenciju alergija kod dece najbolje kada buduće majke već tokom trudnoće počnu sa njihovim uzimanjem.

– Studije o prevenciji ekcema pokazale su da je za najbolji rezultat potrebno da se sa uzimanjem probiotika počne što ranije i to već u prvim mesecima života – kaže dr Nestorović. – Kasnije davanje i dalje ima dobar efekat na prevenciju nastanka alergije, ali je efekat na već nastalu alergiju mnogo slabiji. Probiotici su bolji u sprečavanju nastajanja alergije, nego u njihovom lečenju.

Probiotici deluju tako što stimulišu imune ćelije preko posebnih receptora, koje zahvaljujući ovom procesu postaju efikasnije u borbi protiv virusa i bakterija, i koje takođe uništavaju ćelije koje izazivaju neku alergijsku reakciju.

Nisu sve probiotske bakterije iste, pa tako ni svi probiotici nemaju isto dejstvo. Zato treba voditi računa o tome koje bi preparate trebalo davati deci kako bi se pojava alergije sprečila, ili njeni simptomi ublažili.

– S obzirom na to da probiotskih bakterija ima mnogo, doneta je odluka da se korisnim u terapiji smatraju samo one koje imaju dokazano dejstvo u kliničkim studijama, kao što su Lactobacillus rhamnosusom, i probiotska gljivica Sacharomyces Bulardi – kaže dr Nestorović. – Još nema podataka o sezoni primene probiotika kod alergijskih bolesti. Ali ako se radi o sezonskoj alergiji, kao što je ona na polene ambrozije, sa korišćenjem je najbolje početi bar mesec dana pre početka sezone i koristiti ih sve vreme cvetanja, od početka jula do kraja oktobra.

U KAPSULI OSAM ŠOLjA JOGURTA

– Količina probiotskih bakterija varira u mlečnim napicima, ali se smatra da jedna kapsula probiotika sadrži istu količinu probiotskih bakterija kao osam šolja jogurta – kaže profesor doktor Branimir Nestorović. – Probiotike bi trebalo uzimati u svim oblicima, iz hrane ili probiotskih suplemenata, jer nema štete od uzimanja, a koristi su mnogobrojne.

Izvor:novosti.rs/M.A.Veljković

cest

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Kaljenje na prvenstvu Balkana u karateu

Oglasna Tabla

Gđa Stojković se naljutila i izlepila Arilje svojim umrlicama: Komšije donele sveće i saznale istinu

Oglasna Tabla

Sps Užice najoštrije osuđuje nasilje nad učiteljima, nastavnicima i profesorima!

Oglasna Tabla

Humanitarna akcija „Pomoć drugu“

Oglasna Tabla

Posne kiflice sa ajvarom (video)

Oglasna Tabla

Данас славимо Светог Алимпија

Oglasna Tabla

Isplata novembarskih penzija

Oglasna Tabla

Projekcija filma i koncerta: The Doors

Oglasna Tabla

Od danas pojačana kontrola vožnje u alkoholisanom stanju: 42.000 pijanih isključeno iz saobraćaja

Oglasna Tabla