14.2 C
Uzice
новембар 16, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZDRAVLJE

SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O VANTELESNOJ OPLODNJI

Kada uobičajene metode ispitivanja i lečenja neplodnosti kod žene i muškarca ne dovedu do očekivanog rezultata – začeća i trudnoće, primenjuju se nove medicinske tehnike kako bi se ovaj cilj ostvario.

Problem neplodnosti je u našoj zemlji veoma izražen i procentualno je, nažalost, među najvišim u Evropi, pa čak i u svetu. U zapadnom, ekonomski razvijenom svetu, učestalost bračne neplodnosti se kreće između 5 i 10%, dok je u našoj zemlji oko 15%, što znači da svaki šesti do sedmi bračni par ne može da dobije potomstvo.

Ispitivanja koja moraju da se obave

Neplodnost (sterilitet) je nemogućnost para (bračnog ili vanbračnog) da posle jedne godine redovnih polnih odnosa, bez primene kontraceptivnih sredstava, ostvari začeće. Shodno tome, ispitivanje oba partnera treba da usledi nakon tog vremenskog perioda (jedna godina).

Ispitivanja pre oplodnje

Pre primene vantelesne oplodnje je potrebno izvršiti određena ispitivanja kod žene i muškarca.

ŽENE

Kod žene se, u prvom redu, ispituju osobine materice, jajovoda i jajnika (ginekološki pregled, HSG – snimanje sa kontrastom). Takođe se može primeniti i laparoskopska tehnika, kada se optičkim instrumentom pregleda trbušna duplja kako bi se ispitali jajovodi, materica, ali i jajnici. Zatim se rade mikrobiološka ispitivanja (kultura brisa grlića i vagine) da bi se odredilo eventualno prisustvo infekcije i otkrili izazivači. Ispitivanja obuhvataju i određivanje «hormonskog statusa», tj. registrovanje pravilnosti ili nepravilnosti endokrinološke funkcije u genitalnom sistemu žene. Pre nego što se pristupi primeni vantelesne oplodnje, potrebno je uraditi i histerometriju, tj. specijalnom sondom izmeriti dubinu materice i odrediti njen tačan položaj.

MUŠKARCI:

Kod muškarca se radi analiza spermograma, koji obuhvata I imunološka testiranja, a posebno se ispituje vitalnost spermatozoida kako bi se utvrdilo da li postoji oligospermija – smanjen broj spermatozoida, astenospermija – smanjena pokretljivost, tj. Vitalnost ili, pak, eventualna azospermija – nedostatak spermatozoida u spermatogramu. Na osnovu toga se donosi zaključak o oplodnoj moći spermatozoida.

ZAJEDNO:

I kod muškarca i kod žene obavezno mora da se uradi test na HIV (Sida), kako bi se isključilo postojanje ove opasne infekcije. Moraju, takođe, da se isključe hronična mentalna oboljenja, kao i hronična oboljenja srca, pluća, bubrega. Pre primene vantelesnog oplođenja se ispituju genetski faktori kako kod žene, tako i kod muškarca. Takođe se savetuje i razgovor sa psihologom, kao i eventualna psihološka priprema. Pacijenti moraju da budu upoznati sa svim činjenicama koje prate ovu metodu, i da daju pismenu saglasnost za primenu postupka in vitro fertilizacije.

Vantelesna oplodnja (in vitro fertilizacija – IVF)   

* začeće u laboratorijskim uslovima

Ova metoda se primenjuje kada su iscrpljene sve mogućnosti lečenja steriliteta, tj. kada uobičajeni konvencionalni tretmani nisu dali očekivane rezultate. Kriterijumi za izbor pacijenata za vantelesno začeće (IVF) se ne razlikuju od onih na osnovu kojih je sprovedeno lečenje, pri čemu se posebno vodi računa o njihovoj starosti (muškarca i žene), jer se mogućnost oplodnje (fertilnost) smanjuje posle 35 godine života. Primera radi, kod pacijentkinja starijih od 40 godina – mogućnost začeća je znatno manja, ali se povećava broj spontanih pobačaja. Zbog toga, u ovakvim slučajevima, postupak vantelesne oplodnje (IVF) mora da se ponovi i po tri puta.

Razlozi zbog kojih se lekari odlučuju za primenu vantelesne oplodnje su najčešće oštećenja i oboljenja jajovoda, gde posle medikamentoznog, pa čak i hirurškog lečenja nije uspostavljena njihova prohodnost.Zatim, u slučaju kada jajovodi nedostaju, jer su operativno odstranjeni zbog vanmaterične trudnoće, endometrioze itd, ukoliko postoje poremećaji u regionu grlića materice zbog kojih žena ne može da zatrudni, ili evidentni endokrini poremećaji koji nisu mogli da se koriguju.

Izvor:kodren.com

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Zaboravite lift: Evo zašto je dobro penjati se uz stepenice svaki dan

Oglasna Tabla

16. novembar obeležava se kao Međunarodni dan tolerancije

Oglasna Tabla

Tajna pametne dece je u rečima koje čuju od svojih roditelja

Oglasna Tabla

На данашњи дан почела је Колубарска битка

Oglasna Tabla

Dva proverena recepta za savršen kiseli kupus

Oglasna Tabla

Ratni tenk „hočkis” iz Drugog svetskog rata pomeren zbog uređivanja platoa

Oglasna Tabla

Srbija prodaje 22 vojna kompleksa: Ponuđene kasarne, skladišta i jedna komanda

Oglasna Tabla

Poslednja utakmica u Užicu – Sloboda danas želi da kruniše jesen!

Oglasna Tabla

10 tipova ljudi na srpskim slavama

Oglasna Tabla