ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА СРБИЈА

Све о ваучерима за путовања на једном месту: Ко може да их добије, како функционише процедура и зашто су се јуче у поштама стварале гужве


Добијање једног од два броја телефона Министарства туризма са информација у вези ваучера за летовање у Србији јуче је било немогућа мисија.Јуче је отворен нови круг доделе ваучера овог пута од 15.000 динара који се могу искористити за одмор у Србији до 31. октобра, а било какве званичне информације или инструкције јуче пре подне биле су недоступне иако су државни званичници током викенда најавили да се од понедељка може отићи у поште по ваучере.

Занимљиво је да су такве изјаве стизале крајем прошле недеље и за викенд иако је тек јуче пре подне Влада усвојила Уредбу (о условима и начину доделе и коришћења средстава за подстицање унапређења туристичког промета домаћих туриста на територији Србије за 2022. годину).

Отуд и жалбе грађана који су поранили да поднесу у поштама захтеве за ваучере, али нису то могли да ураде.

Тек након што је донета Уредба, поште су почеле са обрадом захтева од 13 сати.

„Као што је најављено, почели смо данас да издајемо молбе за ваучере. Предузели смо све неопходне радње како бисмо изашли у сусрет градјанима и чекали смо да Влада донесе данас потребну уредбу“, рекао је јуче в.д. директора Поште Србије Зоран Ђорђевић.

Захтеве за додатних 10.000 динара грађани који су већ узели ваучере од 5.000 могу да поднесу од среде 29. јуна са истом документацијом као до сада.Према речима државних званичника, на ваучере ће имати право око 200.000 грађана, пензионера, запослених са примањима до 70.000 динара, незапослених и студената за шта је држава издвојила три милијарде динара.

Половина од тога ће, према речима министарке туризма Татјане Матић отићи за 100.000 оних који су још зимус узели ваучере од по 5.000 динара у првом кругу.

Они имају право да се пријаве за разлику од 10.000 динара.

Синиша Мали, министар финансија је пак гостујући на Пинку рекао да ће 300.000 људи моћи да иде на одмор уз помоћ државе.

„Сви који испуњавају услове могу се пријавити у поштама широм Србије. Већ од сутра ће грађани Србије моћи да се пријаве. Дакле, 200.000 нових ваучера од по 15.000 динара. У Пошти Србије можете да се пријавите. Иначе, ми смо почетком године издали 100.000 ваучера од по 5.000 динара. Он који су добили ваучере од 5.000 динара, аутоматски ће добити још 10.000 динара. Тако да ћемо имати 300.000 грађана којима ће држава помоћи да своје летовање проведу у Србији. Жеља нам је да помогнемо онима који не могу то да ураде сами, али и да грађани упознају своју земљу“, казао је Мали.

Ваучери морају да се искористе у Србији до 31. октобра за најмање пет ноћења.

Телефони апартмана по планинама и бањама широм Србије су се усијали претходних дан, два у потрази за слободним смештајем.

Пензионерка из Београда Нада Обрадовић је већ по објављивању вести да ће бити дељени ваучери од 15.000 динара позвала власника смештаја у Атомској бањи код ког је и прошле године провела одмор.

– Резервисала сам недељу дана у августу, мада сам желела септембар, али је већ било све попуњено од раније. Послала сам податке, а власник апартмана ми је имејлом послао резервацију. Сутра ћу са њом у пошту да предам за ваучер. Тамо је потребна потврда да сам пензионер, пензиони чек или решење о пензији. После то шаљу на кућну адресу, а претходних година се чекало петнаестак дана“, објашњава ова пензионерка која већ неколико година проводи по једну седмицу лети у нашим бањама.

„Планина или бања нису конкуренција мору“

Очигледно је да држава жели да стимулише домаћи туризам, али питање је да ли ће ико одустати од одласка на море да би уз ваучер провео одмор на планини у Србији.

„Нико ко је планирао одлазак на море неће одустати од тога због ваучера. Да имамо море можда би се то и десило, али планина или бања нису конуренција мору.

Ми већ сада имамо да су негде капацитети попуњени, на пример у Грчкој и имамо два пута већи број туриста који иду на море него прошле године. А треба рећи и да је одлазак на море јефтинији него летовање код нас. За новац за који можете у Грчкој да се купате 10 дана тешко можете да одете на Златибор“, оцењује Лаиновић додајући да су то две одвојене ствари и не конкуришу једна другој.

Министарка туризма је гостујући на РТС-у истакла да је проле године оборен рекорд и да је Србија имала више од 1,5 милијарди евра девизног прилива.

„Ове године, по свему судећи, имаћемо још већи девизни прилив. У овом тренутку, имамо више од 5,5 милиона ноћења у Србији. Имамо пораст од више од 140 посто долазака страних туриста у Србију. Очигледно да је Србија јако популарна дестинација и мислим да су ови ваучери и више него прави потез, више него потребни“, казала је она.

Danas.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Почела исплата помоћи пензионерима

ОГЛАСНА ТАБЛА

У ужичком породилишту рођенo шест беба

ОГЛАСНА ТАБЛА

Вучић у Ужицу: Решили смо да нешто урадимо за наш народ и променимо лице Србије (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Хладно јутро, током дана могућа киша, температура до 13 степени

ОГЛАСНА ТАБЛА

Негујмо ћирилицу: Одржана конференција “Значај очувања ћирилице у дигиталној ери”

ОГЛАСНА ТАБЛА

Програм емоционалне подршке трудницама у Ужицу

ОГЛАСНА ТАБЛА

ЈП „Рзав”: Због велике количине лишћа и грања смањен захват из реке

ОГЛАСНА ТАБЛА

Обележена годишњица Битке на Кадињачи – Историја памти, а Ужице се са поносом сећа хероја Кадињаче

ОГЛАСНА ТАБЛА

Због јаког снега одмах забрањен пролаз теретним возилима док се наноси не очисте, критично било и преко Кадињаче и Мокре Горе

ОГЛАСНА ТАБЛА