ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА СРБИЈА

СВЕ НОВЕ МЕРЕ ВЛАДЕ НА ЈЕДНОМ МЕСТУ: Ко мора у изолацију и колико дана траје карантин за особе које су биле у контакту за оболелима

Нa основу измене Уредбе коју доноси Влада Републике Србије, о измени Уредбе о мерама за спречавање и сузбијање заразне болести COVID-19 објављене у „Службеном гласнику РС”, уредбе се мења и гласи:

Лица оболела од заразне болести COVID-19 изолују се и лече у објектима који су посебно одређени и припремљени за изолацију и лечење оболелих.

Лица из става 1. овог члана дужна су да прихвате изолацију у за то одређеним објектима и да се придржавају мера и упутстава које нареди надлежни доктор медицине, односно доктор медицине специјалиста епидемиологије.

Лице које се не придржава налога доктора медицине, у складу са ставом 2. овог члана, по пријави здравствене установе принудно се изолује у присуству представника органа управе надлежног за унутрашње послове.

Изузетно од става 1. овог члана, лица код којих је тестирањем утврђено присуство вируса SARS-CoV-2, а код којих није утврђено присуство ниједног симптома или знака заразне болести COVID-19, односно код којих тежина болести не захтева лечење у болничким условима, упућују се, у складу са Законом о заштити становништва од заразних болести (у даљем тексту: Закон), у кућну изолацију са здравственим надзором на акутно респираторно обољење изазвано вирусом SARS-CoV-2 у трајању од 7 дана, након чега се јављају на преглед лекара примарне здравствене заштите (COVID амбуланте) у дому здравља у месту пребивалишта, односно боравишта, а изолација се прекида без тестирања.

Уколико лице из става 4. овог члана има примарну или секундарну имунодефицијенцију, упућује се у кућну изолацију у трајању од 14 дана, а стање имунодефицијенције утврђује лекар примарне здравствене заштите.

Запослени у здравственим установама и установама социјалне заштите се тестирају PCR тестом након кућне изолације у трајању од 7 дана и враћају се на посао уколико је PCR резултат негативан. У случају позитивног резултата PCR теста, остају у изолацији до 10 дана када се изолација прекида без тестирања.

Контролу придржавања мере кућне изолације из ст. 3, 4. и 5. овог члана врши орган државне управе надлежан за унутрашње послове, на основу података које доставља установа која је извршила тестирање.

На основу члaна 43. став 3. Закона о Влади („Службени гласник РС”, бр. 55/05, 71/05 – исправка, 101/07, 65/08, 16/11, 68/12-УС, 72/12, 74/12 – УС, 7/14, 44/14 и 30/18 – др. закон), на предлог Генералног секретаријата, Влада доноси закључак о измени висине надокнаде за тестирање на присуство вируса SARS-CoV-2:

1. Висина накнаде за RT-PCR тестирање на присуство вируса SARS-CoV-2 на лични захтев које обављају здравствене установе у јавној својини износи 6000,00 динара.

2. Висина накнаде за антигенско тестирање на вирус SARS-CoV-2 на лични захтев које обављају здравствене установе у јавној својини износи 1800,00 динара.

Taкoђе, на основу Закључка Kризног штаба, измењена је и дужина трајања карантина за лица која су била у блиском контакту са особом оболелом од COVID-19:

Мера карантина у кућним условима за све идентификоване блиске контакте COVID-19 случајева спроводи се у трајању од 5 календарских дана од момента последњег контакта.

Након истека 5 дана, уколико у том периоду није дошло до појаве симптома и знакова болести COVID-19, карантин се прекида без тестирања.

Датум последње изложености, односно последњег контакта са COVID-19 случајем, је нулти дан.

Сви контакти којима је прописана мера карантина су у обавези да се до истека 10. дана од дана последњег контакта са COVID-19 случајем строго придржавају прописаних мера личне заштите (ношење заштитне маске типа N95 увек када се у затвореном простору борави са другим особама у истој просторији, као и на отвореном уколико се не може одржавати одстојање од најмање два метра од других особа, прање и дезинфекција руку, избегавање окупљања у затвореном и на отвореном простору).

Од мере карантина након блиског контакта са COVID-19 случајем су изузете све особе које испуњавају најмање један од следећих критеријума:

доказ о примљеној другој, односно трећој дози вакцине против заразне болести COVID-19 којим се потврђује да вакцинација није старија од 210 дана од последње дозе вакцине;

доказ о прележаној заразној болести COVID-19 у виду позитивног REAL TIME PCR теста на SARS-CoV-2 или теста за детекцију антигена SARS-CoV-2, не млађег од 14 и не старијег од 210 дана од дана узорковања. Уколико је тест за детекцију антигена SARS-CoV-2 урађен у лабораторији у приватној својини, односно није уписан у информациони систем covid.rs, уз резултат теста се мора поседовати извештај лекара из ковид амбуланте или извештај о хоспитализацији (отпусна листа) у којима се потврђује дијагноза болести COVID-19 у периоду када је извршено тестирање, ради прихватања доказа за потребе ослобађања од обавезе карантина/карантина у кућним условима;

позитиван резултат серолошког тестирања на SARS-CoV-2 S-Protein (RBD) Immunoglobulin G (IgG) урађен у некој од лабораторија у јавном власништву, не старији од 90 дана од дана узорковања;

особе које су изузете од мере карантина из горе наведених разлога су у обавези да се до истека 10. дана од дана последњег контакта са COVID-19 случајем строго придржавају прописаних мера личне заштите (ношење заштитне маске типа N95 увек када се у затвореном простору борави са другим особама у истој просторији, као и на отвореном уколико се не може одржавати одстојање од најмање два метра од других особа, прање и дезинфекција руку, избегавање окупљања у затвореном и на отвореном простору).

Извор:novosti.rs

 

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Сладолед кошта око 1.800 динара, паркинг за цео дан преко 23.000

Пренос утакмице Данска-Србија у ГКЦ-у

XII Чикер МТБ Маратон

СПЦ данас обележава Силазак светог Духа на апостоле, празник Свете тројице

ОГЛАСНА ТАБЛА

Предстојеће МОСИ у знаку нових дисциплина, бројних концерата и великог броја учесника (ВИДЕО)

Временска прогноза за 23. јун 2024.

ОГЛАСНА ТАБЛА

„Рефест Златибор 2024“

Радови на пешачкој стази на Главици при крају

Драма код Косјерића: Аутобус пун туриста из Кине слетео са пута, сви су одмах евакуисани а надлежни извлаче возило