ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Све је спремно за малу матуру, места у средњим школама има довољно

Ученици осмог разреда полагаће малу матуру 17, 18. и 19. јуна у матичним основним школама, а у Министарству просвете наводе да се припреме одвијају несметано, као и у року.

У понедељак 17. јуна осмаци ће радити тест из српског, односно матерњег језика, дан касније, 18. јуна решаваће тест из математике, док ће у среду 19. јуна полагати предмет по избору.

„У овом тренутку осмаци се полако приближавају крају наставне године, у школама се реализује подршка ученицима у циљу постизања бољих резултата“, навело је Министарство.

Објашњавају да тестови садрже задатке којима се проверава оствареност образовних стандарда дефинисаних на три нивоа – основном, средњем и напредном нивоу. Такође, припремљено је и детаљно стручно упутство о спровођењу завршног испита за све учеснике, укључујући и ученике и родитеље.
„Тестови за полагање завршног испита су припремљени, одштампани, упаковани у сигурносне кесе и посебне кутије са затворницама. Они су спремни за дистрибуцију која је по посебном распореду“, потврдило је Министарство.

Од прошле године, новина је што ђаци уместо комбинованог теста полажу предмет по избору, а могли су да се определе између биологије, историје, географије, физике и хемије.
„Прво изјашњавање ученика, када је одабир предмета у питању, било је у децембру. Ученицима смо омогућили да и након завршетка пробног испита промене предмет“, навело је Министарство.

Према ранијим подацима Министарства просвете, у овој школској години највећи број ученика определио се да полаже географију 26.794 (41,26 одсто), затим биологију 23.546 (36,26 процената), историју 6.034 (9,29 одсто), хемију 4.393 (6,76 одсто) и физику 4.176 (6,43 одсто).

У Министарству кажу да се завршни испит спроводи у исто време на читавој територији Србије у трајању од три дана.
„Испит почиње тачно у 9, а траје до 11 сати. Уколико је испит почео са закашњењем, време испита се продужава тако да израда теста траје 120 минута. Ученици не смеју напуштати просторију у којој се полаже испит првих 45 минута испита, као ни последњих 15 минута“, поручили су они.

У Министарству истичу да на завршном испиту није дозвољено коришћење мобилних телефона, паметних сатова, калкулатора, бележака, папира, нити других материјала који не спадају у прописан прибор за испит.

Како се наводи, у средњим школама има довољан број места за све ученике, а као главне улоге завршног испита наводе сертификацију, селекцију и евалуацију.
„Сертификација је издавање диплома или сертификата којима се потврђује да је кандидат са успехом завршио неки вид образовања или обуке. Селекција, избор кандидата којима ће се омогућити похађање неког вида образовања или обуке, посебно у случајевима када има више кандидата него расположивих капацитета, као и евалуација, односно, утврђивање нивоа постигнућа појединаца, школе, дела или целог система“, додали су они.

Министарство просвете свим ученицима и осталим учесницима у процесу реализације завршног испита поручује да је важно да верују у себе, те тако и успех неће изостати.

 

Извор: ГЗС / Тањуг

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Борцима са подручја града Ужица додељене борачке легитимације

Казну за појас плаћаће сви у возилу ако само један није везан

Крилца из БАКИНЕ КУХИЊЕ: Познато јело на нови начин (ВИДЕО)

Изазови са друштвених мрежа – вапај за пажњом који позива родитеље на опрез

Поскупљује претплата за Јавни сервис

Aкустичнo музичкo крстaрeњe чeтврткoм у бaшти Грaдскoг културнoг цeнтрa

Прво еко кампинг излетиште на територији града Ужица отворено у Мокрој Гори

Ваљево, протест против рударења литијума

Гондола почиње са радом од 10 часова у уторак и среду