OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA ZANIMLJIVOSTI

Svako ko je pokušao da oskrnavi hrast posađen rukom carice Milice – loše je prošao

Najstariji stanovniik ivanjičkog sela Osonica je vremešni hrast na vrhu brda koji na tom mestu odoleva vekovima. Prema legendama koje kruže ovim krajem, posadila ga je carica Milica povlačeći se sa Kosova, na njemu je odavno urezan krstić i drvo se smatra za sveto.

Kult verovanja u sveto drveće na našu teritoriji doneli su Sloveni, ta stabla ne bi trebalo seći, niti na bilo kakav način ljudskom rukom upropastiti. Oni koji bi to uradili, prema predanju, bivali bi kažnjeni, a nekoliko puta to se pokazalo i u praksi.

“Imali smo slučaj ovde u selu pre nekih dvadesetak godina, kada je vozač čistača za sneg prošao hrast, ali se vratio i kašikom skinuo sliku političara koja se nalazila na hrastu. Na taj način oštetio je stablo, posle nekog vremena posle upravo u tom vozilu doživeo je tragičan događaj”, rekao je za RINU, Dragojlo Bošković iz sela Osonica.

Meštani pamte još nekoliko slučajeva kada su pojedini pokušali da odseku deo hrasta, ali nisu dobro prošli. Pojedini čak imaju i dugogodišnje traume.

Hrast je posadila carica Milica
“Meštanin je odsekao jednu granu koja se nalazila sa donje strane hrasta, na pola tog presecanja testera kojom je sekao naglo se istupila i kao da nikada nije oštrena. Ali, taj čovek je i dalje bio uporan, uspeo da odseče granu i svedočio je posle toga da je gotovo punih četrdeset dana imao strašne noćne more i košmare od kojih nije mogao da spava, pa se to pripisuje tome što je povredio taj hrast. Od tada nikada niko nije smeo da na bilo koji način naudi ovom svetom drvetu”, ispričao je Milanko Bošković, turizmolog iz Ivanjice, a rodom upravo iz sela Osonica.

Nekada davno, sveto drvo u Osonici bilo je duhovni centar ovog sela, odakle su kretale litije i okupljalo se čitavo selo.

“Nikada niko nije premerio hrast, ne znaju se njegove dimenzije, ali vreme je uzelo svoj danak i vrlo lako može da se desi da se hrast uruši kao što je to bio slučaj sa još nekim stoletnim drvećem u Srbiji”, naglasio je Bošković.

Meštani kažu da ukoliko se ovo drvo u selu Osonica sruši na isto mesto će posaditi novi, ali ipak se nadaju da do toga neće doći. Uz inicijativu pojedinih u planu je da se opet ožive litije.

Izvor: alo.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Prosečna zarada u Srbiji u decembru 66.092 dinara

Oglasna Tabla

Za kilogram maline 300 dinara? (VIDEO)

Oglasna Tabla

141 novi slučaj virusa kovid-19 u Zlatiborskom okrugu

Oglasna Tabla

Počelo prolećno čišćenje grada

Oglasna Tabla

Podaci RZS: Gotovo duplo više umrlih nego rođenih u januaru

Oglasna Tabla

Na Zlatiboru niču brvnare koje izranjaju iz zemlje i upijaju prirodu

Oglasna Tabla

U bolnicama Zlatiborskog okruga hospitalizovana 322 covid pacijenta

Oglasna Tabla

Navršio devedesetu, a i dalje vodi poslovne knjige

Oglasna Tabla

Prva trka zlatiborskih smučara na Svetskom prvenstvu

Oglasna Tabla