ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА СРБИЈА

Сваки пети ученик се осећа тужно у школи, сваки трећи не слуша на часу

Према последњим резултатима истраживања, ђаци у Србији чешће изостају с наставе, а мање од својих вршњака из других земаља вреднују школу. Подаци показују и да се сваки пети ученик осећа тужно у школи, а сваки трећи не слуша наставника на часу, преноси РТС.

Помоћник министра за средње образовање Милош Благојевић истиче да је за решавање проблема изостанака кључно било увођење електронских дневника.

У овогодишњем тестирању, које је требало да се одржи 2021. године, али је одложено због короне, учествовало је око 8.000 петнаестогодишњака.

Резултати прошлог тестирања из 2018. године показали су да ђаци чешће изостају са наставе. Четвртина ученика је рекла да је у две недеље изостала неоправдано најмање један дан са наставе.

Милош Благојевић истиче да је за ту ситуацију најважнији корак био увођење е-дневника и да је та брза комуникација између школа, наставника и родитеља изузетно битна карика у решавању тог проблема.

“То значи да родитељ има праву информацију да му дете није у школи, да може да реагује, да прати шта се све дешава. Да добије једну брзу информацију, не само о постигнућу, него о свему осталом што се дешава у школи. Пре свега ту мислим о владању и изостанцима”, рекао је Благојевић.

Изостајање с наставе се често доводи у везу и с напуштањем школовања. Указује се да је с Уницефом направљен низ мера и да су анализирани поступци приликом напуштања школовања.

Такође, дате су и препоруке, пре свега повезивањем с центрима за социјални рад и заједнички рад с ученицима и наставницима како би се смањио проценат ученика који напуштају школу.

Шта је важно за успех у школи

Сваки четврти ученик мисли да није важно трудити се у школи и да успех у школи није пресудан за успех у животу.

Благојевић наводи да се ове године у први разред средње школе уписало 63 посто ученика по првој жељи, 15 по другој, а седам одсто посто по трећој жељи. То значи, објашњава, да је 15 посто њих уписано по неким осталим жељама. То опет, показује да је дошло до разочарања, да ипак нису довољно проценили своје знање да би могли да упишу школу коју су хтели.

Међутим, истиче да кад је реч о статистици, 62 посто наших ученика сматра да ће завршити факултет, високо образовање.

“Тако да практично имамо два пола, једни који не верују и висок проценат оних који верују да ће завршити и далеко више од оног процента који уписује факултет”, оцењује Благојевић.

Сваки пети ученик се осећа тужно у школи, сваки трећи не слуша наставника на часу.

Тако гледајући те податке, Благојевић каже, то делује катастрофално. Међутим, истиче да у истом том истраживању постоји много позитивних података, као и да је око 80 посто ученика задовољно животом.

Посебно истиче да је у последње време, нарочито од 2020. године дошло до великих позитивних промена у настави и да се нада да ће то ово ново истраживање и показати.

“Сам метод наставе, опремљеност школа је у последњих неколико година много већа. Ове године ће се завршити опремање свих школа интернетом, 10.000 дигиталних учионица је већ подељено. Планирано је до краја године скоро 20.000. Прошле године је подељено 7000 рачунара школама, а до краја године биће још 18.000 за наставнике”, нагласио је Благојевић.

фото: илустрација

Извор: РТС

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Сутра до 32 степена, а онда опет потоп: Најновије упозорење РХМЗ: Ево какво нас време очекује од понедељка

Закон не забрањује продају електронских цигарета деци, а хемикалије које удишу су и те како штетне

Минимални годишњи одмор 20 радних дана, али радно искуство и школа доносе и дуже летовање

Сезона одмора се захуктава: Како најјефтиније плаћати у иностранству?

Ухапшена жена осумњичена да је претукла наставницу у школи на Новом Београду

Друго место за ученике првог разреда ОШ „Саво Јовановић Сирогојно“ на Републичком такмичењу „Пажљивкова смотра 2024“ (видео)

У Дому здравља у Чајетини – бесплатни превентивни здравствени прегледи

Србију чека сунчан и топао викенд, температура до 30 степени

Из културне ризнице града, предавање Миленко Мисаиловић