ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Сваки десети ученик узраста од 11 до 15 година пуши

У Србији се данас обележава Национални дан без дуванског дима, а овогодишња кампања са слоганом „365 дан без дувана“ има за циљ да се подигне свест о штетности пушења, нарочито код младих.

Шеф канцеларије за превенцију пушења Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ Биљана Килибарда каже да ће се данашњи дан обележити бројним активностима у којима учествују институти и заводи за јавно здравље, домови здравља, предшколске и школске установа.

„Обележава се бројним трибинама, манифестацијама, а оно што нам је посебно важно је сарадња са медијима која се током овог дана интензивира како бисмо мотивисали што већи број пушача да донесу одлуку да престану да пуше и указали на штетност пушења“, рекла је Килибарда за Тан‌југ.

Она је рекла да у ученичкој популацији од 11 до 15 година сваки десети ученик пуши.

„Ако погледамо појединачно по циљним групама, ученике од 15 година, онда сваки пети ученик пуши. Оно што нас забрињава је да смо видели на основу наших података пораст пушења међу девојчицама посебно у седмим разредима основних школа“, рекла је Килибарда.

Према њеним речима један велики проблем са којем се суочавамо у Србији, али и читав свет је висок и брз пораст употребе електронских цигарета и других никотинских производа – рецимо никотинских врећица, које је, како каже, пробао сваки 10 дечак у првим разредима средњих школа.

„Електронске цигарете пробало је 30 одсто ученика, а 20 одсто се сматра активним корисницима ових производа“, истакла је Килибарда.

Златибор прес

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Јавни позив за мере енергетске ефикасности у домаћинствима до 29. априла

ОГЛАСНА ТАБЛА

Инфлација у марту опала на пет одсто, највише поскупели струја, гас и грејање

ОГЛАСНА ТАБЛА

ПИО Фонд: Почеле пријаве за пакете солидарне помоћи

ОГЛАСНА ТАБЛА

Jednokratna pomoć prijepoljskim porodiljama povećana za preko 100 odsto

ОГЛАСНА ТАБЛА

Нове цене горива

ОГЛАСНА ТАБЛА

Багрем процветао никад раније, пчеларима прети лоша година

ОГЛАСНА ТАБЛА

Сајам запошљавања у Ужицу 18. априла, нуди се 200 радних места

ОГЛАСНА ТАБЛА

Лето у априлу се наставља

ОГЛАСНА ТАБЛА

„Златиборски еко аграр“ на располагању пољопривредницима у процесу добијања субвенција (видео)

ОГЛАСНА ТАБЛА