2.8 C
Uzice
27 јануара, 2020
Užice Oglasna Tabla
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Svaka škola od 1. septembra imaće po jednog školskog policajca

U cilju borbe protiv narkomanije u školama će biti predloženo povećane postojećih kazni za narko dilere, u svakoj školi će do 1. septembra biti po jedan školski policajac, a za decu će biti organizovane i besplatne sportske i druge aktivnosti kako bi se usmerili na zdrav život.

Nakon sednice Komisije za borbu protiv narkomanije u školama, ministar zdravlja koji se nalazi na čelu te Komisije, Zlatibor Lončar rekao je da će se sve mere sprovoditi u saradnji sa drugim ministarstvima i institucijama, kao i da ne možemo očekivati rezultate za nekoliko meseci.

On je naveo da su predložene mere koje će se sprovoditi u četiri pravca, budući da se radi o kompleksnom problemu u kome nema mesta za greške, a trka sa vremenom je stalno prisutna.

Prvi pravac borbe odnosi se na programe za učenike, kojima treba dati sve informacije o posledicama korišćenja psihoaktivnih supstanci, njihovom izgledu, prodaji i drugo.

U okviru toga radiće se i na izmenama sistema vrednosti i sticanje veština, kako bi deca imala alternativu i ne bi probala drogu iz dosade ili radoznalosti.

„Pokušaćemo da obezbedimo sve uslove da se deca bave sportom i drugim aktivnostima, tu će pomoći i ministarstvo sporta i ministar Udovičić lično, angažovaćemo i sportiste i druge ličnosti da svojim ličnim primerom utiču na decu”, naveo je Lončar.

Drugi pravac su programi za roditelje i nastavnike, kaže on, kako bi roditelji prepoznali promene u ponašanju dece, psihološke i fizičke promene kod onih koji koriste drogu, kao i edukacije za nastavnike kako bi bili obučeni da prepoznaju i upute učenike koji su korisnici droge u prave institucije.

Treći pravac delovanja su programi za zdravstvene radnike, posebno školske lekare, kako bi bili upoznati sa novinama i znali adekvatno da reaguju, dok se četvrti pravac odnosi na medijsku kampanju, emisije edukativnog karaktera u kasnijim terminima gde bi se bez cenzure prikazivale priče o životima zavisnika, rizicima i opasnostima konzumacije droge.

Deo aktivnosti koje će biti sprovedene su i tribine za decu i roditelje koje će zajednički organizovati ministarstvo zdravlja i prosvete, a određeno je da prva tribina bude održana do prve nedelje septembra.

Kao način merenja uspešnosti navedenih mera Lončar kaže da će biti sprovedeni testovi za decu i roditelje kako bi se videlo koliko znaju o drogama i njihovoj štetnosti, kao i da će Institut za javno zdravlje Srbije Batut na svaka tri meseca podnositi izveštaje o broju učenika, roditelja, škola koji su prošli edukaciju i koji će obaveštavati javnost o svemu postignutom.

„U prvoj nedelji septembra sprovešćemo upitnik i na svakih šest meseci ćemo meriti da li smo se pomerili. Batut će imati izveštaj svaka tri meseca, to će sve biti javno, ali rešenja ne očekujte preko noći”, rekao je Lončar.

Sva ministarstva čiji su ministri članovi Komisije za borbu protiv narkomanije u školama imaju obavezu da ministarstvu zdravlja dostave predlog tema i imena predavača za edukaciju timova do 30. jula.

„Ovi predavači biće zaduženi za edukaciju 24 tima i obuhvatiće predavače iz ministarstva zdravlja, Nacionalnog centra za kontrolu trovanja -VMA, ministarstva prosvete, MUP, ministarstva pravde, ministarstva rada, ministarstva omladine i sporta i ministarstva za demografiju”, naveo je Lončar.

Kako kaže, Institut za javno zdravlje Srbije će u svih 24 instituta / zavoda za javno zdravlje formirati po jedan tim (lekar, psiholog, nastavnik, socijalni radnik, policajac, sudija/tužilac, kancelarija za mlade) i dostaviti spisak timova Ministarstvu zdravlja do 7. avgusta.

Kada je u pitanju edukaciju predlog je da se u četiri dana održe edukacije po regionima: Beograd, Kragujevac, Novi Sad i Niš, a edukacija će se sprovoditi u poslednjoj nedelji avgusta.

Upitan za školske policajce on je naveo da će njihov broj biti povećan, te da je i ministar unutrašnjih poslova Stefanović potvrdio da neće biti škole bez školskog policajca do septembra.

Podnet je zahtev i za povećanje kazna za narko dilere, dodaje on, i kaže da u tome postoji saglasnost ministarke pravde Kuburović.

„Tražićemo maksimalno povećanje kazne koliko zakonodavstvo može”, rekao je Lončar i dodao da će i u Odeljenjima za borbu protiv narkomanije biti zaposleno više ljudi.

On je naveo da će biti sprovedene kontrole na sportskim događajima, ali da ne postoji zakonsko pravo ulaska na splavove i druga mesta koja su poznata po konzumaciji droge.

„Postoje druge mogućnosti, da istražujemo tragove droge na mestima konzumacije. Sprej koji može da se prska na klupe u dvorištu škola i druge mere”, rekao je on.

Kako kaže sve pomenute mere su mere prevencije, budući da je otkriveno da se deca okreću konzumaciji droge iz radoznalosti, dosade, zbog problema u porodici ili zbog želje da budu prihvaćeni u društvo.

„Srbija se nalazi na putu droge i ne postoji zemlja koja je to uspela da spreči, ali nastavićemo borbu kroz ovo povećanje kazni za narko dilere, a mislim i da nikada nije bilo ovoliko zaplena droge”, rekao je Lončar i dodao da se ta borba vodi neprekidno.

Kako kaže, cilj je da kada deca dobiju priliku da kupe drogu, to ne žele da urade, jer onaj ko želi uvek će naći način da drogu kupi.

„Da u Srbiji nema ni gram droge, onaj ko hoće ići će u inostranstvo i slično, zato mora da se sprovodi više mera koje bi dale rezultat”, zaključio je ministar Lončar.  (Tanjug)

Izvor:politika.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Zabranjene posete u užičkoj bolnici

Oglasna Tabla

Ariljske zimske radosti

Oglasna Tabla

Mladomir iz Požege ušao u Ginisovu knjigu rekorda: Besedio više od 6 sati, talenat za držanje zdravica otkrio slučajno

Oglasna Tabla

Drvo palo na vozilo u pokretu i usmrtilo muškarca

Oglasna Tabla

Slana pita od jogurta sa šunkom i krastavčićima

Oglasna Tabla

Pretežno oblačno, mestimično s kišom

Oglasna Tabla

Данас је Савиндан

Oglasna Tabla

Užičani se rastali sa jednim od svojih najboljih košarkaša-Dušanom Kutlešićem

Oglasna Tabla

Jačanje imuniteta kod odraslih: učinite organizam otpornim u samo 8 koraka

Oglasna Tabla