8.9 C
Uzice
октобар 22, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Švajcarska podrška Zlatiborskom i Moravičkom okrugu (VIDEO)

U organizaciji Švajcarske kancelarije za saradnju, u prostorijama Gradske kuće u Užicu održana je konferencija za medije na kojoj su predstavljeni programi i projekti koje podržava Vlada Švajcarske, a koji se sprovode u Zlatiborskom i Moravičkom okrugu. Na skupu je bilo reči i o budućim aktivnostima švajcarske razvojne podrške koji će se u ovim okruzima sprovoditi u okviru nove Strategije saradnje sa Srbijom za period od 2018. do 2021. godine.

Novom Strategijom saradnje, koja prati prioritete Vlade Srbije na nacionalnom i lokalnom nivou, Vlada Švajcarske opredelila je 95 miliona evra, što je za 10 % više u odnosu na prethodni četvorogodišnji strateški period. Ocenjujući švajcarsko prisustvo u Zlatiborskom i Moravičkom okrugu Ursula Lojbli, direktorka Švajcarske kancelarije za saradnju, izjavila je da Švajcarska širokom projektnom agendom podržava ovaj region kroz devet projekata. U naredne četiri godine podrška će biti usmerena na oblasti dobre uprave, ekonomskog razvoja i obnovljivih izvora energije.

„Zahvaljujući partnerstvu na terenu ostvareni su značajni rezultati. Švajcarska konstantno prilagođava svoje aktivnosti lokalnim potrebama i prioritetima, pokušavajući da uvek unapredi način rada. Snažno podržavamo zapošljavanje mladih i lokalni ekonomski razvoj, kako bi građani u ova dva okruga imali bolju perspektivu za život i rad“, istakla je Lojbli.

Švajcarsko-srpska saradnja zasnovana je na međusobnom poverenju, zajedništvu i poštovanju razlika dve zemlje, zbog čega je Strategija razvijana kroz blisku konsultaciju i učešće srpskih partnera. Aktuelne projekte koji se sprovode u Zlatiborskom i Moravskom okrugu predstavili su njihovi partneri Darko Đurović, direktor (Programa razvoja privatnog sektor) Zlatibor PSD i Miroslav Rađen, direktor Turističke organizacije regije Zapadna Srbija.

„Ono što smo dobili švajcarskim programom razvoja privatnog sektora je jedan sistematičan pristup razvoju turističkog tržišta, kao i sprovođenje aktivnosti koje smo nekada radili na drugačiji način. Ovo iskustvo nam je izuzetno pomoglo“, rekao je Miroslav Rađen, direktor Turističke organizacije regije Zapadna Srbija.

„Ono što smo prvo uradili, s obzirom da je Zapadna Srbija turistička regija, je postavljanje turističke signalizacije. Sve turističke atrakcije su lepo obeležene, a ono što je značajno je da Ministarstvo za turizam i „Putevi Srbije“ nastavljaju ovu aktivnost. Po prvi put smo obeležili i naše određene tradicionalne proizvođače, što do sada nije bila praksa. To je skrenulo jako veliki broj tranzitnih turista ka ovim lokalitetima, a oni su na taj način zabeležili povećanje profita u turizmu, samim tim i povećanje zaposlenosti u turizmu“, istakao je Darko Đurović.

Među uspešno realizovanim projektima, Đurović je naveo i reorganizaciju zimskog školskog raspusta što je doprinelo produžetku zimske turističke sezone, kao i razvijanje android aplikacije namenjene tranzitnim turistima. U narednom periodu posebna pažnja biće posvećena organskoj proizvodnji tradicionalnih proizvoda, novim investicijama u turizmu, kao i uključivanje u dualni sistem obrazovanja.

Švajcarskoj Vladi na svemu što je do sada učinila za grad Užice zahvalio se gradonačelnik i domaćin skupa Tihomir Petković. On je izrazio nadu da će kao dobar partner njihovu podršku zaslužiti i u narednom periodu.

Izvor:zlatiborpress.rs/Dragana Rosić

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Krivična prijava za Užičanina zbog nedozvoljenog prometa duvana

Oglasna Tabla

Penzionerima 5.000 dinara oko 5. novembra

Oglasna Tabla

Nauka dokazala: Žene koje puno galame žive duže i puno su srećnije u životu

Oglasna Tabla

Evo kako je nastala “Krvava bajka“: Jedna od najtužnijih pesama, nastala iz kragujevačke tragedije

Oglasna Tabla

Miloš Milićević, gitarista užičkog Mehanizma, najbolji na Mobil Demo Festu

Oglasna Tabla

Zbog radova na rekonstrukciji Ulice Nikole Pašića, narednih dana saobraćaj će se odvijati otežano

Oglasna Tabla

Najavljene izmene zakona o zaštiti prirode

Oglasna Tabla

Kako da se hranite zdravo uprkos brzom tempu života?

Oglasna Tabla

LEKCIJA PONOSA I HRABROSTI SA KOSOVA: Andrija Simić iz Lapljeg Sela: Moja kuća nije na prodaju!

Oglasna Tabla