ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА СРБИЈА

Сва најаваљена поскупљења


 

Рат у Украјини, енергетска криза, проблеми у ланцу снабдевања, само су неки од разлога великих поскупљења, како у Србији, тако и у Европи. Иако је већ много тога поскупело у последњих неколико месеци, грађане Србије и у наредном периоду очекују нова поскупљења од гаса, студентских домова, кредита, горива, свадби и других ствари.

Већ од 1. августа ове године купце у Србији сачекаће нова цена гаса и то у просеку увећана за девет одсто, саопштило је раније јавно предузеће „Србијагас“.

Цене горива већ недељама скачу, па је тако од јуче на српским пумпама литар дизела 218, а литар бензина 203 динара. Од 12. фебруара Влада Србије је ограничила цену малопродајних цена нафтних деривата, а мораторијум је подружаван од тада до данас на сваких месец дана, а последњи је усвојен крајем јуна и важи до краја јула.

Иначе, када је Влада Србије увела мораторијум на цене горива, литар дизела тог 12. фебруара је коштао 179 динара, а бензин 171 динар.

„Нова“ је раније разговарала са стручњацима у овој области који не искључују да цена оде и до 250 динара, па је тако раније председник Удружења власника приватних бензинских пумпи Милан Ракић рекао да не би било чудно уколико би цена горива дошла до 245 динара по литру. Објашњење за овај став лежи у томе што не постоји јасна рачуница како се врши обрачун велепродајне цене.

Докле год рачуница буде мистерија, истиче Ракић, промене набоље у овом сектору не могу се очекивати.

Оно од чега грађани изразито страхују јесте и цена струје, иако је раније било најава да би она требало да поскупи за 20-40 одсто, као што је то раније навео председник Надзорног одбора „Електропривреде Србије“ Јован Деспотовић, председник Србије Александар Вучић демантовао је да би то поскупљење могло да буде у том износу наводећи да струја у Србији неће поскупети ни близу 20 одсто.

Међутим, оно што је све извесније јесте да ће електрична енергија поскупети, а најава председника Србије јесте да ће то бити тек онда „када то будемо могли да издржимо, а да нам цене не оду у небеса“.

Иначе, недавно се огласио и Фискални савет, који је навео да би струја за домаћинство и привреду требало да поскупи од 15 до 20 одсто.

Скачу и услуге банака
И корисници динарских кредита са променљивом каматном стопом суочавају се са поскупљењима јер је Народна банка Србије подигла референтну каматну стопу, па је тако у четвртак ова стопа подигнута на 2,75 одсто, док је у јуну била 2,5 одсто.

У априлу је каматна стопа била повећана за пола одсто и тада је износила 1,5 одсто, па је у мају уследило ново подизање стопе на два одсто, а у јуну смо стигли до 2,5 одсто. Они који у уговорима имају клаузулу о фиксној каматној стопи, не морају да брину.

Иначе, медији су раније писали и да су многи власници рачуна у банкама, које су пропустиле да повећају своје накнаде прошле године, почели да добијају обавештења о новим тарифама од 1. августа, које су пропустиле да коригују ценовнике прошле године.

Тако су наведена поскупљења накнада за вођење и одржавање рачуна, мобилно и електронско банкарство, провизије за подизање новца са банкомата…

Скупље у наредном периоду биће и пошиљке у међународном саобраћају. Влада Србије је на седници у четвртак дала сагласност на измењену Одлуку о утврђивању цена резервисаних поштанских услуга у међународном поштанском саобраћају.

Измена ценовника донета је како би се ублажили негативни ефекати разлике између оствареног прихода и трошка обављања универзалне поштанске услуге, заштите интереса предузећа и државе, као и поштовања стандарда и параметара квалитета.

Предложено повећање цена односиће се на писмо масе до 20 грама, на препоручене пошиљке до 50 грама у међународном поштанском саобраћају, као и на писма са означеном вредношћу масе до 50 грама у међународном поштанском саобраћају.

Пушачи у Србији у наредном периоду за свој порок мораће да издвајају 10 динара више него до сада за паклицу цигарета. Док су брендови једног од произвођача поскупели још јуче, нове цене цигарета произвођача „Јапан тобаццо“ пушаче ће сачекати већ у понедељак.

Ово поскупљење је последица увећања акцизе, коју је Влада Србије подигла 1. јула. Ова акциза се повећава у складу са акцизним календаром, који се коригује сваких шест месеци. Циљ ових измена је усклађивање са стандардима Европске уније, по којима би приход Србије на 1.000 цигарета требало да се, са 70 повећа на минимум 90 евра.

Иначе, акциза је почетком месеца повећана са 79,75 на 81,25 динара, односно за један и по динар.

Ваља поменути и истраживање Института економских наука у Београду, које је показало да су Срби спремни да себи закину на храни, само да би могли да купе цигарете и задовоље пушачки порок.

На удару поскупљења и студенти и младенци
Удар по новчаницима у наредним месецима осетиће и студенти, јер ће смештај и исхрана у ученичким и студентским домовима од наредне школске године бити скупљи.

Студенти ће за собе прве категорије плаћати 2.790 уместо досадашњих 1.860 месечно, затим за собе друге категорије уместо досадашњих 1.430 динара мораће да издвоје 2.150 динара, док ће собе треће категорије коштати 1.600 уместо 1.248 динара.

За собе четврте категорије студенти ће наредне академске године морати да издвоје 1.500 динара месечно уместо досадашњих 1.144.

Медији су раније пренели да је министар просвете Бранко Ружић најавио и измену номиналних износа ученичких и студентских кредита и стипендија. Тако ће износ рате ученичког кредита и стипендије бити 8.000 динара уместо досадашњих 5.400, а рата студентског кредита и стипендије биће повећана на око 13.000 динара са тренутних 8.400.

Будуће младенце у Србији до краја године очекују и нове цене свадби. Како је раније најављено, до краја године се очекује повећање цена организација свадби од 30 одсто.

Људи из ове индустрије су навели да засада цене нису повећане, али да ће се то десити при крају ове и следеће године.

Извор: nova.rs/Бојана Миловановић

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Фестивал фантастике оправдао очекивања ужичких основаца и средњошколаца

ОГЛАСНА ТАБЛА

Завршено асфалтирање седам путних праваца у Качеру

ОГЛАСНА ТАБЛА

Потпуна трансформација Градског културног центра кроз пројекат Престоница културе Србије

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас је Мала Госпојина – Рођење Пресвете Богородице

ОГЛАСНА ТАБЛА

Саопштење за медије: Одржан Трећи Конгрес Српске странке Заветници – Милица Ђурђевић Стаменковски поново изабрана за председницу

ОГЛАСНА ТАБЛА

У Србију стиже снажно погоршање времена

ОГЛАСНА ТАБЛА

Едукација деце од кључног значаја за њихово безбедно учешће у саобраћају (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Стопића пећина – најпосећенији спелеолошки објекат у Србији

ОГЛАСНА ТАБЛА

Акција „Армагедон“, ухапшена већа група педофила

ОГЛАСНА ТАБЛА