12.4 C
Uzice
новембар 14, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

Suveniri – važna sitnica u turizmu (VIDEO)

Zlatibor kao turističko mesto svojim posetiocima nudi brojne stvari za prodaju, među kojima su i suveniri i predmeti koji privlače pažnju turista. Kreativnost u osmišljavanju predmeta za uspomenu prikazana je i u sklopu ovogodišnjeg Sajma turizma na 10. Sajmu suvenira gde su se predstavili ručni radovi iz cele Srbije. Među takvima su i suveniri u obliku prozorčića, drvenih magneta i igračaka iz Novog Sada:

-Inspiracija je nastala od naših vojvođanskih prozora pošto smo Novosađani koji već tri godine žive na Paliću gde imamo kuću i radionicu i uživamo. Imamo tri vrste prozora koje radimo – mali kibicfensteri koji su tipični za južni deo Vojvodine i ostali su klasični pendžeri – gradski i manji seoski. To je ono što radimo i pokušavamo da predstavimo svetu naš mali kutak na severu Srbije,

kaže Milica Nestorović iz proizvođača Kibicfenster suvenir. Suveniri iz svih turističkih centara sveta mogu poslužiti kao ukras poput magneta, ili mogu imati praktičnu primenu. Zlatibor je poznat po džemperima iz Sirogojna, ali i upotrebljivim predmetima sa oznakom ove planine, kao što je slučaj sa svim posećenim destinacijama. Kao suvenir se mogu kupiti i mala pakovanja prehrambenih proizvoda karakteristična za posećeno područje, a na Sajmu suvenira predstavljeni su i karakteristični sapuni.

– Predstavljamo ručno rađene sapune na bazi biljnih ulja sa dodatkom raznih komponenata. Ponuda je zaista velika, skrenula bih pažnju na univerzalni sapun koji u sebi sadrži kozije mleko, male bele tačkice su čestice kozijeg mleka, u dodiru sa vodom napravi se blaga mlečna pena i idelan je za tuširanje i za negu kože. U reprezentativnom pakovanju smo izašli sa kutijama koje predstavljaju i zvaničan suvenir Beograda,

ističe Gordana Belić iz udruženja Bio ideja.Poznati svetski suveniri kao što su privesci Ajfelovog tornja u Parizu, Krivog tornja u Pizi ili Kipa slobode u Njujorku, ruske babuške, holandske klompe, plavi nazar u Mediteranu ili čak konzervirani vazduh i magla simbolizuju objekte, prirodu, običaje za šta turisti hoće da izdvoje novac, a neki od najskupljih suvenira na svetu su u Diznilendu i koštaju više hiljada dolara.

Izvor:zlatiborpress.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Truba Jevđića prošla ceo Solunski front: Zlatni instrumet čuva priče duže od sto godina

Oglasna Tabla

Hoće li električni automobili izazvati novu prirodnu katastrofu?

Oglasna Tabla

Novi repertoar bioskopa Art

Oglasna Tabla

Данас су Свети Врачи – Свети Козма и Дамјан

Oglasna Tabla

Danas oblačno i hladnije

Oglasna Tabla

Inmold, INT i Omorika hoće Budimku

Oglasna Tabla

Rok za poslednju ratu poreza na imovinu ističe u četvrtak

Oglasna Tabla

Kada će malina iz Arilja postati kao vino iz Francuske

Oglasna Tabla

MR Zorica Milosavljević zastupljena u „Leksikonu stvaralaca u preduniverzitetskom obrazovanju“

Oglasna Tabla