12.6 C
Uzice
јул 16, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZDRAVLJE

Sušenje veša u stanu izuzetno opasno po zdravlje vas i vaših ukućana

Mnogi od nas ovo rade, pogotovo sada kada je napolju hladno, ali zbog zdravlja vas i vaših ukućana treba da promenite ovu lošu naviku.

Sušenje garderobe u kući podiže vlažnost vazduha za oko 30 posto. Ovo ne odgovara nikome jer se isparenjem oslobađaju hemikalije od detardženta i omekšivača koji se direktno udišu. Nekim ljudima ovo se manifestuje u vidu glavobolje i problema sa disanjem.

“Vlažno okruženje podstiče razvoj buđi koje mogu otpustiti svoje spore, a one uzrokuju alergijske reakcije kod nekih ljudi. One obično nisu vidljive ljudskom oku. U normalnim situacijama, ljudi će kinuti ili kašljati ako udahnu te spore, jer se tako naš imunitet bori s njima. Ali, ako niste osetljivi na plesan, možda nikad nećete imati reakciju na nju. Asmatičari koji su osetljivi na spore gljiva mogu najviše patiti u ovim situacijama jer to pogoršava njihove simptome”, ispričala je Fina Keni iz irske Organizacije astmatičara za “Independent”.

Ako se odeća suši na radijatoru vlaga koja isparava iz garderobe vazduh čini hladnijim pa, iako je termostat na istoj temperaturi, u domu će biti hladnije nego inače.

Sušilica je odličan izbor ako postoje finansijske i prostorne mogućnosti za to. Svako ko rublje suši u sušilici kaže kako ono postaje izuzetno mekano i često ga nije potrebno peglati, jer nije zgužvano kao ako se suši na vazduhu.

Zaleđeno rublje ne savijajte jer se može oštetiti. Takođe, prednost sušenja na otvorenom je i to što veš neće poprimiti razne mirise iz doma.

Izvor:opanak.net

 

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Za godinu i po oduzeto 560 litara rakije bez deklaracije

Oglasna Tabla

Oduševiće vas palenta kolač sa voćem: Novi način za pripremu starog jela!

Oglasna Tabla

Uvode se platni razredi tokom 2020.

Oglasna Tabla