23.3 C
Uzice
октобар 17, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZDRAVLJE

Sušenje veša u stanu izuzetno opasno po zdravlje vas i vaših ukućana

Mnogi od nas ovo rade, pogotovo sada kada je napolju hladno, ali zbog zdravlja vas i vaših ukućana treba da promenite ovu lošu naviku.

Sušenje garderobe u kući podiže vlažnost vazduha za oko 30 posto. Ovo ne odgovara nikome jer se isparenjem oslobađaju hemikalije od detardženta i omekšivača koji se direktno udišu. Nekim ljudima ovo se manifestuje u vidu glavobolje i problema sa disanjem.

“Vlažno okruženje podstiče razvoj buđi koje mogu otpustiti svoje spore, a one uzrokuju alergijske reakcije kod nekih ljudi. One obično nisu vidljive ljudskom oku. U normalnim situacijama, ljudi će kinuti ili kašljati ako udahnu te spore, jer se tako naš imunitet bori s njima. Ali, ako niste osetljivi na plesan, možda nikad nećete imati reakciju na nju. Asmatičari koji su osetljivi na spore gljiva mogu najviše patiti u ovim situacijama jer to pogoršava njihove simptome”, ispričala je Fina Keni iz irske Organizacije astmatičara za “Independent”.

Ako se odeća suši na radijatoru vlaga koja isparava iz garderobe vazduh čini hladnijim pa, iako je termostat na istoj temperaturi, u domu će biti hladnije nego inače.

Sušilica je odličan izbor ako postoje finansijske i prostorne mogućnosti za to. Svako ko rublje suši u sušilici kaže kako ono postaje izuzetno mekano i često ga nije potrebno peglati, jer nije zgužvano kao ako se suši na vazduhu.

Zaleđeno rublje ne savijajte jer se može oštetiti. Takođe, prednost sušenja na otvorenom je i to što veš neće poprimiti razne mirise iz doma.

Izvor:opanak.net

 

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Tehnološki požar u fabrici u Lučanima, povređena dva radnika

Oglasna Tabla

Berba završena, a rod maline još uvek neisplaćen

Oglasna Tabla

Užas u osnovnoj školi! Đak tukao direktora sedištem od bicikla: Prvo ga je udario u glavu, a zatim mu zadao više udaraca pesnicama!

Oglasna Tabla

Od 1. januara u prodavnicu s cegerom: Evo koliko koštaju papirne, biorazgradive i pamučne kese

Oglasna Tabla

Porodica Seladin sa suzama gledala kako im je dom sravnjen do temelja, bolesnu Suzanu na nosilima izneli pre rušenja

Oglasna Tabla

Samo Zlatiborcu odobren izvoz u Rusiju, ostali još pod zabranom

Oglasna Tabla

5. revija predstava za decu Oktobarske čarolije – “Dugonja,Trbonja i Vidonja“

Oglasna Tabla

„Olimpijski trening sa Vojvođanskom bankom“ na Gradskom trgu

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za 17. oktobar (četvrtak)

Oglasna Tabla