15.7 C
Uzice
септембар 23, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

SUŠARA ZA VOĆE USKORO U KRIVOJ RECI

PUNA KUCA
Sušenje voća jedan je od najzdravijih načina konzerviranja hrane. Poslednjih godina kako se ljudi okreću prirodi i usvajaju mnoge metode zdrave ishrane tako raste interesovanje i za sušenje plodova voća. „Zlatiborski Eko Agrar“ će svim poljoprivrednim proizvođačima sa područja opštine Čajetina koji budu želeli da se oprobaju u ovom poslu omogućiti da po povoljnim uslovima koriste usluge sušare za voće koja će u naredna dva meseca biti izgrađena u neposrednoj blizini mlekare u Krivoj Reci.

Opština Čajetina u saradnji sa Kancelarijom za mlade za projekat izgradnje sušare za voće konkurisala je kod Ministarstva omladine i sporta. Projekat je odobren a dobijena sredstva u iznosu od 1 500 000 dinara biće utrošena za izgradnju i opremanje sušare, kao i za nabavku ambalaže za pakovanje. Oprema za sušaru već je stigla.

„Sada nam je u planu da izgradimo adekvatan objekat u koji ćemo smestiti svu tu opremu. Kao što ćemo u interesu naših proizvođača raditi proizvodnju sira i kajmaka u okviru mlekare, tako ćemo na isti način pokušati da prerađujemo suvo voće, sa posebnim osvrtom na sušenje šljiva, kako bi pomogli našim proizvođačima koji žele da se bave voćarstvom“, kaže Vladimir Bojović direktor Privrednog društva za razvoj poljoprivrede „Zlatiborski Eko Agrar“.

Proizvođačima koji budu želeli ovim da se bave, biće omogućeno da besplatno suše voće, dobiju određenu količinu ambalaže i savetodavne usluge od Eko Agrara, kaže Bojović. To se prvenstveno odnosi na šljivu koja je jedna od najdominantnijih vrsta voća koje se uzgaja u ovom kraju.

Izvor: zlatiborpress.rs/Dragana Rosić

cest

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

„Pesničke vatre zlatiborske“ prvi put u Kulturnom centru

Oglasna Tabla

Zlato, srebro i bronza za ekipe Crvenog krsta Užice

Oglasna Tabla

Uhapšen Novosađanin zbog uzgoja i prodaje marihuane

Oglasna Tabla

U sredu počinju radovi na rekonstrukciji Ulice Nikole Pašića

Oglasna Tabla

Užičanka Nevena Arsić Gracin za 12h pretrčala 80km

Oglasna Tabla

Užice je za aerodrom godišnje izdvajalo 300.000 evra

Oglasna Tabla

Kolaps kod Užica: Izbegavajte magistralu Užice – Požega preko Sevojna!

Oglasna Tabla

Firma iz Požege muljana sa rečnim šljunkom iz Moravice: Država ih angažovala da srede korito, a oni šljunak preprodali za skoro 6 miliona dinara

Oglasna Tabla

Ispovest muškarca iz Užica kojeg žena neprestano vara: „Saznao sam da me je varala i pre braka“

Oglasna Tabla