Огласна табла
ВЕСТИ ИЗ ОКРУГА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Сурова зима испразнила дрвљанике у златарском крају

Нова Варош – Сурова кима у планинсиким селима на западу Србије не одустаје ни у марту. Снег је пре неколико дана поново оковао Нову Варош, стога је ванредна ситуација и даље на снази у четири месне заједнице.

Поједини сеоски путеви су непроходни, али мештани навикнути на тешке услове намирили су се храном како за себе, тако и за стоку која им је у већини случајева једини извор прихода. У град иду само код лекара и то, како кажу, ако баш мора. Оно што је неопходно и што троше у великим количинама су дрва, без којих за њих нема огрева.

“До сада смо потрошили преко двадесет метара, до краја ове зиме биће то вероватно и до тридесет метара дрва. Кућа једино тако може да се угреје, срећа само што имамо своју шуму, па дрва за огрев у већини случајева људи овде не плаћају. Сада је метар и преко 50 еура, да морамо да докупљујемо то би био велики проблем. Овако ложимо ватру, обавимо шта треба око стоке и чекамо пролеће када код нас у селу посла има од јутра до мрака”, кажу мештани села Божетићи надалеко чувеном по великом броју вредних сточара.

Иако веома сурови, мештани су се навикли на такве услове живота. Неретко се и сами хватају у борбу са снежним наносима и са својим тракторима са возама покушавају да очисте прилазне путеве до кућа.

“Код нас је тренутно на снази ванредна ситуација, али снег је мањи него што је то било на почетку зиме. Претходних година зиме су биле још оштрије и љуће, али све се то са лакоћом прегура и навикло смо. Чистачи пролазе и чисте колико им то терен дозвољава”, каже Радиша Луковић.

Током претходних дана нападало је око 20 центиметара новог снега, али највећи проблем путарима прави јак ветар који је фромирао високе сметове и пресекао путне правце у дужини од 100, а негде и до 500 метара.

“Ванредна ситуација још два, три дана док не оспособимо све путне правце. Тешка механизација је ангажована да оспособи те путне правце. Сви ти снежни наноси не могу да се оспособе и учине порходним на тим нашим локалним путевима без неке тешке градјевинске механизације. Од јутрос је механизација активирана у месној заједници Божетиће и све путне правце ће данас, сутра учинити проходним”, каже за РИНУ Радосав Васиљевић, председник општине Нова Варош.

Према његовим речима укидање ванредне ситуације очекује се у четвртак, а до петка ће сви путни правци бити проходни.

Рина и ПП Медиа

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Програм ПРО представљен у Ужицу

ОГЛАСНА ТАБЛА

Први пут у Ужицу Фестивал хорскe музике

ОГЛАСНА ТАБЛА

Посни колач на води

ОГЛАСНА ТАБЛА

Сурвајзвери – полигонско такмичење за основце

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас се славе Младенци

ОГЛАСНА ТАБЛА

Две медаље за атлетичаре Ужица на кросу Централне Србије

ОГЛАСНА ТАБЛА

Променљиво време – облачно и топло до 19 степени

ОГЛАСНА ТАБЛА

Милош поштењачина! Пронашао новчаник са преко 200.000 динара, документима, картицама и вратио власнику!

ОГЛАСНА ТАБЛА

Обележен јубилеј Педагошког факултета Ужице, 30 година успешног постојања и рада

ОГЛАСНА ТАБЛА