ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА СРБИЈА

Субвенције за замену возила од 1. јануара 2024, конкурс ове године

Министар грађевинарства саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић изјавио је да ће од јануара 2024. године почети исплата субвенција за замену 144.000 дизел возила са старим моторима, Евро 1, Евро 2 или Евро 3, а да ће конкурс бити расписан током ове године. Он је додао да је једна од мера из плана за смањење загађења ваздуха који је усвојила Влада Србије на предлог министарске за заштиту животне средине Ирене Вујовић и да “министарству на чијем је челу част да буде део тог пројекта”.

Весић је за Курир ТВ рекао да у Србији има 2,8 милиона аутомобила, док их је 2012. године било 1,8 милиона, што значи да је за нешто више од 10 година регистровано милион нових возила.

Од 2,8 милиона, 560.000 је возила са старим моторима, Евро 1, Евро 2 или Евро 3, а то су највећи загађивачи, указао је министар.

„Зато смо предвидели да од 1. јануара 2024. године, укупно 102 милиона евра уложимо у замену 140.000 дизел возила. Држава даје субвенцију од 2.100 евра за замену путничког аута, 2.500 евра за лака теретна возила и 2.900 евра за аутобусе“, прецизирао је Весић.

Власник старо возило предаје држави, која ће га рециклирати у складу а свим прописима.

„А, власник аутомобила који је дерегистрован може да купи ауто који није старији од 1. јануара 2015. године и који мора да има Евро 6 мотор. Зато позивам грађане да искористе ову прилику и да смањимо загађење“, рекао је Весић.

Додао је да је носилац пројекта дерегистрације, односно замене дизел возила са старим моторима, Министарство за заштиту животне средине.

„Расписаћемо конкурс ове године и са исплатом крећемо 1. јануара 2024. Грађани могу да купе половни или нови ауто. Желимо да смањимо загађење и наставићемо са пројектом како бисмо помогли у замени свих старих возила, а све у циљу заштите и бољег квалитета ваздуха“, рекао је министар Весић.

ГЗС/Телеграф бизнис

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Почео са радом дечији базен на плажи, улаз бесплатан

Други дан мале матуре осмаци полажу тест из математике

Почиње лето, обданица најдужа, а ноћ најкраћа

Судар мотора и аутомобила у тунелу код Златибора, повређени мотоциклиста пребачен у болницу

Врели талас у Србији, данас још топлије

Пренос утакмице Србија – Словенија у ГКЦ-у

Мамбо Џамбо у Градском културном центру

Трибина „Националног центра за едукацију о спорту 2024“ у Ужицу

Први „ПП Фест” од 4. до 7. јула