ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Субвенције за замену столарије и ове године, приоритет најсиромашнији

БЕОГРАД – Прошле године је 10 хиљада домаћинстава потписало уговоре за субвенције за замену столарије, фасадне изолације и котлова за грејање. А само соларне панеле је поставило 700 грађана и установа. За ову годину Министарство енергетике најављује и веће дотације за те намене, а приоритет ће кажу имати – најсиромашнија домаћинства.
Од десет хиљада домаћинстава из прошлогодишњег пројекта шест и по хиљада је завршило све радове – има нову столарију, изолацију или котлове за грејање на обновљиве изворе енргије.

Те мере енергетске ефикасности смањују потрошњу енергије и енергената и до 30 посто. А то није једина корист.

„Довешће до смањења 70 тона емисије угљен-диоксида. То је еквивалентно да приближим гледаоцима око 38 хиљада возила, колико емитује угљен-диксида толике ће уштеде бити на тих 6,5 хиљада домаћинства које је пројекат већ спровело“, каже министарка енергетике Дубравка Ђедовић.

У тај пројекат са Министарством енергетике ушла је 151 локална самоуправа, а вредност свих радова је око 4 милијарде динара. Половину средстава грађанима даје држава, па не чуди што је интересовање за нове конкурсе све веће.

Енергетски менаџер Пирота Бојан Ивковић каже да за меру замене столарије која је најпопуларнија максимални износ је 140 хиљада динара, што је 50 процента до рачуна.

„По другим мерама смо имали мање, за меру угрдње котлова на пелет, максимални износ је био од 110 хиљада динара. Ове године вроватно ће та сума бити повећана“, истиче Ивковић.

„Поред енергетске ефикасности је позив за соларне панеле који још траје. Ми као град смо увек расположени да ту учествујемо, 50 посто у односу на министарство и да помогнемо нашим суграђамнима да реше те своје проблеме“, каже Ђорђе Зорић, већник за комуналне делатности и инвестиције у Сомбору.

Најважније је да се са субвенцијама наставља и у овој години и то са Светском банком кроз још већи пројекат – „Чиста енергија и енергетска ефикасност за грађане у Србији“.

„Баш за домаћинства и то за домаћинства која су угроженија по приходима, која немају довољно средстава да издвоје за овакве радове за оваква побољшања својих домова. Вредност тог пројекта је 50 милиона долара“, рекла је Ђедовићева.

Иначе, поред домаћинстава од јула енергетски је санирано и пет јавних установа, а припрема се обнова за још 33 објекта у земљи.

РТВ

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Данас облачно и ветровито, местимично с кишом

ОГЛАСНА ТАБЛА

Занимања од којих млади беже, а зараде су и два, три пута веће од оних које имају лекари и наставници

ОГЛАСНА ТАБЛА

Продужен рок до 1. априла за подстицаје по хектару биљне производње

ОГЛАСНА ТАБЛА

За три дана контроле саобраћаја скоро 13.000 прекршаја, брза вожња најчешћи узрок несрећа

ОГЛАСНА ТАБЛА

Од данас нове цене горива

ОГЛАСНА ТАБЛА

ПКС: Желимо да подржимо мале произвођаче у туризму

ОГЛАСНА ТАБЛА

Пожешки већници усвојили предлог буџета за 2024.

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас славимо Светог Харалампија

ОГЛАСНА ТАБЛА

Чоколадни колач који се не пече: Допашће се свим љубитељима слаткиша

ОГЛАСНА ТАБЛА