5.7 C
Uzice
децембар 13, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

SuanPan CENTAR DONIRA UŽIČKIM OSNOVNIM ŠKOLAMA 590 000 DINARA

malina gif

Znate li šta je SuanPan? Ne, nije u pitanju neki čudan termin čije značenje ne razumete. SuanPan, ili na kineskom računaljka, i jeste veština računanja, odnosno rad na podsticanju pažnje, koncentracije i  poboljšanju memorije kod dece. Ovaj program, koji je podržan od Ministarstva prosvete i obrazovanja, i u ovoj godini će biti dostupan užičkoj deci. Takođe, SuanPan centar doniraće  našim osnovnim školama 10 vaučera za pohađanje programa, u  vrednosti od  590.000 dinara.

Julija je učenica šestog razreda osnovne škole, i prošla je kroz celokupan  program SuanPana. Ona kaže da joj je to u mnogome pomoglo u savladavanju svakodnevnih zadataka, kako u školi, tako i  kod kuće.

„Mnogo lakše učim, i treba mi manje vremena za neku lekciju nego ranije. Shvatila sam i da mnogo brže rešavam zadatke, naročito iz matematike. Meni je važno to što časovi nikada nisu dosadni, radimo zanimljive testove, družimo se  i  zabavljamo, a opet naučimo dosta toga.“

Odlična iskustva imaju i roditelji čija deca pohađaju ovaj obrazovno- razvojni program. Mirjana Ristić, kaže da je njen sin imao problema sa koncentracijom i  pažnjom, ali da se već nakon jednog ciklusa SuanPana to značajno promenilo.

„On  jednostavno nije mogao u potpunosti da se fokusira, kako na učenje, tako i na igru. Iskreno, bila sam veoma skeptična prema SuanPanu, ali sada mogu da kažem da je to jedna od boljih stvari koje sam uradila za svoje dete. On sada mentalno računanje primenjuje i u školi, i  računa isključivo prema ovim pravilima. Upisaću ga ponovo ove godine, a isto planiram i za svoje drugo dete.“

Sam  program nastao je zajedničkim radom matematičara, pedagoga, psihologa i metodičara, ali i vaspitača i učitelja. Primarni cilj jeste razvijanje svih potencijala kod dece, i  rad na njihovom samopouzdanju. Direktorka SuanPan centra Užice Sandra Nikolić, kaže da je osnova SuanPana ustvari moždani stimulans, koji podstiče istovremenu upotrebu i leve i desne moždane hemisfere, a samim tim i  uravnoteženiji razvoj mozga i  misaonog procesa.

„Kod svakog čoveka uvek je razvijenija jedna hemisfera mozga, dok su kod muzičara recimo, podjednako razvijene obe, jer koriste obe ruke dok sviraju. Upravo odatle i računanje baš na abakusu. Tako se razvija motorika obe ruke, a samim tim podstiče rad čitavog mozga. Računanje jeste polazna tačka, ali je poenta da deca ovaj model koriste u svakodnevnom životu, a naročito kad odrastu, kako bi lakše prevazišli izazove sa kojima će se suočavati.“

Kompletna metodologija SuanPan- a biće predstavljena i  Užičanima u petak, u 18h na Učiteljskom fakultetu. Predstavnici centra, tada će svakoj od pet osnovnih škola u Užicu, uručiti po dva vaučera za pohađanje programa. Motiv je  da  i  deca koja nisu u finasijskoj mogućnosti, dobiju jednaku priliku za  intelektualni napredak.

Tekst:Dunja Starčević
UŽICE – OGLASNA TABLA

cest

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Horor film na srpski način: Mladi Zlatiborci radili „štapom i kanapom“ i uspeli nemoguće

Oglasna Tabla

Sve spremno za zimsku turističku sezonu na Zlatiboru

Oglasna Tabla

„Grand Hotel Tornik“ Zlatibor – dobitnik nagrade „Turistički cvet“

Oglasna Tabla

Postignut dogovor Vlade i radnika Pošte

Oglasna Tabla

AUTO-PUTEM od Požege do granice sa BIH – Evo kuda će prolaziti nova saobraćajnica (MAPA)

Oglasna Tabla

Tribina o lečenju uznapredovalog raka dojke sutra u Užicu

Oglasna Tabla

Domaći film „AJVAR“ – Specijalna projekcija i gostovanje ekipe filma

Oglasna Tabla

„Nevidljivi ljudi“, predstava u Kulturnom centru

Oglasna Tabla

Oblačno, mestimično sa kišom i malo toplije

Oglasna Tabla