9.7 C
Uzice
октобар 21, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

Stupovi se podižu i sa Zlatibora

Opština Čajetina i Turistička organizacija Zlatibor u okviru programa zlatiborskog kulturnog leta ugostile su večeras na Kraljevom trgu muzički sastav „Stupovi“. Ovaj ansambl je već godinama deo kampanje „Obnovimo sebe, podignimo Stupove“ kao i šire humanitarne akcije Srpske pravoslavne crkve kojom se pronosi poruka o neophodnosti vraćanja korenima i potrebi identitetske samosvesti srpskog naroda i roda. Kroz dugogodišnji rad ansamblu su se priključile mnoge poznate ličnosti (Jelena Tomašević, Sergej Ćetković, Nikola Rokvić, Aleksandra Radović i drugi) i u njega ugradile svoj talenat i muzički dar.

Dvočasovni program započeo je u 20 časova pevnicama Stupova i pesmama „Sveta Anastasija“, i „Marijo slavna“. Muzičke pauze ansambla u ovoj večeri duhovnosti na  Zlatiboru upotpunjene su nastupima crkvenih horova iz Mačkata i Priboja kao i folklornog društva „Era“ iz Užica, igrama sa Kosova i iz Šumadije. Posebne simpatije pobrale su devojčice iz pevačke grupe osnovne škole na Zlatiboru sa učiteljem i frulašem Markom DŽambasovićem izvodevši pesme „Simonida“ i „Mi smo deca neba“ .

U nastavku večeri veliko interesovanje okupljene publike izazvalo je obraćanjem igumana manastira Đurđevi stupovi oca Gerasima, koji je u svom govoru pozvao na ljubav i dobročinstvo među narodom i vernicima, vraćanje tradiciji i veri. Potom je usledila zdravica zdravičara i guslara Vuka Pantovića, kao i kompozicije muzičkog sastava „Stupovi“:  „Voli, zavoli“, „LJudi likujte“, „Hristos voskrese, radost donese“, „Usnula je dubok sanak“,  „Vila sa Košara“ i druge pesme.

Okupljenim gostima na zlatiborskom trgu bile su ovom prilikom dostupne i rukotvorine bratstva manastira Đurđevi stupovi i SPC. Celokupan program večeri učinio je da se Zlatiborom pronese duh tradicije i identiteta srpskog pravoslavnog naroda, a pre svega doprinese vraćanju osnovnim moralnim  vrednostima i obnovi Stupova.

TO Zlatibor

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Novi Tesla: Mladi naučnik dobio 107 nagrada i priznanja, među njima i zlatna medalja na Olimpijadi iz oblasti zaštite životne sredine

Oglasna Tabla

Blagoja napala mečka kod Ivanjice, a onda mu je KRAVA spasila život na neverovatan način! (VIDEO)

Oglasna Tabla

Sedam medalja za karatiste Užica

Oglasna Tabla

Medicinskim sestrama najviše: Evo kolike će biti plate u javnom sektoru posle povećanja

Oglasna Tabla

Ljubivoje Ršumović: U selu se rađaju ljudi, a u gradovima – kućni ljubimci

Oglasna Tabla

Negovanje zbratimljenih škola iz Slovenije i Čajetine (VIDEO)

Oglasna Tabla

Svetski dan jabuke: U Srbiji svaka peta „Ajdared“

Oglasna Tabla

Derbi u Užicu opravadao očekivanja pred 1500 gledalaca (VIDEO)

Oglasna Tabla

Данас је Срђевдан

Oglasna Tabla