10.1 C
Uzice
октобар 23, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

STUDIRA BESPLATNO NA KRAJU SVETA

Lako, naročito jeftino, nije intelektualcu da fakultetsku titulu nadogradi doktorskom diplomom. Ali kad prestižni univezitet pozove i kaže „tvoje je da učiš i radiš, za drugo ne brini“ – e, to je već san.

Odsanjala ga je Užičanka Danica Karaičić, po struci diplomirani arhitekta, pa sad već živi javu, daleko, baš daleko od svoje kuće – preko dva okeana i dva kontinenta. Danica je stipendista doktorskih studija umetnosti na Viktorijan koledžu univerziteta u Melburnu. 

– Školarina je oko 20.000 evra, a meni univerzitet plaća i školarinu i osnovne troškove života. Po sticanju doktorskog zvanja neću imati nikakvu obavezu ni prema univerzitetu ni prema Australiji jer je kod njih stvar prestiža imati što više internacionalnih studenata – priča za „Blic“ Danica Karaičić.

U rodno Užice je došla da pripremi drugi deo izložbe „Clothed Paintings“, na kojoj će pokazati instalaciju, sliku tekstila i odeće. Instalacije su, zapravo, tema njenog istraživačkog rada „Percepcija prostora – telo između odeće i arhitekture“, koji će krunisati doktorskom diplomom.

Preko dva okeana sprema doktorat

Foto: Miloš Cvetković / RAS SrbijaPreko dva okeana sprema doktorat

– Nešto sam između umetnika i arhitekte. Istražujem odeću na ljudskom telu u pokretu u arhitektonskom prostoru. Krajnji rezultat mojih studija biće multidisciplinarni rad, kombinacija umetnosti i arhitekture, koji treba da se se realizuje kao izložba i doktorska teza. Bitna stavka istraživanja je da ljudi moraju imati direktnu interakciju sa instalacijama, a ne da budu puki posmatrači radova – objašnjava Užičanka.

O Srbiji ne želi da kaže ništa loše. Kakva je – takva je, to je njena zemlja.

– Ovde me nisu interesovale doktorske studije, želela sam da se posvetim pozivu arhitekte. A onda mi je dunulo da negde možda postoji doktorski program u kojem mogu da se pronađem. Posle godinu i po traženja našla sam koledž koji mi odgovara – taj u Melburnu. Prijavila sam se 2014, a oni mi odgovorili ponudom. Iz finansijskih razloga morala sam da odložim put, ali su me godinu kasnije sa univerziteta obavestili da sam dobila stipendiju. Otišla sam februara 2016 – prepričava Danica Karaičić.

Godinu i po dana tražila je ovaj doktorat koji joj sada dozvoljava da potpuno ispolji svoj talenat i istraži granice

Foto: Miloš Cvetković / RAS SrbijaGodinu i po dana tražila je ovaj doktorat koji joj sada dozvoljava da potpuno ispolji svoj talenat i istraži granice

Viktorijan koledž, u kojem su škole umetnosti, plesa, pozorište, muzički konzervatorijum i centar za aboridžinsku kulturu i umetnost, širom joj je odvezao ruke.

– Sve je plaćeno, sve nas drže kao malo vode na dlanu, na svaku pomoć odmah mogu da računam bilo da je to literatura, savet, prostor. Šta god zatražim od koledža, odmah mi pruže. Sve je savršeno. Moje je samo da radim. A jednog dana kad doktoriram… – još je rano da bi znala da li će ostati u Australiji.

Izvor:blic.rs/V. Lojanica

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Krivična prijava za Užičanina zbog nedozvoljenog prometa duvana

Oglasna Tabla

Penzionerima 5.000 dinara oko 5. novembra

Oglasna Tabla

Nauka dokazala: Žene koje puno galame žive duže i puno su srećnije u životu

Oglasna Tabla

Evo kako je nastala “Krvava bajka“: Jedna od najtužnijih pesama, nastala iz kragujevačke tragedije

Oglasna Tabla

Miloš Milićević, gitarista užičkog Mehanizma, najbolji na Mobil Demo Festu

Oglasna Tabla

Zbog radova na rekonstrukciji Ulice Nikole Pašića, narednih dana saobraćaj će se odvijati otežano

Oglasna Tabla

Najavljene izmene zakona o zaštiti prirode

Oglasna Tabla

Kako da se hranite zdravo uprkos brzom tempu života?

Oglasna Tabla

LEKCIJA PONOSA I HRABROSTI SA KOSOVA: Andrija Simić iz Lapljeg Sela: Moja kuća nije na prodaju!

Oglasna Tabla