ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Студенти Београдског универзитета обележавају свој дан

Дан студената Београдског универзитета 4. април, обележава се у знак сећања на студента Жарка Мариновића који је страдао током студентских демонстрација.

Током антифашистичких протеста студената широм тадашње Југославије, тог 4. априла 1936. 
Масовни протести студената завршени су повлачењем одлуке о увођењу полиције на Универзитету и сменом тада актуелног ректора Владимира Ћоровића. Убица Жарка Мариновића, Слободан Недељковић, кога је бранио Димитрије Љотић, проглашен је кривим и осуђен је на пет година затвора.

Студенти Београдског универзитета традиционално на овај дан на Мариновићев гроб у Алеји великана на Новом гробљу полажу венце и обележавају га пригодним програмима у Дому културе Студенски град и вечерњим концертом, а ово је прилика и за доделу диплома и награда студентима.

Универзитет у Београду у свом саставу има 31 факултет, који су организовани у четири групације – друштвено-хуманистички, медицински, природно-математички и техничко-технолошки, 11 научних института, Универзитетску библиотеку и седам центара. Академцима је на располагању 11 студентских домова, ресторани, здравствена установа, спортски центар, дом културе, два културно-уметничка друштва.

Поводом Дана студената Републички завод за статистику објавио је податке о броју студената који су уписали државне и приватне факултете у Србији.

Тако је у Србији у школској 2023/24 години уписано 47.946 студената, од чега је 57,9 одсто жена, а 42,1 одсто мушкараца, објавио је РЗС. Од укупног броја бруцоша 42,1 одсто чине мушкарци, а 57,9 одсто су жене.

У 2023/2024. школској години прву годину на државним факултетима уписало је 26.957 студената, приватним факултетима 8.963, државним академијама струковних студија и високим школама 9.630 и приватним високим школама 2.396 студената. 

Посматрано према начину финансирања студија, 49,7 одсто новоуписаних студената су корисници буџета, док 50,3 одсто чине самофинансирајући студенти.

Златибор прес

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Саопштење Градског одбора Српске напредне странке Ужице

ОГЛАСНА ТАБЛА

Саопштење у вези квалитета ваздуха на територији града Ужица за 18.05.2024.

Викенд дијета за брзо прочишћење организма: Ево шта треба да једете да бисте се стесали

Може ли стид да нас учини бољом особом

Временска прогноза за недељу, 19. мај 2024.

Најављен збор у недељу у Луновом Селу

Србија и ове године на првом месту у Европи по расту броја туриста

Подељене омладинске картице (видео)

Јавни час прве помоћи за основце