Огласна табла
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Студент Михаило из Ужица направио спас за планинаре, на Тари никао СОС еко-бунгалов: Није велик, али је бесплатан и има све што је потребно за преживљавање

Једна од најлепших српских планина, Тара, лепотом мами и домаће планинаре и странце, али када током зиме на њој наступе непредвидиви, сурови услови, авантура планинарења резервисана је само за најискусније. Ипак, за путнике намернике у невољи, један студент из Ужица на свом имању је изградио СОС еколошки бунгалов, који ће бесплатно моћи да користе и невољници и љубитељи природе.

Михаило Панић, који то планинари од детињства, зато је одлучио да на свом плацу направи СОС брвнару, за невољнике да пронађу спас од мећаве.

ФОТО: РТС / SCREENSHOT

„Чистио сам труло грање, оборена стабла, врхове ових брвана, врхове балвана које су већ шумари однели. Оставили су само те врхове, које сам ја извлачио са дна плаца, скидао сам им гране“, каже Михаило Панић, планинар из Ужица.

Наоружан вољом и упорношћу, природни материјал препуштен труљењу, искористио је за еколошку брвнарицу, која може спасити нечији живот.

„Први пут ми је деда дошао, помагао. Тад смо кренули да одвајамо то грање. Одвојио сам са доњег дела плаца сам доста тих стабала и онда је дошао другар један из Косјерића да помогне. Извлачили смо та стабла два дана. Извукли смо ту довољну количину, колико је било потребно за ове зидове. А што се тиче саме кровне конструкције, њу сам морао да расклопим са срушене штале у Пријепољу, па да је дотерам овамо“, додаје Михаило Панић.

Није велика, али је бесплатна, било невољницима или заљубљеницима у лепоте Таре. Смештај је скроман, али практично има све што је потребно за преживљавање.

„Има мало изнад седам квадрата, што сам ја прорачунао да ми је довољно за два кревета. С тим што сам на крају дошао на идеју да направим тај неки трећи помоћни и шпорет. Тако да је то довољна квадратура да се преноћи за тај боравак за прву помоћ, зато се зове СОС еко-бунгалов“, истиче Михаило Панић.

Тако је Тара добила необичан објекат, али Михаило има намеру да одбачену грађу искористи да направи још неколико СОС кућица. Нада се да ће мотивисати и друге планинаре да искористе природне ресурсе и направе објекте, који могу спасити живот.

ФОТО: РТС / СЦРЕЕНСХОТ

Извор: Блиц/Јована Кузминац/(РТС)

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

ССП Ужице: Веровали или не у Ужицу је зазидан вредан мозаик

ОГЛАСНА ТАБЛА

Потпећка пећина, Стари град и СтаПарк најпосећенији туристички локалитети у 2022. години

ОГЛАСНА ТАБЛА

Преко седамдесет сати ивањички путари пробијали снежне сметове на Голији (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Исплата јануарских пензија од четвртка 9. фебруара

ОГЛАСНА ТАБЛА

СЗБС: Тестирање школараца и предшкoлаца за „Пажљивкову смотру“ (видео)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ускоро усвајање Урбанистичког пројекта обилазнице, формирана нова Радна група

ОГЛАСНА ТАБЛА

Због пуцања цеви Ø100 високе зоне, без воде су остали потрошачи…

ОГЛАСНА ТАБЛА

Након три године поново Сајам сувомеснатих производа 21. „Пршутијада“ у Мачкату (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

У већини места ледени дан, понегде слаб снег – на планинама и минус 20 степени

ОГЛАСНА ТАБЛА