Огласна табла
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Streljački klub „Aleksa Dejović“ na pragu beskućništva?

Streljački klub „Aleksa Dejović“  u mogućnosti  je da postane beskućnik budući da, po informacijama iz kluba, mora da napusti dosadašnji prostor strelišta koje je u zgradi vlasništva Valjaonice bakra iz Sevojna. Prostor koji su do sada koristili strelci „Alekse Dejović“ nalazi se u blizini upravne zgrade Valjaonice, a iz uprave kompanije telefonskim putem je kontaktirano rukovodstvo kluba kome je saopšteno da se oprema i potrepštine kluba u najskorijoj budućnosti  moraju iseliti iz postojećeg objekta, nakon čega je usledio sastanak sa direktorom kompanije.

Na sastanku, kaže se u saopštenju kluba, zajednički  došlo do zaključka da strelištu tu  i nije mesto, budući da se nalazi u blizini upravne zgrade Valjaonice bakra, što do sada nije pričinjavalo nikakav problem. Takođe, navodi se i da je direktor kompanije ostao u obavezi da o ovoj odluci obavesti gradonačelnika Užica i zamoli da se za dosadašnje komšije, inače vrlo uspešan užički klub, pronađe novi  prostor. Iz kluba, dalje, poručuju da nisu obavešteni da li je do ovog razgovora i došlo, i uz navođenje dosadašnjih uspeha kluba od osnivanja 1955. do danas, apeluje se na gradsko rukovodstvo da pomogne u rešavanju ovog problema.

U prostoru strelišta koje se nalazi između upravne zgrade Valjaonice bakra i fudbalskog terena, u tri prostorije nalazi se, po navodima iz kluba,  25 kubika opreme, čeličnih kasa, metalnih i drvenih ormana, preko 150 pušaka, pištolja i municije raznih kalibara.Takođe, navode i da se treninzi u dosadašnjem strelištu godinama unazad odvijaju od 1. maja do kraja avgusta, od 17 časova, u vreme kada administracija u Upravnoj zgradi ne radi, i to dva do tri puta nedeljno, tako da buka ne predstavlja problem za  rad službenika kompanije.

Iz kluba poručuju da će, ukoliko se ne nađe rešenje, nastojati da zakažu sastanak sa ministrom sporta u Vladi RS, gradskim i sportskim funkcionerima, a na društvenim mrežama otpočela je kampanja strelaca, navijača, roditelja i prijatelja pod sloganom „Borba za strelište!“.

Streljačka družina “Aleksa Dejović” osnovana je 1955. godine.U početku su je činili radnici Valjaonice bakra.Rukovodstvo družine  činili su radnici,a prvi predsednik je bio Milovan Vesnić tadašnji radnik obezbeđenja, a prvi sekretar bio je Zdravko Jakšić.

  1. godine napravljena je streljana na 50m u sastavu fudbalskog igrališta u Sevojnu. Treniralo se gađanje malokalibarskom puškom na 50m što je rezultiralo visokim rezultatima mađu omladinom.Strelište ima 12 mesta i na njemu su se održavala regionalmna prvenstva,kao i međurepublički i međunarodni susreti sa drugim klubovima.

Prvo zvanično takmičenje bilo je 1963.godine u sklopu radničkih igara.Na ovom takmičenju učestvovali su takmičari iz cele Jugoslavije,kao i takmičari iz inostranstva.Zahvaljujući uslovima  strelci su postizali rezultate koji su zavređivali pozive u reprezentaciju prvo Srbije a zatim i u državni tim.Na ovom strelištu organizovana su razna državna prvenstva.Poznata je odlična organizacija prvenstva Jugoslavije 1975.godine na kome je učestvovalo 313 strelaca iz svih republika i pokrajina.

Od 1985. godine reprezentacija Jugoslavije se nije mogla zamisliti bez 2-3 strelca iz ove družine.Klub je, od 1992.godine do dan danas, osvojio preko 70 titula prvaka Srbije,Jugoslavije, a njihovi strelci preko 80 titula državnih prvaka u pojedinačnoj konkurenciji.

Pečat svim uspesima ovog udruženja dali su braća Zlatići Aleksandar i Andrija. Andrija je od 1996.godine  pa do Olimpijskih igara  u Londonu  2012.godine osvojio 20 titula za prvaka Sveta,Evrope,olimpijsku medalju u Londonu.Proglašavan je 4 puta za najboljeg strelca sveta i imao je 3 svetska rekorda MK i vazdušnim pištoljem.

Andrija Zlatić i njegov trener Pavle Zlatić dobitnici su najznačajnijeg  priznanja u sportu”Majsku nagradu sportskog saveza Srbije” 2010.godine.

Izvor:pasaz.rs/Milunka Nikolić

 

 

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Представљање активности спроведених у циљу ревизије Плана квалитета ваздуха

ОГЛАСНА ТАБЛА

Због поплава евакуисане 24 особе, укључујући деветоро деце

ОГЛАСНА ТАБЛА

Најјефтиније дестинације за летовање

ОГЛАСНА ТАБЛА

Како превремено пензионисани до веће пензије

ОГЛАСНА ТАБЛА

У суботу 5. Косидба у Кривој Реци

ОГЛАСНА ТАБЛА

Презентација концепта паментих градова (smart sity) на Златибору

ОГЛАСНА ТАБЛА

Бесплатни офталмолошки прегледи на Златибору

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас без струје у следећим улицама:

ОГЛАСНА ТАБЛА

Град се укључио у акцију „Ужице за Луку“ (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА