ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Штрајк просвете у Србији од 16. октобра ако Влада не испуни захтеве

Репрезентативни просветни синдикати у Србији су данас саопштили да ће запослени у основним и средњим школама и домовима ученика ступити у штрајк у понедељак, 16. октобра, до испуњења њихових захтева и да ће часови бити скраћени на 30 минута.

Унија синдиката просветних радника Србије, Синдикат образовања Србије, Грански синдикат просветних радника Србије Независност и Синдикат радника у просвети Србије су у одлуци о штрајку навели да траже да се плате у просвети изједначе са просечном платом у Србији и да се изради стратегија за наредна повећања.

Тражили су и да се повећа додатак одељенским старешинама и да се настави смањивање администрације у основним и средњим школама и домовима ученика у Србији.

Ти синдикати су данас на састанку с представницима Владе поновили захтеве и навели да су се договорили да се у што краћем року тим синдикатима достави предлог документа Владе Србије којим би се утврдила динамика испуњења захтева.

„По добијању документа од стране Владе Србије синдикати ће на својим органима и након консултација са чланством размотрити понуђено, од чега ће зависити реализација претходно донетих одлука. Подсећамо да је одлука о штрајку донета и да ће бити спроведена 16. октобра у свим школама у Србији уколико преговори не донесу очекиване резултате“, пише у саопштењу.

Председница Владе Србије Ана Брнабић је данас, поосле састанка с представницима репрезентативних просветних синдиката, најавила да ће Влада предложити „протокол којим ће се исказати тежња за изједначавање почетне плате наставника са просечном платом у Србији до јануара 2025. године“.

Тај протокол, како је навела Брнабић, а пренела Влада у саопштењу, предвидеће и повећање накнаде за разредне старешине.

Бета

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Ужичанин у аутомобилу превозио 4,5 килограма марихуане

ОГЛАСНА ТАБЛА

Српска ракија стављена у топ 10 најбољих жестина на свету, заузела четири места на листи

ОГЛАСНА ТАБЛА

Исплата пензија од суботе 9. децембра

ОГЛАСНА ТАБЛА

У ужичком породилишту рођенo шест беба

ОГЛАСНА ТАБЛА

СК Звезда се припрема за нову сезону

ОГЛАСНА ТАБЛА

Колико је Србија ове године зарадила од извоза малине?

ОГЛАСНА ТАБЛА

Још данас можете да се пријавите за „Моја прва плата“

ОГЛАСНА ТАБЛА

У Србији данас претежно облачно и хладно време, на планинама снег

ОГЛАСНА ТАБЛА

Почеле прве уплате 10.000 динара средњошколцима

ОГЛАСНА ТАБЛА