ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА СРБИЈА

Сточари и произвођачи млека у Србији најављују протест, траже веће премије и субвенције

Узгајивачи стоке и произвођачи млека у Србији протестоваће у Београду са захтевом да се повећају премије и субвенције, исплате дугови по том основу и забрани увоз млека и меса, рекао је председник Удружења Сабор произвођача агропривреде Србије (СПАС) Зоран Милићевић.

Он је рекао да су незадовољни разговором са Министарком пољопривреде, шумарства и водопривреде Јеленом Танасковић и да више не могу да имају разумевања за однос државе према пољопривреди.

„Дошли смо до краја, није реч да немамо разумевања за финансијске проблеме државе, већ више не можемо да издржимо. Не можемо кравама, свињама и овцама да кажемо да не једу три месеца и њивама да чекају да се поору зато што држава није исплатила дугове“, рекао је Милићевић.

Додао је да датум протеста још није утврђен, али да ће бити за неколико дана док се заврши организација тог скупа у Београду.

Сточари траже, како је рекао, да се због високе инфлације повећају субвенције за краве са 25.000 динара на 40.000, за крмаче са 15.000 на 25.000, за товљеног бика са 15.000 на 25.000, за товљене свиње са 1.000 на 5.000 динара, а да за јагњад субвенција износи 3.000 динара.

Милићевић је рекао да су незадовољни и због тога што је за месец дана скраћен рок за пријаву за субвенције за прво теле, прасиће и јагњад који је, за другу половину године, текао до краја јануара следеће године, а 2022. је закључен 30. децембра.

Он је рекао да произвођачи млека траже да се премија са десет динара по литру повећа на 20 динара, утврди минимална цена од 80 динара, ограничи увоз и исплате дугови из свих претходних година.

Додао је је министарка Танасковић рекла да има дугова и из 2012. године. Пољопривредници траже и да се формира радна група од представника пољопривредника који би заједно са министарством и владом решавали проблеме у пољопривреди.

Извор: Beta
Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Саопштење за јавност Градског одбора Српске напредне странке Ужице

Преглед резултата мерења квалитета ваздуха у граду Ужицу и околини закључно са 19.05.2024. године

Возач „сеата“ налетео на отворену шахту и испревртао се на путу

ОГЛАСНА ТАБЛА

Отворено Градско такмичење у пружању прве помоћи

Током протеклог викенда на путевима у Србији стање безбедности саобраћаја значајно погоршано

У ритму недеље са Миланом Стаматовићем (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

„Путујуће позориште Шопаловић“ најбоља представа 60. Фестивала „Јоаким Вујић“

Три ходочасника кренула су са Романије до Крфа (ВИДЕО)

Акција добровољног давања крви 21.маја