Огласна табла
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Сточари и произвођачи млека у Србији најављују протест, траже веће премије и субвенције

Узгајивачи стоке и произвођачи млека у Србији протестоваће у Београду са захтевом да се повећају премије и субвенције, исплате дугови по том основу и забрани увоз млека и меса, рекао је председник Удружења Сабор произвођача агропривреде Србије (СПАС) Зоран Милићевић.

Он је рекао да су незадовољни разговором са Министарком пољопривреде, шумарства и водопривреде Јеленом Танасковић и да више не могу да имају разумевања за однос државе према пољопривреди.

„Дошли смо до краја, није реч да немамо разумевања за финансијске проблеме државе, већ више не можемо да издржимо. Не можемо кравама, свињама и овцама да кажемо да не једу три месеца и њивама да чекају да се поору зато што држава није исплатила дугове“, рекао је Милићевић.

Додао је да датум протеста још није утврђен, али да ће бити за неколико дана док се заврши организација тог скупа у Београду.

Сточари траже, како је рекао, да се због високе инфлације повећају субвенције за краве са 25.000 динара на 40.000, за крмаче са 15.000 на 25.000, за товљеног бика са 15.000 на 25.000, за товљене свиње са 1.000 на 5.000 динара, а да за јагњад субвенција износи 3.000 динара.

Милићевић је рекао да су незадовољни и због тога што је за месец дана скраћен рок за пријаву за субвенције за прво теле, прасиће и јагњад који је, за другу половину године, текао до краја јануара следеће године, а 2022. је закључен 30. децембра.

Он је рекао да произвођачи млека траже да се премија са десет динара по литру повећа на 20 динара, утврди минимална цена од 80 динара, ограничи увоз и исплате дугови из свих претходних година.

Додао је је министарка Танасковић рекла да има дугова и из 2012. године. Пољопривредници траже и да се формира радна група од представника пољопривредника који би заједно са министарством и владом решавали проблеме у пољопривреди.

Извор: Beta
Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Јануарска плата: Нижа него у децембру, на четвртом месту у региону

ОГЛАСНА ТАБЛА

Расписани конкурси за програме од јавног интереса у омладинском сектору

ОГЛАСНА ТАБЛА

Иновативни лек против мултипле склерозе доступан и пацијентима у Србији

ОГЛАСНА ТАБЛА

Савез пчеларских организација Србије и Министарство пољопривреде апеловали да се спречи тровање пчела

ОГЛАСНА ТАБЛА

Влада Србије смањила субвенцију за осигурање усева у пет округа

ОГЛАСНА ТАБЛА

Многима је у Србији стигла ова порука: Иза свега се крије Инстаграм превара након које можете да останете без пара

ОГЛАСНА ТАБЛА

Повређен пешак у Ужицу: аутомобил га ударио на пешачком прелазу код Нараодног музеја

ОГЛАСНА ТАБЛА

Изложба Сабахудин Мурановић

ОГЛАСНА ТАБЛА

Још 100.000 ваучера за субвенционисани одмор у Србији, у мају или јуну

ОГЛАСНА ТАБЛА