OGLASNA TABLA
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Stižu krediti na 20 godina za kupovinu oranica

Poljoprivrednicima mlađim od 40 godina, od sredine juna, biće ponuđeni krediti za kupovinu oranica na 20 godina uz povoljnije kamate koje će najverovatnije iznositi 1,9 do 1,95 odsto.

Kako je za „Politiku” rekao ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, na sajmu poljoprivrede trebalo bi da bude potpisan memorandum sa Poštanskom štedionicom kada će se znati i svi detalji oko kreditiranja.

Prema njegovim rečima, maksimalni iznos pozajmice najverovatnije će biti 50.000 do 60.000 evra.

– Prioritet će imati mladi poljoprivrednici, a ako bude viška novca moći će da konkurišu i ostali – rekao je ministar poljoprivrede. Ove pozajmice najverovatnije će biti odobravane bez učešća dok će garancija biti hipoteka na kupljenu parcelu.

– Na ovaj način poljoprivrednici će, za sada, moći da kupuju zemljište samo u privatnoj svojini. Posle izmena zakona o zemljištu isti aranžman mogao bi da bude ponuđen i za kupovinu državnih oranica – istakao je Nedimović.

U Srbiji je svako 14. poljoprivredno gazdinstvo prijavljeno na osobu mlađu od 40 godina, a nemogućnost da dođu do zemljišta kao i početni kapital za ulaganje najveći su problemi koji muče mlade koji žele da ostanu na selu.

Sa sličnim problemima suočava se i Evropska unija. Pre nekoliko dana objavljene su najnovije mere pomoći mladim poljoprivrednicima za šta će biti opredeljen paket od milijardu evra.

U saopštenju Evropske komisija i Evropske investicione banke (EIB) navodi se da je odobren novac namenjen ovoj kategoriji farmera. Statistika pokazuje da su banke u 2017. odbile 27 odsto zahteva za kredit, koje su podneli mladi poljoprivrednici u EU, dok za druga poljoprivredna gazdinstva taj postotak iznosio svega devet odsto.

Komesar za poljoprivredu i ruralni razvoj, Fil Hogan, rekao je da pristup finansiranju prečesto predstavlja prepreku mladima koji žele da se bave poljoprivredom. Ovo nije mali problem jer je 11 odsto evropskih poljoprivrednika mlađe od 40 godina.

– Podrška mladim poljoprivrednicima prioritet je Evropske komisije i zajedničke agrarne politike u periodu posle 2020. godine – istakao je Hogan.

Program EK biće pokrenut kroz dva pilot projekta i to u Francuskoj a odobreni iznos je 275 miliona evra. Programom će na nivou država članica upravljati banke i društva za lizing, koja posluju na tržištu EU. Banke bi trebalo da izdvoje jednaka sredstva kao i EIB, čime bi ukupan iznos mogao da dostigne i dve milijarde evra. Za mlade farmere ove mere donose niže kamatne stope, duži grejs period u otplati (do pet godina) i dodatnu fleksibilnost otplaćivanja rata. Ovo u praksi znači da će u teškim periodima zbog, recimo, nestabilnosti cena poljoprivrednih proizvoda farmeri moći na nekoliko meseci da odlože plaćanje rate.

Izvor: Politika

 

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Malo drugačiji test ličnosti: Koju ste boju prvo uočili na ovoj slici?

Oglasna Tabla

Njen miris jako volimo, a ne znamo koliko je zdrava: Uz ove recepte oprobajte neverovatno lekovitu moć dunje

Oglasna Tabla

Učite decu da ne budu bogata, već srećna: Najbolji savet Minje Subote svim roditeljima

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za nedelju – 19. septembar

Oglasna Tabla

Zlatibor ponovo domaćin turnira ABA2 lige

Oglasna Tabla

Menjaju se oznake na elektronskim uređajima, šta znače nove

Oglasna Tabla

I bakšiš će kroz kasu? Ministarstvo finansija razmišlja da napojnica postane obavezni deo računa

Oglasna Tabla

Detaljan spisak gradova i uputstva: Kako će se od ponedeljka ići u školu

Oglasna Tabla

Ovako se pravilno pripremaju tegle za zimnicu: Zaštitite hranu od propadanja

Oglasna Tabla