17.4 C
Uzice
септембар 16, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Stižu krediti na 20 godina za kupovinu oranica

Poljoprivrednicima mlađim od 40 godina, od sredine juna, biće ponuđeni krediti za kupovinu oranica na 20 godina uz povoljnije kamate koje će najverovatnije iznositi 1,9 do 1,95 odsto.

Kako je za „Politiku” rekao ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, na sajmu poljoprivrede trebalo bi da bude potpisan memorandum sa Poštanskom štedionicom kada će se znati i svi detalji oko kreditiranja.

Prema njegovim rečima, maksimalni iznos pozajmice najverovatnije će biti 50.000 do 60.000 evra.

– Prioritet će imati mladi poljoprivrednici, a ako bude viška novca moći će da konkurišu i ostali – rekao je ministar poljoprivrede. Ove pozajmice najverovatnije će biti odobravane bez učešća dok će garancija biti hipoteka na kupljenu parcelu.

– Na ovaj način poljoprivrednici će, za sada, moći da kupuju zemljište samo u privatnoj svojini. Posle izmena zakona o zemljištu isti aranžman mogao bi da bude ponuđen i za kupovinu državnih oranica – istakao je Nedimović.

U Srbiji je svako 14. poljoprivredno gazdinstvo prijavljeno na osobu mlađu od 40 godina, a nemogućnost da dođu do zemljišta kao i početni kapital za ulaganje najveći su problemi koji muče mlade koji žele da ostanu na selu.

Sa sličnim problemima suočava se i Evropska unija. Pre nekoliko dana objavljene su najnovije mere pomoći mladim poljoprivrednicima za šta će biti opredeljen paket od milijardu evra.

U saopštenju Evropske komisija i Evropske investicione banke (EIB) navodi se da je odobren novac namenjen ovoj kategoriji farmera. Statistika pokazuje da su banke u 2017. odbile 27 odsto zahteva za kredit, koje su podneli mladi poljoprivrednici u EU, dok za druga poljoprivredna gazdinstva taj postotak iznosio svega devet odsto.

Komesar za poljoprivredu i ruralni razvoj, Fil Hogan, rekao je da pristup finansiranju prečesto predstavlja prepreku mladima koji žele da se bave poljoprivredom. Ovo nije mali problem jer je 11 odsto evropskih poljoprivrednika mlađe od 40 godina.

– Podrška mladim poljoprivrednicima prioritet je Evropske komisije i zajedničke agrarne politike u periodu posle 2020. godine – istakao je Hogan.

Program EK biće pokrenut kroz dva pilot projekta i to u Francuskoj a odobreni iznos je 275 miliona evra. Programom će na nivou država članica upravljati banke i društva za lizing, koja posluju na tržištu EU. Banke bi trebalo da izdvoje jednaka sredstva kao i EIB, čime bi ukupan iznos mogao da dostigne i dve milijarde evra. Za mlade farmere ove mere donose niže kamatne stope, duži grejs period u otplati (do pet godina) i dodatnu fleksibilnost otplaćivanja rata. Ovo u praksi znači da će u teškim periodima zbog, recimo, nestabilnosti cena poljoprivrednih proizvoda farmeri moći na nekoliko meseci da odlože plaćanje rate.

Izvor: Politika

 

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Glumica Branka Veselinović-Dečije srce u nedrima stogodišnjakinje

Oglasna Tabla

Užičanin Dragan Marković živi u Vankuveru i daleko od rodnog grada neguje i čuva srpsku tradiciju (VIDEO)

Oglasna Tabla

Gurmanski putevi vode u selo Mačkat

Oglasna Tabla

Titovi dugovi stigli na naplatu

Oglasna Tabla

Završena letnja sezona na Torniku

Oglasna Tabla

Pehari za sve užičke klubove na reliju Đerdap 2019.

Oglasna Tabla

Fondacija „Zajedno za mlade-prof. dr Danica Grujičić“ pokreće humanitarnu akciju u Užicu

Oglasna Tabla

Oko 90 odsto stambenih kredita u švajcarskim francima prebačeno u evre

Oglasna Tabla

Informatičari Srbije najbolji na Balkanu

Oglasna Tabla