ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Стиже још пара од бесплатних акција: Телеком је најавио исплату дивиденде, ако их нисте продали на рачуну имате преко 100 евра!

Са најавом да ће Телекома Србија крајем децембра исплатити дивиденде, грађани који су од 2010. године добили бесплатне акције од државе на рачунима имају око 7.000 динара само од дивиденди, а ако урачунамо и вредност бесплатних акција на берзи та цифра се пење на око 115 евра, тј. тачно 13.559 динара.

Имајући, међутим, у виду да је прошло више од 12 година од момента када су готово сви пунолетни грађани добили деонице од државе, данас се акција многи само сећају – без детаља о томе да ли су их продали, јесу ли подизали новац од дивиденде, колико би данас могли да имају новца на рачуну и на крају, у којој банци све то могу и да провере.

За највећи број грађана, права адреса за готово сва питања је Пошта. У овој банци можете да проверите да ли, и колико имате бесплатних акција. Овде можете да проверите и колико оне вреде. У Пошти можете и да продате акције, а све што је потребно јесте да тражите њихову продају. Једини потребан документ јесте лична карта.

На рачуну скоро 100 евра
У случају да нисте продали бесплатне акције, као ни подизали новац од дивиденди, сада на рачуну можете да имате нешто око 100 евра тј. 11.700 динара. Подсетимо, грађани су од 2010. године добили 5 акција Телекома Србија, 31 акцију НИС-а и једну акцију Аеродрома „Никола Тесла“.

Једна акција НИС на Београдској берзи сада вреди 665 динара, а пет колико је сваки грађанин добио пре пуних десет година, укупно 3.325 динара. Акција Аеродрома вреди 1.500 динара, а грађанима је на рачун уплаћено и по 1.700 динара на основу акција Акционарског фонда.

Уколико већ нисте, овај новац можете да подигнете – притом ништа нећете изгубити јер подизањем новца од дивиденди не губите ни право на акције, али ни право на дивиденду које ће компаније исплаћивати у наредним годинама.

У дивидендама око 7.000 динара
Са 22. децембром ове године, и исплатом дивиденде од стране Телеком Србија у вредности од 8,4 динара по акцији, грађани који нису до сада дирали бесплатне акције добијене од државе, на рачунима имају скоро 60 евра тј. 7.034 динара.

Последња исплата дивиденди је била дивиденда НИС-а 22. августа ове године, када је на рачуне легло 30,15 динара по акцији, а пре тога у децембру прошле године када је последњи пут Телеком исплатио дивиденду од 4,42 динара по акцији.

Оно што је важно знати код исплате дивиденде, јесте да уколико подигнете овај новац то не значи да губите акције. Напротив, ви сте и даље власник акција, и по основу њих сваке године можете рачунати на нову уплату дивиденде. Одлуку о исплати и висини дивиденде наравно доноси компанија, а у зависности од пословања и остварених резултата.

Стиже дивиденда од Телекома
Телеком Србија обавестио је да ће дивиденда од 8,4 динара по акцији бити исплаћена 22. децембра.

Дан обрачуна за ову исплату је 21. децембар, а Дан дивиденде на који се утврђује списак акционара који имају право на исплату је 20. јуни.

Телеком је позвао све акционаре код којих је дошло до промена рачуна да до 20. децембра доставе инструкције за пријем новца од дивиденде.

Блиц

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Туристичка понуда Златибора на 4. Међународном сајму туризма „Бања Лука 2024“

НОВА: Телеком Србија подигла цене, корисници немају право на жалбу

Деца преступници – жртве или насилници којима треба судити као одраслима

ОГЛАСНА ТАБЛА

Да ли је Србија спремна за месо из лабораторије

Временска прогноза за недељу – 3. март

Лепа Брена проџект

Малинари траже од хладњачара да до 5. марта саопште откупну цену малине

Златибор центар припрема спортских екипа

Мраз и даље прети воћу, род је под знаком питања – јака одбрана ипак постоји