ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Стипендије ђацима који се по дуалном моделу определе за дефицитарна занимања – где су најпотребнији радници

 

Више од 500 послодаваца пријавило се на конкурс Привредне коморе Србије за укључивање у дуални модел образовања за наредну школску 2024/2025. годину, међу којима је 35 одсто нових, које до сада нису биле укључене у реализацију тог модела образовања.

Руководилац Центра за едукацију и дуално образовање Привредне коморе Србије Мирјана Ковачевић рекла је за РТС да када се сумира број оних послодаваца који већ учествују у програму и оних који су се пријавили, долазимо до броја од око 1.100 послодаваца који ће наредне школске године учествовати у програму, односно 4.300 ђака имаће могућност да учи у реалном радном окружењу.

Истиче да машинска индустрија и обрада метала представљају сектор са највећим дефицитом кадрова и привредници највише профила траже за тај сектор.

„Ради се о бравару заваривачу, индустријском механичару, оператеру за машинску обраду и резање, ту је и електротехника, електричар, угоститељство и туризам и трговина – трговац, кувар, конобар, велико интересовање постоји и у подручју рада пољопривреда и производња хране, велика тражња је и за пекаром, пољопривредним техничаром, оператером у прехрамбеној индустрији“, навела је Ковачевићева.

Указује да у складу са захтевима привреде припремају нове образовне профиле по дуалном моделу образовања.

„Понудили смо могућност да се у 10 нових образовних профила, међу којима су техничар рачунара, администратор рачунарских мрежа, возач моторних возила, козметички техничар и сл. такође укључе у реализацију по дуалном моделу образовања, та листа је и даље отворена“, указала је Мирјана Ковачевић.

Ђацима и стипендија и накнада од послодавца

Једна од новина је накнада за ђаке који су се пријавили за дефицитарна занимања у износу од 5.000 динара, што ће бити дефинисано адекватним конкурсима.

Подсећа и да послодавац по Закону о дуалном образовању има обавезу финансијске подршке ђацима у износу од најамње 70 одсто од минималне цене рада за сваки сат проведен у учењу кроз рад.

„То је око 4.500 динара за ученика, ако један дан недељно ради у компанији, а томе се додају трошкови исхране, безбедности на раду и превоза“, навела је Ковачевићева.

Уредбом о финансијској подршци дуалном образовању предвиђа се и да све компаније могу да остваре право на уложена средстава у исплате наканада у висини од 50 одсто од уложених средстава, што је значајна подршка нарочито микро предузећима.

 

ИЗВОР:РТС

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Лето у априлу се наставља

ОГЛАСНА ТАБЛА

„Златиборски еко аграр“ на располагању пољопривредницима у процесу добијања субвенција (видео)

ОГЛАСНА ТАБЛА

На територији ПУ Ужице 15 одсто мање кривичних дела у односу на април прошле године

ОГЛАСНА ТАБЛА

После 25 година од убиства новинара Славка Ћурувије – нико није крив

ОГЛАСНА ТАБЛА

Србија, Мађарска и Словенија спојиле берзе струје, да ли ће бити и ниже цене

ОГЛАСНА ТАБЛА

Емисија – „Златибор као уметничка инспирација”

ОГЛАСНА ТАБЛА

Можемо ли на лето заиста очекивати температуре до 50 степени и када ће нам стићи право освежење

ОГЛАСНА ТАБЛА

Добар знак пред Париз: Радишић освојио сребро и поправио лични рекорд

ОГЛАСНА ТАБЛА

Вожња гондолом по највишим стандардима

ОГЛАСНА ТАБЛА