16.9 C
Uzice
септембар 22, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Stigli preliminarni rezultati male mature: Ovaj test je maturantima zadao najviše muka i najgore je urađen

Kombinovani test i matematika definitivno su bili najteži malim maturantima, pokazuju preliminarni rezultati, a gotovo da su retki oni koji su osvojili maksimalan broj poena.

Direktor OŠ „Nikola Tesla“ Dragoljub Gačić, kaže za „Blic“ da je ipak zadovoljan uspehom svojih đaka na testovima iz male mature.

– Đaci su postigli najbolje rezultate u poslednjih nekoliko godina. Bilo je čak i onih koji su postigli maksimalan broj bodova na kombinovanom testu, što se prošle godine nije dogodilo – rekao nam je Gačić.

Od 80 učenika OŠ „Jovan Dučić“, nijedan nije „zaradio“ svih 40 bodova na maloj maturi. Po jedan đak osvojio je maksimalan broj poena na kombinovanom i matematici, a dvoje je test iz srpskog uradilo savršeno.

– Uopšteno, zadaci su bili po meri, ali zbog gradacije nivoa, nekima su oni napredni zadaci bili preteški – objasnio je direktor Slobodan Marinković.

Jasmina Pastonjicki, direktorka OŠ „Vasa Stajić“ i predsednica Aktiva direktora osnovnih škola u Novom Sadu, kaže za „Blic“ da srpski nije ispao toliko lagan kao što su đaci mislili.

– Ujednačeno su uradili sva tri ispita. Kombinovani test ima malo dvadesetica, matematika i srpski već ih imaju više. Nema nekih velikih iznenađenja. Ovo su preliminarni rezultati – rekla je Pastonjicki.

I u Subotici su nastavnici zadovoljni rezultatima.

– Kada se osvrnem na prethodne godine, učenici su ove godine dobro uradili test imajući u vidu i okolnosti. Maternji jezik i matematiku su izrazito dobro uradili. Svake godine je kombinovani nešto slabiji, ali ove godine su nam rezultati bolji iz svih testova – zadovoljna je Branka Bešlić, direktorica OŠ „Ivan Goran Kovačić“.

Pojedini ističu da im je najvažnije što su rezultati testova potvrdili zaključene ocene.

Mali maturanti su uradili zadovoljavajuće testove, utisak je direktora užičkih osmoletki.

– Prosečna ocena iz srpskog jezika 12,87, iz matematike 10,75, a iz kombinovanog 12,28. Mnogi od učenika su prevazišli očekivanja, – kaže Aleksandar Urošević, direktor OŠ „Slobodan Sekulić“. Testove je polagalo 86 učenika od kojih niko nije imao maksimalan broj bodova.

– Od maksimalnih 20 bodova prosečna ocena iz srpskog je 18,86, iz matematika 13,15, iz kombinovanog testa 11,97. U odnosu na ranije godine, možda malo slabije je urađen kombinovani test – kaže Mirjana Jovanetić, iz OŠ „Dušan Jerković“.

Pristigli preliminarni rezultati polaganja male mature u Nišu pokazuju, prema oceni direktora škola, da je moglo bolje. Lošije su urađeni testovi iz kombinovanog i matematike.

Danas je prijem žalbi, a konačni rezultati biće objavljeni 27. juna, dok će osmaci predavati liste želja za upis 28. i 29. juna. Zvanični raspored đaka biće poznat 7. jula.

Izvor: blic.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Salata sa pečenim paprikama (video)

Oglasna Tabla

Vreme kestenja, opalog lišća i ajvara: Jesen nam i zvanično stiže sutra

Oglasna Tabla

Marijana (12) napisala sastav koji cela zemlja čita ne trepćući! Navešće vas dobro da razmislite o svom životu

Oglasna Tabla

Održan četvrti “Užički biciklistički karavan” (VIDEO)

Oglasna Tabla

MATIS proizvodi najkvalitetnije kuhinje u Srbiji, kompanija među 100 najvećih u zemlji !

Oglasna Tabla

Danas sunčano do 27 stepeni, posle podne naoblačenje

Oglasna Tabla

Leposava Majstorović, najvoljenija medicinska sestra Užica, bila i ostala (VIDEO)

Oglasna Tabla

U nedelju šeste Pesničke vatre zlatiborske

Oglasna Tabla

Topli kolač s makom za hladne jesenske dane

Oglasna Tabla