OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Stigli preliminarni rezultati male mature: Ovaj test je maturantima zadao najviše muka i najgore je urađen

Kombinovani test i matematika definitivno su bili najteži malim maturantima, pokazuju preliminarni rezultati, a gotovo da su retki oni koji su osvojili maksimalan broj poena.

Direktor OŠ „Nikola Tesla“ Dragoljub Gačić, kaže za „Blic“ da je ipak zadovoljan uspehom svojih đaka na testovima iz male mature.

– Đaci su postigli najbolje rezultate u poslednjih nekoliko godina. Bilo je čak i onih koji su postigli maksimalan broj bodova na kombinovanom testu, što se prošle godine nije dogodilo – rekao nam je Gačić.

Od 80 učenika OŠ „Jovan Dučić“, nijedan nije „zaradio“ svih 40 bodova na maloj maturi. Po jedan đak osvojio je maksimalan broj poena na kombinovanom i matematici, a dvoje je test iz srpskog uradilo savršeno.

– Uopšteno, zadaci su bili po meri, ali zbog gradacije nivoa, nekima su oni napredni zadaci bili preteški – objasnio je direktor Slobodan Marinković.

Jasmina Pastonjicki, direktorka OŠ „Vasa Stajić“ i predsednica Aktiva direktora osnovnih škola u Novom Sadu, kaže za „Blic“ da srpski nije ispao toliko lagan kao što su đaci mislili.

– Ujednačeno su uradili sva tri ispita. Kombinovani test ima malo dvadesetica, matematika i srpski već ih imaju više. Nema nekih velikih iznenađenja. Ovo su preliminarni rezultati – rekla je Pastonjicki.

I u Subotici su nastavnici zadovoljni rezultatima.

– Kada se osvrnem na prethodne godine, učenici su ove godine dobro uradili test imajući u vidu i okolnosti. Maternji jezik i matematiku su izrazito dobro uradili. Svake godine je kombinovani nešto slabiji, ali ove godine su nam rezultati bolji iz svih testova – zadovoljna je Branka Bešlić, direktorica OŠ „Ivan Goran Kovačić“.

Pojedini ističu da im je najvažnije što su rezultati testova potvrdili zaključene ocene.

Mali maturanti su uradili zadovoljavajuće testove, utisak je direktora užičkih osmoletki.

– Prosečna ocena iz srpskog jezika 12,87, iz matematike 10,75, a iz kombinovanog 12,28. Mnogi od učenika su prevazišli očekivanja, – kaže Aleksandar Urošević, direktor OŠ „Slobodan Sekulić“. Testove je polagalo 86 učenika od kojih niko nije imao maksimalan broj bodova.

– Od maksimalnih 20 bodova prosečna ocena iz srpskog je 18,86, iz matematika 13,15, iz kombinovanog testa 11,97. U odnosu na ranije godine, možda malo slabije je urađen kombinovani test – kaže Mirjana Jovanetić, iz OŠ „Dušan Jerković“.

Pristigli preliminarni rezultati polaganja male mature u Nišu pokazuju, prema oceni direktora škola, da je moglo bolje. Lošije su urađeni testovi iz kombinovanog i matematike.

Danas je prijem žalbi, a konačni rezultati biće objavljeni 27. juna, dok će osmaci predavati liste želja za upis 28. i 29. juna. Zvanični raspored đaka biće poznat 7. jula.

Izvor: blic.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Otvaraju se nove fabrike u Zapadnoj Srbiji: Čačku, Požegi, Ivanjici i na Maljen

Oglasna Tabla

Nađa, devojka koja je oduševila obradama Mocartovih dela: Uzor mi je Dučić, ali gradim svoj stil

Oglasna Tabla

Uređuje se Memorijalni kompleks Kadinjača – Nove staze za bezbednije kretanje posetilaca

Oglasna Tabla

Kako izgleda junski školski raspored, ko prvi “greje” klupe i zašto

Oglasna Tabla

Zlatiborski hoteli počeli sa radom (VIDEO)

Oglasna Tabla

„Hajdučka tepsija“ – Izvrsno jelo naših predaka

Oglasna Tabla

LU Zlatibor: Nadoknada štete od divljih svinja prema propisima

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za subotu – 30. maj

Oglasna Tabla

Jedna od najvećih srpskih sredonjovekovnih svetinja nalazi se u samom centru Arilja: Plavi anđeo pleni lepotom od 13. veka

Oglasna Tabla