18.3 C
Uzice
јул 17, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZDRAVLJE

Stigla je bundeva, kraljica jeseni

Bundevu mnogi zovu i “vojvođanska banana”. Sa obiljem dragocenih lekovitih sastojaka, bundeva, ili ludaja, je nezaobilazna namirnica na trpezi. Jednogodišnja zeljasta biljka stigla nam je iz Južne Amerike, gde je vekovima bila glavna namirnica u ishrani indijanskih starosedelaca.

Specifičnog je ukusa i mirisa, a od nje mogu da se pripremaju i slana i slatka jela. Plod bundeve sadrži 90 odsto vode, ali i mnoštvo minerala i vitamina. Bundeva je bogata biljnim vlaknima, posebno pektinom, pa veoma povoljno deluje na organizam, a u njenom plodu gotovo da nema masnoća, jer u 100 grama bundeve nalazi se manje od 30 kalorija.

Bundeva sadrži karotin ili provitamin A, vitamine C i B grupe- B1, B2, B3, B6, ali i niacin, folnu kiselinu. Od minerala najviše ima kalijuma, fosfora, kalcijuma i gvožđa, kao i mnogih oligo i mikroelemenata. Sadrži i više od 60% nezasićenih masnih kiselina i bogato je biljnim proteinima, belančevinama. Sadrži i pektine, celulozu, kao i druga biljna vlakna, što je čini lako varljivom.

bundeva

Bundeva odlično deluje na problematičnu kožu, posebno masnu sa miteserima, bubuljicama i aknama, tako da se stavlja u kreme i maske za lice.

Seme ima čak dvadeset puta veću kalorijsku vrednost od ploda, jer sadrži više belančevina, ugljenih hidrata i masti. Naravno, sadrži i sve vitamine, minerale i druge korisne i lekovite sastojke koje sadrži i plod. Seme bundeve preporučuje se i kao efikasan i neškodljiv lek protiv dečjih glista i pantljičare. Osim dece, seme bundeve mogu da uzimaju i trudnice, dojilje, stariji i osobe sa bolesnom jetrom.

bundeva

Svakodnevno treba da ga jedu i muškarci sa obolelom prostatom jer smanjuje tegobe. Plod bundeve se u narodnoj medicini preporučuje kao diuretik za izbacivanje suvišne vode iz organizma, naročito kod ljudi obolelih od reume, gihta, zapaljenja bubrega i bešike.

Izvor:opanak.net

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Užičani trećeplasirani u City games

Oglasna Tabla

Užički Nauči klub RCU dobio priznanje za promociju nauke

Oglasna Tabla

Skuplja registracija ako je broj šasije ili motora nečitak

Oglasna Tabla