26.6 C
Uzice
август 24, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

Stigao veći deo opreme za Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda

Čajetina – Radovi na izgradnji Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda na Zlatiboru trajaće sve dok vremenski uslovi to dozvole, kako bi se završili svi betonski radovi. U toku je postavljanje krovne konstrukcije na hemijskoj zgradi, a pristigao je i veći deo opreme za postrojenje koja će se ugrađivati u zimskim mesecima, navodi se na sajtu opštine.

Pet šlepera opreme za Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda na Zlatiboru pristiglo je u magacine „Jedinstva“ u Užicu. Do kraja meseca očekuje se dolazak još tri šlepera sa opremom, što će, po rečima direktora JKP „Vodovod Zlatibor“, Rada Jovanovića, predstavljati 90 % potrebne opreme čija montaža će trajati tokom zime. Puštanje postrojenja u probni rad očekuje se na proleće.

„U tom periodu videće se da li ima nekih poteškoća u radu, ili potreba za nekim izmenama. Biće to period i kada će se zaposleni obučavati za rad na postrojenju. Nakon toga, po overi stručnog nadzora, preuzećemo postrojenje koje će raditi u okviru JKP „Vodovod Zlatibor“, kaže Jovanović.

Oprema za postrojenje pristigla je iz Slovenije, a proizvedena je kod renomiranih proizvođača iz Nemačke, Austrije i Švajcarske.

„Ovo postrojenje biće za primer u celom regionu. Ovo je jedan od prvih poslova firme Hidroiženiring iz Slovenije koja zajedno sa Jedinstvom iz Užica i firmom Beohidro iz Beograda nastupa zajedno na ovom projektu. Ovo će praktično biti jedno reprezentativno postrojenje za sve njihove buduće projekte u Srbiji“, ističe direktor „Vodovoda Zlatibor“.

Postrojenje će ispunjavati sve evropske standarde, a realizacijom ovog projekta Čajetina će postati jedna od prvih ekoloških opština u Srbiji.

„Biće dosta čistija voda nego što trenutno podrazumevaju naši zakoni. Mislim da će taj evropski standard biti nametnut i Srbiji. Mi smo to predupredili, tako da će vode koje budu ispuštane sa postrojenja u recipijent Obudojevicu biti znatno boljeg kvaliteta nego što bi trebalo da budu po našem zakonu“.

Ovaj ekološki poduhvat vredan je 4,5 miliona evra. Slovenačka Vlada preko Agencije CMSR (Centar za međunarodnu saradnju i razvoj) izdvojila je 1,5 miliona evra, a ostatak stedstava u iznosu od 3 miliona evra obezbeđen je iz budžeta Opštine. Postrojenje će biti pušteno u rad početkom leta, kada će biti predato na upravljanje JKP „Vodovod Zlatibor“.

Izvor:cajetina.org.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Od Preljine do Požege 12 kilometara tunela i 35 mostova, najzahtevnija deonica na Koridoru 11

Oglasna Tabla

Zov iz dela porodice koju gubimo: „Počnite da paničite“

Oglasna Tabla

Više pokušaja vantelesne oplodnje o trošku države

Oglasna Tabla