ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА ЗЛАТИБОРСКЕ ВЕСТИ

Стицање статуса енергетски угроженог купца

Новом Уредбом о енергетски угроженом купцу („Сл.гласник РС“ бр.137/2022) која је ступила на правну снагу 17. децембра прописани су критеријуми које грађани односно домаћинства, морају да испуне да би имали право да плаћају ниже рачуне за струју, али и за даљинско грејање.

Када је критеријум за стицање статуса енергетски угроженог купца материјални положај, тачно је прописао колико могу да износе максимални месечни приходи, али и површина стана односно куће у којој купац живи. Критеријум о површини куће неће се узимати у обзир за сеоска домаћинства.

Статус енергетски угроженог купца могу да добију и грађани који имају остварено право на социјалну помоћ или дечији додатак или увећани додатак за помоћ и негу другог лица, као и грађани којима је због здравственог стања неопходно свакодневно коришћење апарата или уређаја на струју. Осим права на умањење месечних обавеза плаћања електричне енергије, први пут је омогућено и умањење рачуна за топлотну енергију и то од 40% до 60% рачуна, у зависности од броја чланова домаћинства.

Захтев за стицање статуса енергетски угроженог купца по било ком од наведених основа подноси домаћинство на Обрасцу ЗЕУК1 и и Обрасцу ЗЕУК2 на Писарници Општинске управе општине Чајетина, Александра Карађорђевића 34. Обрасцу су објављени на интернет страници Министарства надлежног за послове енергетике и интернет страници јединице локалне самоуоправе.

За све додатне информације грађани се могу обратити Општинској управи општине Чајетина на број телефона 031/3831-151.

Извор: Златибор прес

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Да ли је инфлација заиста побеђена?

ОГЛАСНА ТАБЛА

Пчеларима прети лоша година?

ОГЛАСНА ТАБЛА

Четири особе повређене у тешкој саобраћајној незгоди у Ивањици

ОГЛАСНА ТАБЛА

Малинари траже минимално 350 динара за килограм

ОГЛАСНА ТАБЛА

Дефицит кадрова у грађевинарству, медицини, занатима

ОГЛАСНА ТАБЛА

Откупне цене млека у Србији међу највишима су у Европи

ОГЛАСНА ТАБЛА

На Аеро­дро­му „По­ни­кве” по­че­ло раз­ми­ни­ра­ње те­ре­на

ОГЛАСНА ТАБЛА

На Златибору и у Бајиној Башти одржане промоције књиге „Златиборе питај Тару“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за недељу – 14. април

ОГЛАСНА ТАБЛА