ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА ВЕСТИ ИЗ ОКРУГА

Стаза за школу скијања

Прва „ски стаза из домаће радиности“ у Долини, испод Центра „Златар“ Александар Ботић, власник апартмана „Маја“, уређује терен за зимске спортове и дечје радости на хектар и по и то – без ичије помоћи.

У Долини испод Центра „Златар“, на стотинак метара од куће и апартмана „Маја“, породица Александра Ботића уређује стазу за школу скијања, санкалиште, снежни полигон и друге активности.

Овде је искречен и поравнат део терена за зимску занимацију и дечје радости и постављена „жица“ која ће извлачити полазнике скијања и рекреативце. До Долине воде два пута кроз насеље староседелаца и викендаша око виса на коме је пре готово пола века подигнут Центар „Златар“.

– Изградњу терена за зимске спортове на нашем и закупљеном земљишту започели смо и изградићемо без ичије помоћи, али користећи искуство дечјег скијалишта на Златибору – каже Александар Ботић, иначе власник фирме за сечу и извлачење грађе. – Ако у Долини, која је за неколико десетина метара ниже од наше куће на 1.200 метара надморске висине, падне 40 сантиметара снега – има га до априла. Овде се снег дуго држи, иако окопни свуда около.

Ова погодност, као и потреба и жеља да се побољша туристичка понуда, били су одлучујући за улагање у „стазу из домаће радиности“, првенац на Златару. Овде још има посла: идуће године преораће и уредити терен, засејати траву, набавити „траку“, која ће извлачити посетиоце на стази, уредити паркинг, подићи ограду… Гостима у седам апартмана Ботића од лета биће на располагању и отворени базен.

На кораке у градњи терена за зимске спортове Ботићи су се одлучили у часу кад су Бабића Брдо и Нова Варош остали без услова за скијање које су имали и пре 30-40 година. Наиме, немаром и нерадом локалне управе, Туристичке организације „Златар“ и смучарских клубова (у једном часу их је било чак четири ?!???“) пропале су , уништене, развучене или заборављене „жице“, беби сајле за почетнике у Чаиру, на Пуцаревини и испод Центра „Златар“, као и ски лифт хотела „Панорама“.

Смучари окренули леђа

Годинама многи гости Златара, а и мештани, жале за великим губитком – престанком рада ски лифта „Панорама“ код Дробњаковића кућа. Пошто су се изјаловила велика очекивања од жичаре четвороседа (Ђекне“), гости смучари су окренули леђа нашој планини. С друге стране, Нова Варош је готово остала без смучарског поднлатка, а одавно су школе скијања без терена и „жица“ за прве кораке најмлађих, уз жалбе гостију да скупо плаћају услуге подучавања. У Вароши, пак, нико није хтео да види како комшије, на само 45 километара, улажу у садржаје који обогаћују понуду.

Златар Инфо / Фото: Д. Гагричић

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Данас облачно и ветровито, местимично с кишом

ОГЛАСНА ТАБЛА

Занимања од којих млади беже, а зараде су и два, три пута веће од оних које имају лекари и наставници

ОГЛАСНА ТАБЛА

Продужен рок до 1. априла за подстицаје по хектару биљне производње

ОГЛАСНА ТАБЛА

На територији ПУ Пријепоље од почетка године евидентирано 21 одсто више саобраћајних прекршаја него лане

ОГЛАСНА ТАБЛА

За три дана контроле саобраћаја скоро 13.000 прекршаја, брза вожња најчешћи узрок несрећа

ОГЛАСНА ТАБЛА

Од данас нове цене горива

ОГЛАСНА ТАБЛА

ПКС: Желимо да подржимо мале произвођаче у туризму

ОГЛАСНА ТАБЛА

Пожешки већници усвојили предлог буџета за 2024.

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас славимо Светог Харалампија

ОГЛАСНА ТАБЛА