Огласна табла
ВЕСТИ ИЗ ОКРУГА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Стаза за школу скијања

Прва „ски стаза из домаће радиности“ у Долини, испод Центра „Златар“ Александар Ботић, власник апартмана „Маја“, уређује терен за зимске спортове и дечје радости на хектар и по и то – без ичије помоћи.

У Долини испод Центра „Златар“, на стотинак метара од куће и апартмана „Маја“, породица Александра Ботића уређује стазу за школу скијања, санкалиште, снежни полигон и друге активности.

Овде је искречен и поравнат део терена за зимску занимацију и дечје радости и постављена „жица“ која ће извлачити полазнике скијања и рекреативце. До Долине воде два пута кроз насеље староседелаца и викендаша око виса на коме је пре готово пола века подигнут Центар „Златар“.

– Изградњу терена за зимске спортове на нашем и закупљеном земљишту започели смо и изградићемо без ичије помоћи, али користећи искуство дечјег скијалишта на Златибору – каже Александар Ботић, иначе власник фирме за сечу и извлачење грађе. – Ако у Долини, која је за неколико десетина метара ниже од наше куће на 1.200 метара надморске висине, падне 40 сантиметара снега – има га до априла. Овде се снег дуго држи, иако окопни свуда около.

Ова погодност, као и потреба и жеља да се побољша туристичка понуда, били су одлучујући за улагање у „стазу из домаће радиности“, првенац на Златару. Овде још има посла: идуће године преораће и уредити терен, засејати траву, набавити „траку“, која ће извлачити посетиоце на стази, уредити паркинг, подићи ограду… Гостима у седам апартмана Ботића од лета биће на располагању и отворени базен.

На кораке у градњи терена за зимске спортове Ботићи су се одлучили у часу кад су Бабића Брдо и Нова Варош остали без услова за скијање које су имали и пре 30-40 година. Наиме, немаром и нерадом локалне управе, Туристичке организације „Златар“ и смучарских клубова (у једном часу их је било чак четири ?!???“) пропале су , уништене, развучене или заборављене „жице“, беби сајле за почетнике у Чаиру, на Пуцаревини и испод Центра „Златар“, као и ски лифт хотела „Панорама“.

Смучари окренули леђа

Годинама многи гости Златара, а и мештани, жале за великим губитком – престанком рада ски лифта „Панорама“ код Дробњаковића кућа. Пошто су се изјаловила велика очекивања од жичаре четвороседа (Ђекне“), гости смучари су окренули леђа нашој планини. С друге стране, Нова Варош је готово остала без смучарског поднлатка, а одавно су школе скијања без терена и „жица“ за прве кораке најмлађих, уз жалбе гостију да скупо плаћају услуге подучавања. У Вароши, пак, нико није хтео да види како комшије, на само 45 километара, улажу у садржаје који обогаћују понуду.

Златар Инфо / Фото: Д. Гагричић

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Комбуха је право лековито чудо, еликсир младости и дуговечности

ОГЛАСНА ТАБЛА

Нови поласци на линији Турица- Севојно

ОГЛАСНА ТАБЛА

У ужичком породилишту рођенo шест беба

ОГЛАСНА ТАБЛА

57. Саветовање агронома и пољопривредника Србије на Златибору

ОГЛАСНА ТАБЛА

Хаварија у Коштици, нормализација водоснабдевања до 16 часова

ОГЛАСНА ТАБЛА

Представа “Свињски отац”

ОГЛАСНА ТАБЛА

Акустично крстарење четвртком: Trio Bypass

ОГЛАСНА ТАБЛА

У Стопића пећини уређена нова стаза дужине 60 метара ( видео)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Просечан рачун за гас биће већи за око 1.400 динара?

ОГЛАСНА ТАБЛА